Wat zit er in een bug out bag?

Wat zit er in een bug out bag?

Het bouwen van een bug out bag (soms een "go bag", noodpakket, uitwijktas, 72-uur noodtas genoemd) is een van de belangrijkste stappen die je moet nemen om voorbereid te zijn. Deze ingepakte en gereedstaande tassen dienen als jouw "ik moet nu van huis weg!" tas, en als nuttige voorraden als je thuis zou moeten schuilen.

Zelfs als je het nooit gebruikt, is de gemoedsrust die je krijgt als je weet dat je bijna alles aankunt, de kosten (een eenmalige investering van meestal enkele honderden euro's) meer dan waard.

Ben je helemaal nieuw op dit gebied? Begin met de beginnersgids voor paraatheid in noodsituaties voor meer informatie over de rol van een go bag en hoe deze past in het algemene plan van de moderne prepper.

Het samenstellen van een checklist voor een go bag kan ontmoedigend zijn - zelfs als je maar aan één of twee soorten scenario's denkt, is de lijst met spullen die je in geval van nood wilt hebben altijd langer dan wat je mee kunt nemen. Zelfs de meest ervaren en vaardige mensen moeten moeilijke keuzes maken over wat ze moeten inpakken.

Op onze eigen reis als preppers met gezond verstand waren we vaak angstig en gefrustreerd door de vreselijke lijsten die er op het internet waren en de mentale gymnastiek van het proberen uit te vinden welke uitrusting we nodig hadden voor verschillende scenario's, wat we niet nodig hadden, waarom, hoe we prioriteiten moesten stellen, enzovoort - en dat alles terwijl we het realistisch probeerden te houden binnen het bereik van moderne redenen om ons voor te bereiden en de regels van een verstandige prepper.

Goed nieuws en slecht nieuws: Er bestaat niet zoiets als het ultieme noodpakket. Er zijn gewoon te veel variabelen om een universeel antwoord te geven dat perfect is voor alle mensen in alle situaties. Het goede nieuws is dus dat je niet hoeft te stressen om perfect te zijn.

Toch zijn er duidelijke, levensveranderende verschillen tussen een goede en een slechte uitrusting. Veel mensen pakken bijvoorbeeld tassen in die te zwaar zijn om nuttig te zijn, omdat ze er (ten onrechte) van uitgaan dat ze zeker toegang zullen hebben tot een auto.

Je ziet misschien allerlei labels voor wat in wezen hetzelfde concept is:

 • Noodset / noodtas
 • Noodpakket
 • Rampenrugzak
 • 72-uurs kit / 72-uurs tas
 • Uitwijktas
 • Go bag
 • Evacuatietas
 • Overlevingstas / overlevingspakket
 • Amerikaanse termen als INCH bag (“I’m Never Coming Home Again” tas), GOOD bag (“Get Out Of Dodge” tas) en SHTF bag (“Shit Hit The Fan” tas)

We gebruiken een aantal van deze labels door elkaar, zoals bug out bag en noodpakket, maar we hebben niet de neiging om tijdgebonden labels te gebruiken zoals een 72-uurs tas.

Hoewel een "noodpakket" veel verschillende dingen kan betekenen (zoals een opbergbox dat je thuis bewaart voor in het geval van een stroomstoring), zijn wij van mening dat een bug out bag (BOB) het dichtst in de buurt komt van een enkele noodpakket, omdat het de enige bundel van spullen is die je kan helpen om te gaan met de meest uiteenlopende scenario's.

Het is belangrijk om een solide mentaal kader te gebruiken en te begrijpen waarom bepaalde uitrusting is inbegrepen (of niet), zodat je je eigen beslissingen kunt nemen bij het samenstellen van wat goed voor je is.

Daarom vermelden we niet alleen onze favoriete producten, gewichten en redenen voor elke categorie, maar ook veelvoorkomende aanpassingen en dingen die je moet vermijden, zodat je je tas op je eigen thuissituatie kunt aanpassen.

Of je kunt het gewoon gemakkelijk houden en deze lijst precies volgen. We zijn ervan overtuigd dat het een mooie mix is voor een breed scala aan mensen en scenario's - veel van onze eigen noodtassen zien er precies zo uit.

Wil je gewoon een lijst met specifieke producten zien? Ben je het niet eens met onze suggesties?

Als je het er niet mee eens bent of gewoon je eigen uitrusting wilt delen, laat dan een reactie hieronder achter met een link naar je kit!

Samenvatting bug out bag checklist

Omdat algemene lijsten niet handig zijn, hebben we de items hieronder in drie niveaus ingedeeld:

 • Niveau 1: Minder dan 10 kilo, past in tassen van meer dan 25 liter, 400-1.100 euro. Een goede uitrusting die de essentie dekt van wat je nodig hebt om te overleven en te herstellen als je van huis bent. Goed om dingen goedkoop of licht te houden. Gemaakt voor meer standaard noodgevallen, zoals een natuurramp die de boel een paar dagen verstoort, maar kan serieuze noodgevallen aan met de juiste survivalvaardigheden.
 • Niveau 2: weegt minder dan 15 kilo, past in een tas van meer dan 44 liter met een slaapmat en een tasje aan de buitenkant vastgemaakt (of je neemt een tas van ruim 50 liter), 800-2.300 euro. Voegt basisuitrusting toe die echt een verschil kan maken, zoals een powerbank met zonnepanelen en slaapspullen met comfortabele temperatuurregeling, zodat je niet op een koude grond hoeft te liggen.
 • Niveau 3: weegt minder dan 20 kilo, past in tassen van meer dan 49 liter met een slaapmat en tent aan de buitenkant vastgemaakt (of je neemt een tas van ruim 60 liter), 1.050-2.750 euro. Met het maximale gewicht dat iemand zou mogen dragen is deze kit de beste manier om je voor te bereiden op de meest uiteenlopende noodsituaties.
Niveau 1: < 10 kilo Niveau 2: < 15 kilo Niveau 3: < 20 kilo
EHBO tas – Compact EHBO tas – Medium EHBO tas – Family
Een liter drinkbaar water opgeslagen in een harde veldfles Lang houdbaar voedsel dat kokend water nodig heeft  Ferro staaf vuurstarter en ontsteker
Opvouwbare veldfles/vat Stormvaste lucifers x 20 Extra AA/AAA batterijen
Waterfilter Draagbaar kookstel om water te koken Batterijoplader
Waterzuiveringstabletten x 30 Pannetje Tent
Kant-en-klaar lang houdbaar voedsel Spork
Aansteker x 2 Tweede zaklamp/lantaarn Handontsmettingsmiddel
Tinder Slaapzak / bivakzak Signaalspiegel
Hoofdlamp Slaapmatje Fluitje
Survival mes Slaapmasker en oordopjes Handzaag
Multitool Vochtige doekjes Messenslijper
Koord (15 meter) Reistandenborstel en tandpasta Tweede paar sokken
Tarp / poncho  Lippenbalsem Ducttape (platte rol)
Waterbestendig papier en pen Zonnebril Survival boekje
Documenten (op USB en papier) Skibril Bevestigingsmiddelen / karabijnhaken / etc
Contant geld Handschoenen
Geconcentreerde kampeerzeep Riem
Wc papier
Nagelknipper Kaarten
Pet Kompas

Sokken Oplader op basis van zonnepanelen
Ondergoed Waterbestendig kaartspel / iets voor geestelijke gezondheid
Broek Koptelefoon
Onderhemd Riempjes om tenten / kussens / tasjes aan de buitenkant van je rugzak vast te maken
Jas
Sjaal / bandana
Eén- of tweerichtingsradio
USB oplaadkabel en stekker
Li-Ion powerbank
Gasmasker (en filters indien nodig)
Opbergzakken / Ziplocks
Afvalzakken x 2
Mobiel *
Schoeisel *

Waarom je dit plan kunt vertrouwen

Deze lijst is samengesteld door een gevarieerde groep experts met samen jarenlange ervaring in noodsituaties en overleven. Nog eens 55 uur werd besteed aan het bespreken en onderzoeken van de details.

Het belangrijkste is dat deze lijst de regels van een verstandige prepper volgt door van een breed scala aan realistische scenario's uit te gaan en door ervan uit te gaan dat je een doorsnee persoon bent die niet off-grid leeft.


Wij zijn voorbereid. En jij?

Wil je meer geweldige content zien? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van SOS Central en ontvang de beste informatie rechtstreeks in je inbox. 1-2 e-mails per maand, 0% spam.


Tips en veelgemaakte fouten

Draag niet te veel gewicht mee (details in de volgende paragraaf).

Ontwerp je tassen niet op basis van specifieke tijdslijnen zoals drie dagen of twee weken - gebruik in plaats daarvan een prioriteitencascade.

Pak niet een heleboel extra's in. Het doel is om te overleven - niet om met hordes zombies te vechten. Dat komt in wezen neer op gehydrateerd, gevoed, warm, droog en ongedeerd blijven. Al het andere ondersteunt deze doelen of is een bonus.

Ga er niet van uit dat je vooraf bepaalde pad en "uitwijklocatie" zullen werken zoals je hoopt. Je bent niet voorbereid als je niet kunt omgaan met onvoorspelbare verstoringen van je plannen.

Denk na over de omgeving om je heen en welke risico's waarschijnlijk zijn - maar krijg geen tunnelvisie op specifieke scenario's zoals orkanen of aardbevingen (die überhaupt nauwelijks in Nederland plaatsvinden). Besteed meer tijd aan het nadenken over zaken als het terrein, of er water (of te veel water) zal zijn, temperatuurverschillen, stedelijk vs. landelijk, met of zonder kinderen, enzovoort.

Je wilt geen van beide uitersten zijn in de afweging van een hoop vis meenemen of een man leren vissen. Neem niet zomaar voor 72 uur aan verbruiksgoederen mee, maar sla ook geen verbruiksgoederen over in de veronderstelling dat je je er wel doorheen kunt jagen en knutselen (tenzij je al hebt bewezen dat je dat gemakkelijk in jouw omgeving kunt).

Goedkope kant-en-klare noodpakketten worden door experts niet gunstig beoordeeld, omdat aanbieders onder de prijs van 100 euro proberen te komen door het onderste uit de kan te halen, d.w.z. door goedkope spullen in het noodpakket stoppen waar je niet van op aan kunt of door de verkeerde mix van spullen in te stoppen. Er zijn aanbieders die denken dat je een ramp kunt overleven met enkel een kompas, een vislijn, touw, wat spijkers en nog een paar andere zaken die een blikje of emmer passen.

Een goede uitrusting, zelfs een basisuitrusting, zal niet goedkoper zijn dan 150 euro. Je geeft elke maand meer uit aan verzekeringen, dus beknibbel niet op deze cruciale voorbereiding.

Als je een beperkt budget hebt, ga dan niets goedkopers halen behalve dan een van de "budget" artikelen die we aanbevelen in onze reviews - het is het niet waard om een prepartikel te kopen als het zal falen wanneer je het nodig hebt, en bijna alle supergoede artikelen die online te vinden zijn, zijn troep. Over het algemeen geldt: hoe goedkoper de producten, hoe zwaarder ze zijn. Een goedkoper Niveau 3 tas, bijvoorbeeld, weegt waarschijnlijk meerdere kilo's meer dan gemiddeld. Of je nu hetzelfde budget gebruikt voor bijvoorbeeld een geweldige Niveau 1 tas of een middelmatige Niveau 2 tas is aan jou.

Je kunt er niet van uitgaan dat je gezin/familie altijd bij elkaar zal zijn, dus verspreid belangrijke spullen niet over verschillende tassen. Het is bijvoorbeeld een slecht idee om waterspullen in de ene tas te hebben en voedsel in de andere. Iedereen ouder dan 10 jaar moet zijn eigen benodigdheden hebben voor het geval ze van elkaar gescheiden raken.

Kinderen jonger dan 10 kunnen hun eigen tas hebben, maar je stelt die  van hen samen meer voor hun comfort en voor jouw redundantie. Met andere woorden, stel een kindertas zo samen dat als je kind gescheiden raakt het in ieder geval wat basisspullen/informatie heeft om welke volwassene dan ook te helpen die je kind vindt, en zodat je hun tas kunt plunderen als je iets cruciaals kwijtraakt zoals je waterfilter. Maar zorg ervoor dat het niet erg is als ze de tas kwijtraken. In een tas die klein genoeg is dat bij hun leeftijd past, passen meestal wel een paar essentiële dingen zoals een volledige set kleren, speciale medicijnen en documenten/foto's over hun familie en huis, terwijl je ook meer kindvriendelijke dingen erin stopt zoals een knuffeldier, boek en snoepjes.

Gooi niet alles op één hoop in je tas. Door je spullen in compartimenten te verdelen, kun je ze niet alleen snel terugvinden en de lading beter verdelen tijdens het dragen, maar de afzonderlijke houders zelf zijn ook een geweldige stamcel als je in het veld iets moet improviseren.

Er zijn maar twee items op deze lijst die niet altijd in je tas hoeven te zitten: schoenen en mobiele telefoons - en dat is alleen maar omdat het onpraktisch is om dat te doen + je kunt er veilig van uitgaan dat 99% van de mensen ze bij de hand of in de buurt heeft als het tijd is om te vertrekken.

Ga niet dubbel dippen (dus spullen uit je noodtas pakken omdat je ze op een dag gewoon even nodig hebt), spullen mixen met je kampeer-/wandelbenodigdheden of andere kortere wegen nemen die je ervan kunnen weerhouden om te pakken en te gaan zonder na te denken. Een deel van het doel van een uitwijktas is te weten dat hij altijd klaar staat.

Wat is het juiste gewicht voor een survivalkit?

Mensen bouwen meestal tassen die veel te zwaar zijn, omdat ze ervan uitgaan dat ze in een voertuig zullen zitten, hun fysieke fitheid overschatten, onderschatten hoe moeilijk het is om urenlang 25 kilo op je rug te dragen of de drang niet kunnen weerstaan om hun hele hebben en houwen mee te nemen.

Misschien moet je je voertuig achterlaten (omdat de weg onbegaanbaar is of omdat de accu van je elektrische auto leeg is en door een grote stroomstoring niet meer opgeladen kan worden), 15 kilometer door velden of de wildernis moet wandelen, door hoog water moet waden (bij een overstroming) of hoge trappen moet oplopen. Jij of iemand in je groep kan gewond raken. Je zult waarschijnlijk moe, warm/koud en hongerig zijn.

Op basis van onze ervaring en de feedback van de experts die voor deze gids zijn geïnterviewd, vinden we deze vuistregel goed:

 • Als je niet minstens drie uur per week sport, moet je onder de 20% van je lichaamsgewicht of 20 kilo blijven, afhankelijk van wat minder is.
 • Als je erg actief bent en al goed met uitrusting kunt wandelen, kun je tot 30% van je lichaamsgewicht of 28 kilo gaan, afhankelijk van wat minder is.

Onderzoeken die zich specifiek richten op deze "optimale bepakking" versterken deze regels. Uit een onderzoek onder wandelaars op de Appalachian Trail in de VS bleek bijvoorbeeld dat het ideale gewicht 15 kilo of 20% van het lichaamsgewicht was. Een ander onderzoek in het leger vond een optimale belasting van 30% - en dat is voor soldaten die elke dag trainen met zware uitrusting.

Het is belangrijk om je tas te testen. Maak een wandeling van een kilometer in de buurt met je volgeladen rugzak en kijk hoe het gaat!

Het gewicht van artikelen

We hebben het gewicht van de categorieën berekend door te wegen en het gemiddelde te nemen van wat we een goede dwarsdoorsnede van onze favoriete producten vonden. Bijvoorbeeld, gewone oriëntatiekompassen wegen gemiddeld 50 gram terwijl lens- of loopkompassen gemiddeld 200 gram wegen, maar wij gebruikten het gemiddelde van 125 gram omdat 75 gram in beide richtingen acceptabel voelde.

Wanneer sommige mensen verwijzen naar het gewicht van hun bepakking (vooral in de context van outdoorrecreatie), bedoelen ze eigenlijk het "basisgewicht", dat is de bepakking zonder verbruiksmaterialen (opgeslagen water, voedsel of brandstof) of kleding. We tellen echter alles mee als we gewichten vermelden.

Het gewicht van de rugzak is voor alle niveaus gelijk gehouden op 2 kilo, ook al is zo'n tas meer dan genoeg voor een Niveau 1 uitrusting, want zelfs als je op Niveau 1 zit, wil je misschien nog ruimte om meer spullen toe te voegen nadat je bent uitgeweken.


Niveau 1 Gram
EHBO set - Compact 560
900ml drinkbaar water opgeslagen in een harde veldfles 1133
Opvouwbare veldfles 28
Waterfilter 65
Waterzuiveringstabletten x 20 28
Kant-en-klaar voedsel 820
Aansteker x 2 56
Tondel 8
Hoofdlamp 88
Veldmes 280
Multitool 270
Koord x 15m 100
Tarp 680
Waterbestendig papier en pen 113
Documenten (fysiek en USB-stick) 40
Contanten (400 euro aan verschillende biljetten) 14
Opbergtassen (20 liter drybag en 5x ziplocks van 4,5 liter) 156
Gecondenseerde zeep 62
Wc-papier 34
Nagelknipper 9
Muts 85
Sokken 8
Onderhemd 298
Broek 623
Ondergoed 93
Jas 453
Sjaal / bandana 85
Radio of walkie talkies 312
USB oplaadkabel en stekker 45
Li-Ion batterijpakket 212
Gasmasker 142
Afvalzakken x 2 85
Subtotaal 9,2 kilo


Niveau 2 Gram
EHBO set - Medium 900
Voedsel dat bereid moet worden 150
Lucifersx 20 in waterdichte verpakking 45
Kacheltje 500
Pannetje om water in te koken 190
Spork 17
Tweede zaklamp 170
Slaapzak 990
Slaapmat 910
Slaapmasker en oordopjes 31
Vochtige doekjes 113
Tandenborstel & tandpasta 28
Lippenbalsem 8
Zonnebril 85
Veiligheidsbril 34
Handschoenen 170
Riem 140
Kaarten 113
Kompas 119
Draagbare zonnepaneel 680
Spel kaarten / entertainment 141
Koptelefoons 14
Subtotaal: 5,6 kg


Niveau 3 Gram
EHBO set - Family 680
Firesteel 45
Extra AA/AAA batterijen 113
Oplader/powerbank 164
Tent 1417
Handontsmettingsmiddel 83
Signaalspiegel 20
Fluit 20
Handzaag 255
Messenslijper 45
Tweede paar sokken 57
Duct tape (platte rol) 17
Survival boek 226
Zak met riempjes 48
Sluitingen / karabijnhaken / etc 14
Subtotaal: 3,2 kg


Opmerkingen over het gebruik van deze checklist

De artikelen zijn opgedeeld naar prioriteit, maar binnen een niveau zijn ze niet gerangschikt.

Vat elk artikel op deze lijst op als een doel dat je wilt bereiken, niet noodzakelijkerwijs als een afzonderlijk product.

Aanpasbaarheid is een belangrijk criterium wanneer de experts nadenken over wat ze in de verschillende niveaus moeten opnemen. Veel producten zijn opgenomen omdat ze meer dan één ding doen. Een tarp kan bijvoorbeeld gebruikt worden als tientallen soorten verschillende schuilplaatsen, beddengoed, regenopvang, als medische brancard, om jezelf of je uitrusting te verbergen, een poncho, als signaalapparaat en nog veel meer.

Aan de andere kant vinden experts dat er bepaalde behoeften zijn waarbij een speciaal product echt een verschil maakt - zelfs als het alleen maar mentaal is. Je kunt bijvoorbeeld de vaseline in je EHBO-tasje gebruiken als lippenbalsem, maar we raden aan om aparte lippenbalsem (tegen de zon in de zomer en wind in de winter) mee te nemen, omdat je die makkelijker in je zak kunt bewaren en kunt aanbrengen zonder vieze vingers in het potje vaseline te dopen dat je nodig hebt voor ernstige verwondingen. Op dezelfde manier kun je een mes of multitool gebruiken voor nagelverzorging, maar legermedici hebben geleerd om een speciale set tondeuses bij zich te dragen voor het gemak en om lastige gevallen te behandelen.

Combo- en hybride producten zijn een gok. Hoewel we over het algemeen een hekel hebben aan producten die op de markt worden gebracht als "14-in-1 survival tool!" omdat ze meestal niet het geld waard zijn, komt het vaak voor dat anders prima producten worden geleverd met een kompasje of een andere ingebouwde "overlevingsfunctie". In sommige gevallen is het goed om voor dat ene product twee checboxes uit de lijst aan te kruisen - een kompas met een grote spiegel die je kunt gebruiken om te seinen is daar een voorbeeld van - maar wees voorzichtig en beschouw die bonusfuncties alleen als back-up, niet als vervanging.

Water

Iedereen weet dat water van cruciaal belang is, maar er komen een paar lastige beslissingen bij kijken:

 • Water is met 1,03 kilo per liter (inclusief fles) echt zwaar. Neem je überhaupt water mee en moet je het extra gewicht dragen? Zo ja, hoeveel?
 • Hoe kun je (regen)water dat je ergens hebt gevonden veranderen in veilig drinkwater?
 • Is het beter om te filteren of te zuiveren?
 • Hoe behandel je water eigenlijk met een beperkte uitrusting?
 • Waarin draag je het gevonden water? Hoe vang je het op?
 • Hoe scheid je schoon van vervuild water?

We raden sterk aan om drinkbaar water in je uitvaltas te bewaren. Het is gewoon te riskant om aan te nemen dat je ergens buiten water kunt vinden en dat je het binnen een redelijke tijd na je vertrek kunt behandelen.

Hoeveel je moet opslaan is een omstreden onderwerp. Op basis van onze ervaring en de feedback van experts raden we 1 liter aan (bijvoorbeeld in deze veldfles). Dat is genoeg om ongeveer een dag mee door te komen en voegt maar 1 kilo aan gewicht toe. Sommige richtlijnen (bijvoorbeeld van het Amerikaanse FEMA) hebben het over drie liter water, maar dat is belachelijk (ruim 3 kilo dus!) en ze gaan ervan uit dat je een onvoorbereid persoon bent die op het laatste moment iets in je auto gooit zonder filters.

Gebruik een stevige veldfles om dat water in op te slaan, zodat er geen risico is op breuk in je tas. De juiste verpakking - een metalen veldfles met enkele wand - doet dubbele dienst als een vat waarin je water kunt koken. Dat kan levensreddend zijn als je alleen een Niveau 1 noodpakket hebt.

Om veilig drinkwater te maken, is filteren van water over het algemeen beter dan zuiveren. Een van de redenen hiervoor is dat filteren direct werkt, terwijl zuiveringsproducten tot vier uur nodig kunnen hebben om je veldfles te behandelen.

Toch nemen we beide op in een Niveau 1 noodpakket omdat een pakje van 50 zuiveringstabletten zo klein en licht is dat je er net zo goed een paar in kunt doen.

Je moet rekening houden met kruisbesmetting. Als een fles vuil water bevat, kun je het niet gebruiken voor drinkwater tot het goed schoongemaakt is.

Als je maar één fles hebt, beperk je niet alleen je mogelijkheden om meer water mee te nemen (bijvoorbeeld als je een zeldzame waterbron vindt en toch verder moet), maar sommige filtratieopstellingen zijn ontworpen om met twee houders te werken. Eén houder, meestal een zachte veldfles, wordt gebruikt om vuil water door de filterporiën te persen of om op te hangen en de zwaartekracht hetzelfde te laten doen. Je harde veldfles kan dan het schone water opvangen.

Omdat een zachte veldfles licht is en kan worden opgerold om ruimte te besparen, voegen we er een toe aan een Niveau 1 kit, zodat je een harde en zachte veldfles hebt die samen een groot aantal scenario's aankunnen.

Aanpassen:

 • Overweeg om meer opgeslagen water (tot het dubbele) aan je rugzak toe te voegen als je in een erg warm klimaat woont of als je twijfelt of je gemakkelijk waterbronnen in de buurt kunt bereiken. Het is het waard om minder belangrijke spullen op te offeren als je ruimte/gewicht moet maken.
 • Als je echt een paar gram wilt besparen, kun je de helft van de basishoeveelheid opslaan (dus tot 500g) en hiermee een halve kilo besparen. Denk goed na over die keuze.
 • Sommige mensen nemen graag koffiefilters mee omdat ze helpen om de grote vervuilers uit vuil water te filteren voordat ze goed behandeld worden. Ze dienen ook als tondel. Maar je hebt toch al een bandana, die dezelfde rol als pre-filter kan vervullen, of je kunt zelf iets maken met stenen, zand, etc.
 • Mensen die hun uitrusting samenstellen voor meer langdurige of minder mobiele noodsituaties kunnen een grote zwaartekracht-waterfilter/waterzak toevoegen aan Niveau 3. Deze maken het makkelijker om grote hoeveelheden water op vaste locaties te filteren.

Vermijden:

 • Bewaar geen water in dunne zakjes, sapverpakkingen, enz.
 • Hydratatieblazen. Ze zijn geweldig om mee te wandelen, maar de nadelen zijn het niet waard bij het voorbereiden: minder aanpasbaar, kunnen lek worden gestoken, het is makkelijk om je verbruik uit het oog te verliezen, enz.

Voedsel

Hoewel je tot drie weken zonder voedsel kunt overleven en je hopelijk je eigen voedsel kunt vinden of bemachtigen nadat je het huis uit bent gevlucht, is het goed om wat bij de hand te hebben om je energieniveau op peil te houden en honger en slechte stemmingen in de onmiddellijke nasleep te bestrijden.

Maar voedsel kan zwaar zijn, neemt veel ruimte in, is niet lang houdbaar, kan in een hete kofferbak smelten, moet gekookt worden en andere eigenschappen die de meeste gangbare opties uit dit noodpakket diskwalificeren. Welk voedsel je kiest, is belangrijk. Je wilt:

 • Voedsel dat klaar is om op te eten of dat alleen kokend water nodig heeft om te koken.
 • Maximale voedingswaarde en calorieën in een zo klein en licht mogelijke verpakking.
 • "Duurzaam" voedsel dat niet snel bederft, niet uit elkaar valt in een tas, niet raar reageert op extreme temperaturen, enz.
 • Het juiste soort voedsel om te overleven, niet voor smaak en comfort. Wees volwassen en laat die lekkere snacks maar gewoon thuis.

Niveau 1 voedsel is voedsel dat direct klaar is om te eten - niet om te koken. Goede keuzes zijn mueslirepen, pinda's, sommige soorten gedroogd vlees, houdbare vetten, enz. Noodrantsoen zijn een goede keuze omdat ze veel calorieën bevatten in dichte repen.


Kant-en-klaar maaltijden zijn lastig, want hoewel ze alles bevatten wat je nodig hebt (inclusief een interne 'warmtebron' in plaats van kokend water van buitenaf), zijn ze niet ruimte- en gewichtsefficiënt voor de voedingswaarde die je krijgt. Het is veelzeggend dat veel militaire veteranen geen kant-en-klaar maaltijden meenemen als hun primaire voedselkeuze in een bug out bag.

Niveau 2 introduceert voedsel dat bereiding vereist - wat in dit geval alleen betekent dat je water moet koken.

Standaard gevriesdroogd wandel/kampeer voedsel is de beste keuze. Ze zijn licht, voedzaam, smakelijk, je kunt het kokende water rechtstreeks in de zak gieten om te koken en te eten, en ze kunnen zelfs koud worden geconsumeerd.

Aanpassen:

 • Als je echt een kant-en-klaar maaltijd wilt, kun je ze in Niveau 2 gebruiken in plaats van gevriesdroogde zakjes.
 • Er zijn survival voedselopties voor mensen met voedselallergieën.

Vermijden:

 • Alles waarvoor meer dan kokend water nodig is om te bereiden.
 • Koffie. Je medische voorraad zou cafeïne moeten bevatten als je het echt nodig hebt.
 • Zoutsupplementen. Het leger is gestopt met het verstrekken van zoutsupplementen aan soldaten omdat ze ontdekten dat er meer risico's dan voordelen aan verbonden zijn - je krijgt bijna altijd genoeg zout binnen uit het soort voedsel dat je in een BOB hebt, maar te veel zout kan constipatie veroorzaken. De uitzondering is als je een slechte conditie hebt in een erg warm en vochtig klimaat.
 • Als je in het normale leven voor een dieetbeperking kiest, zoals vegetarisch of glutenvrij zijn, besef dan dat een overlevingssituatie niet het moment is om te muggenziften over zaken als hoe je aan de juiste eiwitten komt.

Koken en eten

Omdat "koken" in dit geval gewoon betekent dat je water kookt of iets roostert dat je hebt gevonden/gevangen/gejaagd/gevist, is er een duidelijke overlap tussen dit onderwerp en het maken van vuur in het algemeen.

Je Niveau 1 uitrusting bevat al de basisbenodigdheden. Je kunt een open vuur maken met willekeurige brandstof en water koken in je harde metalen veldfles, of roosteren alles wat je op een stokje hebt.

Maar er zijn twee potentieel betere methoden als je naar Niveau 2 gaat.

Een kooktoestelletje is zoiets als een mini-kampvuurtje in je tas. Het zijn in wezen draagbare, platte metalen dozen waar je natuurlijke brandstof in doet (bijvoorbeeld takjes en kreupelhout). Het is nog steeds een open vlam waarvoor je brandstof nodig hebt die je om je heen vindt, maar de doos biedt bescherming tegen de wind, waardoor je gemakkelijker een geconcentreerde kookvlam kunt maken dan met een stapel stokjes op een vlakke ondergrond.


Hiking gasbranders zijn mini-versies van de gasbranders die in sommige keukens thuis worden gebruikt. Je hebt een brandstofbron nodig (meestal een gasflesje van 227 gram) en de brander die op de gasfles wordt geschroefd.

Neem niet beide soorten kooktoestellen mee. Welk type je meeneemt, is aan jou. Ze hebben elk hun nadelen.

Er kunnen gevallen zijn waarin je geen open vuur kunt of moet maken: misschien zit je in een schuilkelder, wil je niet gezien worden, maken wind en regen het moeilijk, kun je gewoon geen willekeurige brandstof vinden of heb je geen tijd om een vuur te maken en te wachten tot het warm wordt. Een brander is perfect voor die situaties. Je kunt bijvoorbeeld in twee minuten van een ingepakte tas naar kokend water gaan!

Het duidelijke nadeel van een brander is dat je een specifieke brandstof in een specifieke bus nodig hebt. Dus als je ervaring hebt met bushcraft, verwacht in de natuur te zijn of klaar wilt zijn voor de lange termijn, is een eenvoudig kookstelletje misschien beter.

Een andere upgrade ten opzichte van Niveau 1 is de toevoeging van een pan of waterkoker speciaal om water in te koken.

Hoewel je water kunt koken in je harde veldfles, doen we dit over het algemeen niet graag omdat het zorgt voor 'vervuiling' op het metaal, kan leiden tot kromtrekken en betekent dat je het schone drinkwater dat je erin had zitten, eruit moet gieten.

Veel gasbranders worden al geleverd met zo'n pan, en de kit is zo ontworpen dat de gasfles en de brander netjes in de pan passen. Je voegt dus meestal niet veel ruimte of gewicht toe aan een pan die speciaal bedoeld is om te koken.

Zakjes gevriesdroogd voedsel hebben zelden meer dan 0,5 liter water nodig, dus bespaar ruimte en ga niet groter dan een pan van 0,8-1,0 liter.

Keukengerei is een andere toevoeging van Niveau 2. Ga niet te ver - een eenvoudige spork is voldoende.


Aanpassen:

 • Een klein, licht en duurzaam zout- en peperstrooiertje voor backpackers kan helpen bij flauw eten (daarom zijn ze populair in de gevangenis!).
 • Als je eten meeneemt dat in een pannetje gekookt moet worden, kun je een kleine afwasborstel voor hikers toevoegen. Stenen en ander klein spul kan ook werken, maar het is een karwei en maakt je uitrusting kapot.

Vermijden:

 • Meerdelige pannenset. Dit is geen vakantie.
 • Niets dat bedoeld is om te hergebruiken mag van plastic zijn. Dus liever metaal.

Vuur

Een eenvoudige aansteker is de beste algemene keuze, dus twee hiervan maken deel uit van een noodpakket op Niveau 1. Op Niveau 2 voegen we lucifers toe en op Niveau 3 een firesteel/firestarter.

Die optimale mix betekent dat je op korte termijn aan de meeste behoeften kunt voldoen, maar als je dieper gaat, heb je meerdere manieren om vuur te maken die elkaar aanvullen. Een aansteker kan bijvoorbeeld falen bij harde wind, waar de stormvaste lucifers wel werken. Of als het een hele lange noodsituatie is, zal de firesteel je vuur nog jaren laten branden nadat de aansteker en lucifers op zijn - maar ze zijn moeilijker te gebruiken, dus staan ze als laatste op de lijst.

Bewaar je aanstekers in een ziplock zakje (ze zijn goedkoop en gangbaar) zodat ze niet nat worden of per ongeluk brandstof lekken door in je tas op de knop te drukken.

Veel mensen gaan ervan uit dat zolang je een aansteker of andere vuurstarter hebt, je altijd wel ergens willekeurige brandstof kunt vinden en dat het vuur dan meteen aangaat. Maar ervaren bushcrafters hebben meestal speciaal tondel bij zich, wat een wereld van verschil kan maken als de dingen om je heen nat zijn of niet geschikt om te branden.

Er zijn kant-en-klare, kleine en lichtgewicht tondelproducten. Veel preppers bewaren graag een oud pillenflesje of een blikje met wattenbolletjes omhuld met vaseline (die een vonk heel goed pakt), maar het kan ook zo simpel zijn als wat pluis uit de droger, tampons of je gebruikte en uitgedroogde babydoekjes. Wat je ook kiest, het zou moeten werken als het vochtig is.

Aanpassen:

 • Hoewel je altijd een aansteker op gas moet hebben, omdat een Niveau 1-tas er twee heeft, kan de tweede een USB-oplaadbare aansteker zijn.
 • Een fresnellens is een lichtgewicht toevoeging of vervanging, maar alleen als je er al met succes een gebruikt hebt.

Onderdak & slapen

Onderdak is een van de lastigere onderdelen van een bug out bag vanwege de grote verscheidenheid aan klimaten, terrein, configuraties, volume en gewicht. Maar het is van vitaal belang om jezelf te kunnen beschermen tegen de elementen en je lichaamstemperatuur op peil te houden - zozeer zelfs dat beschutting je topprioriteit wordt, zelfs hoger dan water.

Experts zien onderdak in drie delen: Waar je op slaapt, waarin en waaronder.

Niveau 1 bevat de basisbenodigdheden: meerdere lagen kleding, een tarp, touw, mes en vuurmakers. Met die paar spullen kun je rudimentaire schuilplaatsen maken, jezelf bedekken en een beetje lichaamswarmte vasthouden. Het zal niet aangenaam zijn, maar het zal je in leven houden.

Tarpen zijn een van die veelzijdige producten die bijna elke doorgewinterde professional in zijn minimale uitrusting heeft zitten. Naast een breed scala aan soorten schuilplaatsen, worden tarpen vaak gebruikt om regen op te vangen, je voorraden te verbergen, als medische brancards, een grotere ruimte af te sluiten voor warmte-efficiëntie of een beschadigd huis af te dekken.

Niveau 2 introduceert uitrusting die een enorm verschil kan maken in je vermogen om comfortabel te slapen en je lichaamstemperatuur te regelen: een slaapmat, slaapzak/dekbed/noodbivakzak en een oogmasker met oordoppen.

Een slaapmasker en oordopjes zijn een van die harde lessen die mensen die echt hebben moeten vluchten hebben geleerd. Je kunt je bijvoorbeeld verschansen in een klaslokaal van een openbare school met 20 andere mensen die snurken, scheten laten, huilen, praten en hun lichten gebruiken. Sommige schuilplaatsen hebben zelfs 24/7 fluorescerend licht aan.

Op de grond slapen is klote. Het is niet alleen een kwestie van comfort. Het echte probleem is het contact met de koude, warmtezuigende grond - alles wat dat contact verbreekt en wat warme lucht vasthoudt, helpt.

Daarom gebruiken daklozen karton en kranten, ook al lijkt het zinloos - alles wat een kussen en isolatie creëert kan een verschil maken. Je kunt vaak een "bed" maken met willekeurige materialen om je heen, zoals bladeren of afval in een grote vuilniszak of poncho.

Een slaapmat die is ontworpen voor ultralight kampeerders kan een verrassend verschil in comfort maken ten opzichte van rechtstreeks op de grond slapen of een geïmproviseerd bed. Er zijn versies met een behoorlijke hoeveelheid isolatie (tot een R-waarde van 10) ten koste van een paar 100 gram meer, die het volgens ons waard zijn in alle klimaten behalve de warmste.

Het is een persoonlijke keuze of je een slaapzak, quilt of noodbivakzak kiest. Koop gewoon de lichtste, meest compacte versie die je je kunt veroorloven en die geschikt is voor jouw klimaat. Een slaapzakvoering kan een gemakkelijke en waardevolle toevoeging zijn als je in een kouder klimaat verblijft, en we bewaren ze graag gebruiksklaar in de belangrijkste tas.

Niveau 3 voegt een tweepersoons ultralichte tent toe (die eigenlijk maar voor één persoon is). Je kunt het grootste deel van dezelfde waarde halen uit je tarp, maar een tent is fijn omdat hij je afsluit van insecten en roofdieren, wind en regen beter kan weren en gemakkelijker en op meer plaatsen kan worden opgezet dan een tarp - wat je tijd, calorieën en blootstelling bespaart.

Aanpassen:

 • Poncho's zijn een populaire aanvulling of hybride vervanging voor andere uitrusting. Sommige mensen hebben een tarp en een regenjack, terwijl anderen een combinatieproduct gebruiken dat beide taken redelijk goed kan uitvoeren.
 • Hangmatten zijn een van de meest besproken beschuttingskeuzes. Er zijn voordelen - van de grond af, oneffen terrein overwinnen en gebruik maken van de tarp die je al bij je hebt als overdekking - maar uiteindelijk raden we robuuste bivakzakken en/of tenten aan, tenzij je al een ervaren hangmatkampeerder bent of specifieke redenen hebt om die weg te kiezen.

Vermijden:

 • Goedkope uitrusting. Slaapzakken, matjes, bivakzakken en tenten zijn vaak een categorie waar je krijgt waar je voor betaalt. Hogere prijzen betekenen meestal lichtere, sterkere en beter isolerende materialen. Opblaasbare slaapmatjes besparen gewicht en ruimte, maar ze kunnen knappen door een lekke band of brandgloed.
 • Sommige ouders denken dat het beter is om een grotere tent te hebben, zodat ze de kinderen bij elkaar kunnen houden. Als kinderen zo klein zijn dat je ze in toom moet houden, dan zijn ze meestal klein genoeg om een tweepersoonstent mee te delen. Grote tenten zijn gewoon te omslachtig voor een moderne bug out bag, dus doe wat je kunt om dat soort beslissingen te vermijden.

Kleding

Hoewel het een beetje bulk en gewicht toevoegt, is het heel zinvol om een volledige set aan het klimaat aangepaste kleding in een Niveau 1 uitrusting op te bergen.

De sleutel is om de juiste kleding op te bergen.

Gebruik dezelfde producten en principes die backpackers gebruiken en doe wat je kunt om slecht presterende materialen zoals denim, kaki en katoen te vermijden. Het is de moeite waard om iets meer geld uit te geven aan "technische" kleding van een sport- of outdoorwinkel, omdat ze licht van gewicht zijn, vaak minder ruimte innemen, ontworpen zijn om te bewegen, duurzame patches kunnen hebben op gevoelige plekken zoals de knieën, vocht afvoeren, warmte vasthouden, gemakkelijk met de hand gewassen kunnen worden en snel drogen.

Zelfs als je in een warm klimaat woont, is het over het algemeen een goed idee om broeken en shirts met lange mouwen op te bergen. De extra bescherming kan van onschatbare waarde zijn. De juiste kleding is vaak ook aanpasbaar, zoals een broek die je kunt afritsen tot een korte broek en shirts met mogelijkheden om de mouwen op te rollen en vast te klemmen.

Evenzo kunnen zelfs warme klimaten baat hebben bij een buitenlaag om wind en regen tegen te houden. Houd er rekening mee dat het in veel woestijngebieden 's nachts erg koud kan worden.

Afhankelijk van het plaatselijke klimaat rouleren sommige mensen (waaronder wijzelf) de kleding in hun bug out bag twee keer per jaar aan het begin van de zomer en de winter om het mixen van uitrusting te vereenvoudigen. Die methode is prima als je de discipline hebt om je eraan te houden - als je het gemakkelijk wilt houden, kies dan voor de voorzichtige kant door kleding te bewaren voor de koudere kant van je klimaat. Je kunt altijd minder dragen als het warm is en een zomerlaag of regenjas maken met een tarp/poncho/tas/bandana.

Goede sokken zijn een cruciaal onderdeel van voetverzorging, wat weer een cruciaal onderdeel is van overleven. Vraag het maar aan iedereen die in het leger heeft gezeten of veel buiten is geweest. Je wilt zeker minstens één paar in Niveau 1, en je kunt gerust meer toevoegen als de ruimte het toelaat.

Schoenen zijn, net als telefoons, een andere categorie waarbij je er op kunt vertrouwen dat je ze toch bij je hebt, zodat je niet altijd een speciale set in je uitrusting hoeft op te bergen - ervan uitgaande dat je de tas ergens opbergt waar het voor de hand ligt en je schoenen natuurlijk in de buurt liggen.

Niveau 1 omvat een bandana of iets dergelijks. Dit veelzijdige product kan een hoed, masker, sjaal, draagdoek, waterfilter, regenvanger, signaal zijn en warmte vasthouden, koelen door verdamping, enz.

Een hoed is duidelijk cruciaal op Niveau 1, zowel voor warmte als voor bescherming tegen de zon. We voegen een zonnebril toe aan Niveau 2, want hoewel het als luxe kan worden beschouwd, ben je behoorlijk verlamd als je niet goed kunt zien.

Handschoenen zijn nuttig voor zowel warmte als bescherming, maar we voegen ze toe op Niveau 2 omdat je op Niveau 1 ook zonder kunt. De meesten van ons zijn geen eeltige boeren meer, dus plotseling hout kloven met een mes of puin ruimen na een natuurramp kan je handen behoorlijk beschadigen.

Als je in een koud klimaat woont, overweeg dan om twee sets handschoenen te hebben, waarvan één dunnere handschoen die in de tweede (en idealiter duurzamere) handschoen past voor twee lagen warmte.

Een riem komt op Niveau 2 omdat je de bulk en het gewicht op Niveau 1 kunt overslaan. Als je alleen Niveau 1 hebt en je broek omhoog moet houden, kun je altijd paracord of een andere veiligheidsspeld/sluiting in je uitrusting gebruiken.

Er zijn drie soorten riemen die gebruikelijk zijn voor deze packs: De lichtst mogelijke, iets dat gemaakt is om overlevingsuitrusting of geld in verborgen vakjes te bewaren, of iets dat stevig genoeg is om als MOLLE-tas te dienen. Ze zijn allemaal goed, kies gewoon wat voor jou werkt.


Aanpassen:

 • Wassets zijn populair bij ervaren hikers. Het is in wezen niet meer dan een zakje met geconcentreerd waspoeder en een platte plastic afvoerdeksel zodat je een bak water in een gootsteen kunt opbouwen.

Vermijden:

 • Sandalen, Crocs, slippers, enz. Het maakt niet uit hoe tactisch ze zijn of hoe erg je je zorgen maakt over een smerige noodopvang douche. Gebruik goede schoeisel.

Licht

Een hoofdlamp is bijna altijd de beste keuze als primaire verlichting, omdat je hem kunt vasthouden als een zaklamp, op of rond andere voorwerpen kunt hangen of op je hoofd kunt dragen om je handen vrij te houden (wat echt een redder in nood kan zijn!) Ze zijn klein, relatief licht en veel moderne modellen kunnen lange tijd veel licht geven op een oplaadbare USB-batterij of een standaard AA/AAA-batterij.

Je noodpakket van Niveau 1 bevat ook een of twee aanstekers, een mobiele telefoon en mogelijk een noodradio op zonne-energie of een zaklamp, die allemaal dienst doen als reservelichtbronnen, zelfs in een minimalistische kit.

Niveau 2 bevat een tweede lichtbron. Je kunt kiezen uit een zaklamp, tweede hoofdlamp of lantaarn. Nu de producten op dit gebied steeds geavanceerder worden, hebben we de neiging om een campinglamp mee te nemen als tweede lichtbron, omdat ze klein zijn (sommige kunnen worden ingeklapt tot het formaat van een hockey puck), oplaadbaar zijn en beter licht in een kamer of op een kampeerterrein brengen dan een hoofdlamp/zaklamp.


Aanpassen:

Vroeger waren kaarsen over de hele linie een goed idee, maar de moderne batterij- en oplaadtechnologie heeft die balans zodanig veranderd dat we ze over het algemeen het gewicht en de ruimte niet meer waard vinden. Als je toch kaarsen wilt, kan een pakje dat enkele vierkante centimeter in beslag neemt en 150 gram weegt 25-50 uur licht geven. Kaarsen zijn wel weer geschikt voor als je thuis wilt schuilen, bijvoorbeeld tijdens een langdurige stroomuitval.


Vermijden:

 • Glow sticks. Vroeger waren ze een goede keuze, maar de vooruitgang in elektrische lampen heeft de waarde van het meenemen van glowsticks ingehaald.
 • Hetzelfde geldt voor de dynamozaklamp of de knijpkat. Vroeger waren ze nodig, maar door de vooruitgang in oplaadbare technologie zijn ze een niche geworden.

Communicatie

Je mobiele telefoon is duidelijk een essentieel onderdeel van je voorbereiding. Je gegevens staan er al op en je kunt er met iedereen contact zoeken, alles opzoeken, je vermaken, als reservezaklamp/kompas/kaart fungeren, foto's maken van schade of van waar je bent geweest, enz.

Een telefoon is een van de weinige artikelen waarbij het niet nodig is om het in je noodpakket te hebben. Dit komt vooral omdat de kans groot is dat je je telefoon in je broekzak of binnen handbereik hebt als het tijd is om te vertrekken, en deels omdat het voor veel mensen onpraktisch is om een andere geactiveerde telefoon bij de hand te houden voor noodgevallen.

Je kunt echter prepaid telefoons kopen of gewoon een oude telefoon met een reserve simkaart van je mobiele abonnement bewaren - zorg er wel voor dat ze modern genoeg zijn om dezelfde oplaadkabels te gebruiken als de rest van je uitrusting. Mobiele telefoons kunnen hoe dan ook 112 bellen zonder een actief abonnement, maar je kunt de SIM-kaart in je reservetelefoon activeren als dat nodig is.

Maar wat als de stroom helemaal uitvalt?

Portofoons (oftewel walkie talkies) en CB apparatuur (radio met een zender) schieten te hulp! Omdat een walkie talkie en CB apparatuur ook publieke radiozenders en mogelijk lokale hulpdiensten kan ontvangen, hebben mensen die weten hoe ze met een portofoon moeten werken meestal alleen dat ene apparaat bij zich.

Als je je niet hierin wilt verdiepen, gebruiken de meeste mensen een zwengel- en op zonne-energie werkende noodradio om eenrichtingsuitzendingen van de overheid op te pikken. Ze zijn nogal groot voor wat je krijgt, maar je kunt tenminste horen wat er buiten gebeurt. Bonus: veel van deze radio's hebben een ingebouwde zaklamp en USB-oplaadpoort, dus je hebt een tweede of derde back-up laag van licht en elektriciteit op zonne-energie en zwengel.


Signalering kan het verschil maken tussen leven en dood, maar het is moeilijk om één universeel, draagbaar product te kiezen omdat de juiste signaleringsmethode erg afhankelijk is van je omstandigheden.

De beste keuzes voor kleine, lichte en relatief veelzijdige producten zijn een signaalspiegel en een fluitje. Ze staan niet hoog op de lijst, alleen op Niveau 3, omdat ze alleen in een beperkt aantal omstandigheden nuttiger zijn dan je bestaande Niveau 1-2 uitrusting.


Aanpassen:

 • Veel gevorderde preppers kopen dekzeilen, mylar of andere uitrusting die ze toch al zouden inpakken met minstens één oppervlak in een felle kleur (zoals oranje) zodat ze ervoor kunnen kiezen om zichtbaar te zijn als dat nodig is.
 • Als je op het water bent, zijn signaalkleurstof en/of vuurpijlen handig. Vuurpijlen in het algemeen zijn de ruimte en het gewicht echter niet waard.
 • Sommige mensen dragen graag een "Ik heb hulp nodig, kom me zoeken!" GPS-apparaat dat bekend staat als een Personal Locator Beacon. De Garmin inReach is een populaire keuze.
 • Satelliettelefoons kunnen nuttig zijn, maar ze zijn onbetaalbaar.

Vermijden:

 • Speciale rookproducten. Ja, rook is een geweldige signaleringsmethode in sommige situaties waar andere methoden falen. Maar de kosten, het formaat en het gewicht rechtvaardigen meestal niet de zeldzame gevallen waarin je het echt nodig hebt en een vuurtje niet volstaat.
 • Tactisch ingestelde mensen hebben soms een laseraanwijzer bij zich omdat die op afstand kan signaleren zonder hun positie weg te geven, maar de meeste burgers geven hier niet veel om.

Stroom

De enige artikelen met stroom in een Niveau 1-kit zijn een hoofdlamp, radio en telefoon. Vanwege de chemische werking van batterijen, moet je de uitrusting met ongeveer 50% lading bewaren. Controleer het energieniveau en vul het bij tijdens je routinematige voorbereidingen.

Het opnemen van de relatief zware en beperkt te gebruiken Li-Ion batterij in Niveau 1 was iets waar we over hebben gedebatteerd. Maar uiteindelijk zijn de weinige apparaten met stroomvoorziening in een Niveau 1-uitwijktas zulke kritieke voorbereidingen dat het belangrijk leek om ten minste 1-2 laadcycli aan stroom bij de hand te hebben, wat er ook gebeurt.

Het toevoegen van een eenvoudige stekker en USB-oplaadkabel maakt de Niveau 1 set-up compleet. Kijk goed naar al je apparatuur met stroomvoorziening om te begrijpen wat voor soort USB-A, -B of -C poorten/kabels je nodig hebt. Het is bijvoorbeeld beter om een stekker te hebben met alleen een USB-A poort, met A-naar-B en/of A-naar-C kabels op basis van je behoeften. Omgekeerd is het te beperkend om alleen de stekker en kabel van bijvoorbeeld een Google Pixel telefoon erin te gooien, omdat de stekker en kabels allemaal USB-C zijn en nog steeds te beperkt binnen de bredere markt. Veel iPhones hebben namelijk geen USB-C poort.

Stroom opwekken komt op Niveau 2 met een draagbaar zonnepaneel. Hoewel ze wat gewicht en ruimte toevoegen, kunnen deze panelen oneindig veel stroom leveren voor je belangrijkste apparatuur.

Alleen een zonnepaneel kan apparaten rechtstreeks opladen via USB, bijvoorbeeld door het paneel rechtstreeks op je telefoon aan te sluiten. Een groeiend aantal populaire batterijtypes (bijv. AA en CR123A) hebben ook USB-pluggen die direct in de batterij zijn geïntegreerd.

Maar Niveau 3 voegt een speciale oplader toe voor oplaadbare batterijen die niet zo'n ingebouwde stekker hebben. We voegen ook een reserveset oplaadbare batterijen toe die passen bij je belangrijkste spullen, vooral als je spullen hebt of vindt die niet rechtstreeks via USB van een zonnepaneel kunnen worden opgeladen - walkie talkies zijn de gebruikelijke boosdoeners.

Vermijden:

 • Vreemde batterij/voedingstypen. Probeer je stroom zo veel mogelijk te standaardiseren, zodat alles dezelfde USB-kabels en batterijtypes gebruikt.
 • Water/wind/handmatige stroomgeneratoren. De technologie is nog niet goed genoeg, maar we kijken uit naar de dag dat dit wel het geval zal zijn.

Navigatie

Voorbereid zijn betekent dat je op zijn minst een algemeen gevoel voor je omgeving moet hebben, de belangrijkste routes en oriëntatiepunten moet kennen en basiskaartinformatie op je telefoon gedownload moet hebben, zodat je het netwerk niet nodig hebt.

Experts zijn over het algemeen van mening dat, als je er maar één mocht hebben, een kaart waardevoller is dan een kompas omdat een kompas alleen maar de noord-oost-zuid-west richting aangeeft, terwijl een kaart meer directe hulp biedt - zoals je informeren of er een ziekenhuis in de buurt is.

De moeilijkere beslissing was of je een kaart in Niveau 1 of 2 zou plaatsen. Beide manieren zijn prima, vooral omdat ze niet te veel ruimte of gewicht in beslag nemen.

Uiteindelijk vonden we een kaart niet kritisch genoeg voor een Niveau 1-tas om de volgende redenen: je bestaande kennis van de omgeving, de hulpmiddelen die je toch al in je telefoon zou moeten hebben, het feit dat veel GPS-apps nog steeds werken zelfs als het telefoonnetwerk uitvalt en dat een algemeen richtingsgevoel (bijv. "we moeten weg uit de stad") in veel omstandigheden genoeg zal zijn.

Kaarten moeten waterdicht zijn en, als je er maar één hebt, op een schaal die het gebied binnen 1-2 uur rijden vanaf je huis laat zien, idealiter inclusief topografie.

In ernstige noodscenario's moet je zonder GPS je locatie kunnen bepalen, door terrein of waterwegen navigeren, afstanden schatten en hulpbronnen vinden. Een noodpakket voor Niveau 2 bevat dus een kompas, dat in combinatie met wat basisvaardigheden en een kaart bijna alles dekt wat je nodig hebt.

Aanpassen:

 • Draagbare GPS-apparaten zijn prima als ze specifiek geschikt zijn voor jouw plannen.
 • Stappentellers zijn handig om je tempo bij te houden. Weten hoe ver je hebt gelopen kan je op koers houden als je zonder raster navigeert.
 • Verrekijkers lijken een goed idee, maar in de praktijk zijn ze de ruimte, het gewicht en de kosten vaak niet waard. Toch kun je ze toevoegen als je weet dat je er reden toe hebt.

Tools

Een veldmes en multitool zijn twee van de belangrijkste gereedschappen die je bij je kunt dragen. Ze zullen altijd in een Niveau 1 uitrusting zitten, zelfs als je de door ons voorgestelde lijst halveert, omdat er maar weinig items zijn die meer veelzijdigheid bieden voor je geld. Beide gereedschappen moeten worden bewaard in een schede die je aan een rugzak of riem kunt bevestigen.

Koord is een andere belangrijke voorbereiding. Zozeer zelfs dat het zijn eigen "C" heeft in de populaire "5 C's of Survival". Je kunt het eindeloos gebruiken, het is relatief goedkoop en het voegt niet veel gewicht aan je rugzak toe voor de waarde die je eraan toevoegt.

Paracord is de beste keuze in plaats van standaard touw, deels omdat je paracord kunt splitsen in meerdere kleinere strengen. Dus als je het echt nodig hebt, kan 15 meter paracord 105 meter touw worden. Bovendien hebben sommige paracord producten overlevingsuitbreidingen ingebouwd, zoals een vislijn.

We raden aan om ten minste 15 meter bij je te hebben, omdat dat een gebruikelijke pakketgrootte is en het genoeg is om basishutten te bouwen, te abseilen en andere veelvoorkomende taken uit te voeren. Als je ervaren bent en weet dat je genoeg hebt aan 8 meter, dan is dat ook prima.

We voegen pas een handzaag toe in Niveau 3. In een ernstige noodsituatie kan het zijn dat je veel hout moet bewerken, in of uit dingen moet breken, voorwerpen moet maken, enzovoort. Met een goed mes kom je in noodgevallen wel door de meeste behoeften heen, maar een handzaag kan een wereld van verschil maken.

Een andere Niveau 3 toevoeging voor serieuze noodgevallen is een messenslijper. Je zult je gereedschap met bladen vaak gebruiken en een scherp lemmet is niet alleen veiliger, het kan je ook helpen calorieën en tijd te besparen. Kies voor een slijpsteen (onze voorkeur) of een messenslijper om het klein en licht te houden.

Aanpassen:

 • Naaiset
 • Visset
 • Valletjes
 • Instrumenten om sloten open te breken
 • Hoewel een handzaag een goede universele keuze is, als je ervaring hebt met bijlen, machetes en tomahawks, overweeg dan welke geschikt is voor jouw omgeving en of je de handzaag wilt vervangen. Kies iets dat klein genoeg is om mee te nemen, maar sommige van de grotere opties kunnen aan de buitenkant van je rugzak worden vastgebonden.
 • Een schop is over het algemeen geen goed idee omdat ze veel ruimte en gewicht innemen voor relatief beperkte waarde. Bovendien zien we er niet veel op de markt die we echt mooi vinden. Sommige mensen hebben er echt een nodig op basis van hun plannen (zoals begraven schuilplaatsen of schuilplaatsen in sneeuwgrotten) - in dat geval is het niet verkeerd om ze mee te nemen.
 • Puntenslijpers zijn een van die handige prepper-trucjes die op sociale media rondzwerven, omdat het handig en cool lijkt. Een kleine puntenslijper van 1 euro kan tondelslijpsel maken of een stokje slijpen, maar je hebt al meerdere mesjes in je noodpakket. Dus de enige keer dat dit een waardevolle toevoeging kan zijn, is als de puntenslijper zelf van magnesium is, waar je tondelschaafsel van kunt maken.

Vermijden:

 • Doe geen moeite met de draadzagen die je vaak ziet in survivalpakketten voor amateurs. Ze werken gewoon niet goed genoeg om de moeite waard te zijn, tenzij je al geoefend bent.
 • Een blikopener zit waarschijnlijk al in je multitool en je kunt altijd een mes of iets anders willekeurigs gebruiken, dus doe geen moeite met een speciale opener.
 • Deurstoppers / wiggen zijn een andere virale hack die gebaseerd is op verhalen van mensen die in schuilplaatsen waren (zoals een klaslokaal op een middelbare school) waar ze wensten dat ze de deur konden blokkeren voor privacy. De behoefte is geldig, maar je kunt ook iets anders gebruiken of maken.
 • Hevelpompen voor brandstof zijn de ruimte en het gewicht niet waard voor de zeer beperkte scenario's waarin je er een zou willen en ze zullen werken.

EHBO & hygiëne

Ademhalingstoestellen zijn van vitaal belang in noodsituaties, variërend van branden tot pandemieën en burgerlijke onrust tot een kernoorlog, omdat ze je longen beschermen tegen verontreinigende stoffen.

Maar een volledig gasmasker is gewoon te groot voor een realistische bug out bag. Buiten de meest extreme nucleaire rampen en rampen met biowapens kun je de waarde van een volgelaatsmasker nabootsen door een halfgelaatsmasker te combineren om je mond en neus te bedekken in combinatie met een bril om je ogen te bedekken.


Of je een herbruikbaar of een wegwerp halfgelaatsmasker (met extra's / extra patronen) bij je draagt, is aan jou.

Niveau 2 voegt de veiligheidsbril toe. Je kunt door rook, traangas, vervuilde lucht van een aardbeving of andere ramp lopen (denk bijvoorbeeld aan de longziekte van de 9/11 reddingswerkers), of zelfs door harde wind. Mensen kopen vaak een zwembril of een andere "veiligheidsbril" die de oog afsluiten.

Demonstranten in Hongkong gebruiken een industriële veiligheidsbril tegen traangas - via WaPo/Philip Fong/AFP/Getty Images

Mensen onderschatten vaak hoe belangrijk hygiëne is in een noodsituatie. Toch benadrukken organisaties als de WHO, het Amerikaanse FEMA en het Rode Kruis allemaal het belang ervan, omdat ze uit de eerste hand zien hoe ziektes zich kunnen verspreiden zodra groepen mensen samenkomen in een benauwde omgeving. Tyfus, tuberculose en zelfs de pest doen hun intrede bijvoorbeeld in Amerikaanse daklozenpopulaties, en overstromingen bevatten vaak extreem hoge niveaus van uitwerpselen en giftige stoffen terwijl mensen er met open verwondingen doorheen waden.

Zeep is een no-brainer voor Niveau 1. Een klein flesje gecondenseerde campingzeep, dat je aan water toevoegt om op te schuimen, neemt niet veel ruimte of gewicht in beslag en kan een wereld van verschil maken voor je gezondheid en comfort.

Er was wat discussie onder onze experts over de niveaus waarop nagelknipper, toiletpapier en vochtige doekjes moeten worden toegevoegd. Er zijn goede argumenten in alle richtingen, dus je hebt wat flexibiliteit in hoe je deze items prioriteit geeft.

We hebben een nagelknipper opgenomen in Niveau 1 - ook al heb je ander knipgereedschap - omdat hand- en voetverzorging zo belangrijk is, maar vaak over het hoofd wordt gezien, en experts met ervaring in het behandelen van soldaten en wandelaars in het veld hebben uit eerste hand gezien hoe een goede nagelknipper het verschil kan maken.

Toiletpapier kreeg de voorkeur boven vochtige doekjes voor Niveau 1, en vochtige doekjes werden toegevoegd aan Niveau 2, omdat de zeep die al in een Niveau 1-kit zit, kan helpen bij algemene hygiëne. Vochtige doekjes kunnen beter gebruikt worden als douche voor het hele lichaam dan alleen als billendoekjes.

Lippenbalsem en een tandenborstel/tandpasta voor op reis worden toegevoegd in Niveau 2, terwijl handontsmettingsmiddel wordt toegevoegd in Niveau 3. Net als een nagelknipper kun je technisch gezien ook zonder deze speciale producten. Je kunt bijvoorbeeld een tandenborstel maken met je mes door het uiteinde van een takje te laten uitlopen tot snorharen.

Deskundigen merken in de praktijk echter dat mensen eerder hun handen en mond schoon houden en verwondingen voorkomen als ze deze goedkope en lichte producten bij zich hebben. Bovendien helpt het om water, zeep, vaseline en andere benodigdheden met veelzijdigere toepassingen te besparen. Maar je kunt deze overslaan als je ervaren bent in het veld.

Aanpassen:

 • Menstruatieproducten. Hoewel menstruatiecups geweldig zijn als voorraad voor thuis, kun je ze beter vermijden in bug out bags omdat je er niet vanuit wilt gaan dat je schone handen hebt voor het inbrengen/verwijderen en omdat je wilt voorkomen dat je water en zeep verspilt voor het schoonmaken.
 • Als je een bril op sterkte nodig hebt, zorg dan voor een reservebril in een harde etui.
 • Alles wat je nodig hebt voor essentiële medische zorg, zoals extra batterijen voor gehoorapparaten.
 • Als je in een erg warm klimaat woont, kun je een flesje zonnebrand toevoegen, hoewel je genoeg andere spullen hebt om je ook onderweg tegen de zon te beschermen.
 • Sommige preppers nemen een kleine handdoek mee, meestal bedoeld voor reizigers, wandelaars of zwemmers. Hier zit echter niet veel waarde aan, dus houd het licht.
 • Flosdraad is geen slechte aanvulling omdat het waanzinnig klein en licht is en kan dienen als reserve vis-, val-, naai- of algemene draad.
 • Je kunt een volledig gasmasker overwegen als je een bonafide reden hebt om je zorgen te maken over chemische rampen, bijvoorbeeld als je in de buurt van een giftige industriële installatie woont.
 • Jodiumtabletten wegen niet veel, maar zijn van vitaal belang in een nucleair scenario.
 • Condooms en andere voorbehoedsmiddelen. Je weet wat er gebeurt als er geen elektriciteit 's avonds is...

Vermijden:

 • Deodorant. Als je in de buurt van andere mensen bent, stinken zij waarschijnlijk ook. Als je niet in de buurt van andere mensen bent, wat maakt het dan uit. Plus de vochtige doekjes, zeep en technische kleding helpen de geur te verminderen.
 • Mondwater.
 • Handwarmers voor eenmalig gebruik. Je kunt dat geld/ruimte/gewicht beter gebruiken voor iets waardevollers, zoals betere handschoenen. Maar als je in een erg koud klimaat bent, kan een kleine USB-oplaadbare verwarmer onder je oksel helpen.

Vermaak & geestelijke gezondheid

Het is gemakkelijk om het comfort van de mens te verwerpen in een sober overlevingsscenario, maar zelfs de meest ruige man moet zijn mentale gezondheid onder controle houden - een cruciaal element om te overleven.

Een kleinigheidje of twee kan helpen om de tijd te vullen, je op te beuren en je iets te geven om over te praten dat niet de noodsituatie zelf is. Als bonus is stilzitten soms het beste wat je kunt doen, en als je iets hebt om je tijd mee te vullen dan is de kans kleiner dat je gaat bewegen of iets stoms gaat doen.

De klassieker is een waterdicht kaartspel. Klein, lichtgewicht, goedkoop en veelzijdig voor solo- en groepsgebruik. Andere veelgebruikte keuzes zijn:

 • Een kleine Bijbel, Koran, Tenach, Marcus Aurelius' Meditaties, etc.
 • Dobbelstenen
 • Bordspellen voor op reis
 • Rubiks kubus
 • Kindle
 • Spellen, muziek, films, podcasts en boeken op je telefoon voor in vliegtuigmodus modus

Je hebt waarschijnlijk toch al foto's van dierbaren voor documentatie en ze terug te vinden, maar een simpele foto van iets dat je vreugde brengt (of zelfs de wil om te overleven) kan je een heel eind op weg helpen.

Eenvoudige oordopjes worden toegevoegd aan Niveau 2 voor entertainment, algemene handsfree communicatie en (indien compatibel met je radio) om meer stealthy te zijn in tactische scenario's.

Aanpassen:

 • Genotsmiddelen zoals sigaretten, een vape pen, drank in kleine flesjes, etc. Sommige mensen dragen deze voorwerpen bij zich als ruilmiddel - een verslaafde roker kan iets waardevols opgeven in ruil voor een sigaret. Maar het kunnen ook acceptabele keuzes zijn als je verslaafd bent, iets nodig hebt om de pijn van een blessure te verzachten, of gewoon in het algemeen baat hebt bij een trekje om in slaap te vallen als je dat anders niet kunt.
 • Als je een ouder bent en iets kleins in je tas wilt bewaren voor het geval je een bang kind hebt zonder eigen tas en speelgoed, dan is dat prima, maar probeer de knuffels en andere grote spullen in de tassen van de kinderen te laten. Wat je in je tas bewaart, is de back-up voor driftbuien.

Vermijd:

 • Houd het redelijk en stress niet te veel over "verveling". Je probeert te overleven. Een dik Harry Potter boek is niet geschikt voor deze situatie.

Documenten

Een weerbestendig notitieblok en pen zijn een no-brainer in Niveau 1 omdat ze kunnen helpen bij bijna elke andere categorie, van documentatie tot navigatie tot medicijnen.

Belangrijke documentatie moet zowel digitaal als fysiek worden opgeslagen. In een bug out bag zitten meestal een USB-stick en kleine gelamineerde papiertjes die je thuis hebt uitgeprint en dichtgeplakt. Bewaar ze in een van je waterdichte containers. In combinatie met bestanden die je in de cloud en op je telefoon hebt opgeslagen, zou dat alles moeten dekken.

Documenten om kopieën van te bewaren in je noodpakket:


 • Een lijst met belangrijke mensen en hun contact-/locatiegegevens
 • Geboorteakte
 • Identiteitskaart of paspoort
 • Lijst van financiële rekeningen en creditcardnummers - vergeet de verval- en CVV-codes van je creditcards en de telefoonnummers van je providers niet
 • Titels/akten
 • Huwelijksakte of akte van partnerschapsregistratie, vooral als je verschillende achternamen hebt
 • Alles wat ouderlijke relaties bewijst, vooral als je geadopteerd bent of verschillende achternamen hebt
 • Foto's van belangrijke mensen, zowel voor het moraal als om aan anderen te geven voor om je dierbaren terug te vinden
 • Documenten voor vermogensplanning
 • Polisnummers en telefoonnummers van ziektekosten-, inboedel-, auto-, levens- en andere belangrijke verzekeringen
 • Belangrijke medische geschiedenis, medicatie (met dosering) en allergieën
 • Levenstestament of instructies om niet te gereanimeerd te worden

Niveau 3 bevat ook een survival boek. Omdat een Niveau 3-kit meestal bedoeld is voor ernstigere noodsituaties, kan het hebben van een kleine naslaggids met basisinformatie zoals het maken van schuilplaatsen en het vangen van dieren een echte redder in nood zijn.


Aanpassen:

 • Tassen voor kinderen moeten dingen bevatten zoals een foto van hun huis, een kaart met een aanwijzing van hun thuislocatie, foto's van en contactgegevens voor hun familie, enz. Op die manier kunnen ze nog steeds de juiste hulp krijgen van vreemden, zelfs als ze overstuur zijn en zich specifieke dingen niet kunnen herinneren of niet kunnen communiceren.

Vermijden:

 • A4 documenten. Het is prima om de printkopie van je documenten en ID's te verkleinen om ruimte te besparen. Of maak je eigen tekstbestand met een klein lettertype en korte notities. Het zou niet veel ruimte in beslag moeten nemen om de relevante delen van elk document in de bovenstaande lijst op te nemen.

Geld

Je wilt duidelijk wat geld meenemen, maar hoeveel? Er is geen echte regel, alleen een algemene richtlijn: zoveel als je kunt, binnen redelijke grenzen.

Voor de meeste mensen lijkt dat op een paar honderd of een paar duizend euro in contanten, verdeeld over grote en kleine biljetten. Misschien wil je het opsplitsen zodat het niet op één plek ligt, wat handig kan zijn als iemand je overvalt of berooft.

Hoe nuttig contant geld is, hangt sterk af van de situatie. In een schuilplaats na een natuurramp? 100 euro kan heel handig zijn. Grote ramp met mensen in paniek? Dan heb je misschien 1000 euro of meer nodig voordat iemand die je wilt omkopen er ook echt iets om geeft.

Aanpassen:

 • Sommige preppers hebben goud, zilver of andere gedekte waardevoorraden. Het is prima om wat kleiner, beter verhandelbaar edelmetaal in je BOB te bewaren als je dat echt wilt. Let alleen wel op het gewicht.
 • Nog beter is het om rijkdom in de vorm van sieraden mee te nemen in plaats van edelmetaal. Als je ermee moet ruilen, is het beter om het af te doen als "dit is mijn trouwring en laatste aandenken!" in plaats van één gouden munt waardoor de persoon denkt "hm, ze hebben er vast meer".
 • Als je denkt aan cryptocurrency als onderdeel van je prep, of je hebt er gewoon een beetje vermogen op dat gebied, bewaar dan je wallet en andere kritieke informatie fysiek en/of digitaal opgeborgen in je tas.

Zelfverdediging

Nog een gebied waar mensen de neiging hebben om te overdrijven. Het is gewoon niet praktisch om meerdere wapens met tonnen munitie bij je te dragen, zodat je je een weg door de zombiehordes kunt vechten. (En als je van plan bent om wapens te gebruiken om van anderen af te pakken wat je nodig hebt, dan ben je een #badprepper). Wat kun je wel in je noodpakket hebben:

 • Zaklamp: Een krachtige zaklamp kan niet alleen worden gebruikt om te zien in het donker, maar kan ook dienen als een afschrikmiddel. Een felle lichtbundel kan potentiële aanvallers desoriënteren of afschrikken.
 • Zakmes of multitool: Een scherp zakmes of een multitool kan handig zijn voor verschillende taken, waaronder zelfverdediging in noodsituaties.
 • Persoonlijk alarm: Een luid persoonlijk alarm kan worden gebruikt om aandacht te trekken en potentiële aanvallers af te schrikken. Deze zijn vaak klein en gemakkelijk te dragen.
 • Tactische pen: Een tactische pen is ontworpen om te functioneren als een gewone pen, maar kan ook worden gebruikt als een effectief zelfverdedigingswapen door zijn stevige constructie en scherpe punt.

Aanpassen:

 • Als je iets robuusters wilt dan wat hierboven staat, probeer het dan zo licht en onzichtbaar mogelijk te houden, zoals een handboog die je uit elkaar kunt halen.

Vermijden:

 • Rambo fantasieën.
 • Nachtkijkers en andere omvangrijke, maar onnodige accessoires in een primaire bug out tas.

Overige

Het is een goed idee om spullen op te bergen in gecompartimenteerde tassen of zakken in je rugzak. Je vindt dan sneller wat je nodig hebt, je kunt specifieke zakjes pakken als dat nodig is, enz.

Die zakjes zijn zelf ook preps, met talloze toepassingen als je je in het veld aan het aanpassen bent. Je kunt een ziplock zakje bijvoorbeeld gebruiken om een afgehakte vinger te beschermen of om regenwater op te vangen.

Of je nu standaard ziplock zakken, ultralichte tassen of dry bags gebruikt, is aan jou. We hebben graag minstens één grote zak die waterdicht kan zijn - niet alleen om de redenen die je zou verwachten, maar ook omdat hij kan dienen als drijfmiddel.

Grote vuilniszakken voor in de bouw zijn opgenomen in Niveau 1 omdat ze niet veel gewicht toevoegen en toch nuttig kunnen zijn voor menselijke uitwerpselen, als extra poncho of tarp, bedlinnen of kledinglaag, iets dat je kunt gebruiken om op verkenning te gaan voor voorraden zonder je hele bepakking mee te nemen, enzovoort.

Riempjes en bandjes zijn oneindig handig voor improviseren, repareren en organiseren. Denk goed na over wat je meeneemt. Een kwalitatief goede sluitstrip om je USB-snoeren bij elkaar te houden is bijvoorbeeld beter dan een dunne sluitstrip, en kan indien nodig andere doeleinden dienen.

Riempjes worden toegevoegd aan Niveau 2 omdat je waarschijnlijk je slaapmat en/of slaapzak aan de buitenkant van je rugzak wilt vastmaken (ervan uitgaande dat je een rugzak van redelijke grootte hebt). In een Niveau 3-kit gaat de slaapzak meestal in de rugzak, terwijl het matje en de tent aan de buitenkant worden vastgebonden.

Wij voegen graag een klein rolletje ducttape, karabijnhaken voor het klimmen en dikke, stevige elastieken toe aan onze Niveau 3-tas.

Met de duct tape kun je gescheurde kleding of beschutting repareren. De karabijnhaken helpen om gewicht vast te houden zonder knopen, zoals voor het abseilen uit een raam. Stevige elastieken zijn over het algemeen handig en worden vaak gebruikt om twee producten voor intensief gebruik te combineren, zoals een lamp die je aan een wapen vastmaakt. Riemen/bandjes helpen om spullen aan de buitenkant van je rugzak te dragen, zoals een slaapmatje of een extra capuchon die je onderweg vindt.

Aanpassen:

 • Horloge, vooral als je er niet van uitgaat dat je je mobiele telefoon bij je hebt.
 • Een hangslot / bagageslot kan handig zijn als je schuilt bij mensen die je niet kent. Helaas gebeurt plundering wel als mensen zich in een moeilijke situatie bevinden, maar in schuilplaatsen zijn het meestal gelegenheidsmisdrijven - een eenvoudig, lichtgewicht bagageslot kan het verschil maken.

Vermijden:

 • Tiewraps kunnen dienst doen als geïmproviseerde handboeien, maar ze zijn over het algemeen minder veelzijdig (en zeker minder herbruikbaar) dan andere sluitingen.
Deel dit artikel:
Ook interessant: