Vooruitzien is voorbereid zijn: Een checklist voor onverwachte gebeurtenissen

Vooruitzien is voorbereid zijn: Een checklist voor onverwachte gebeurtenissen

Wil je beter voorbereid zijn op noodsituaties, maar weet je niet zeker waar je moet beginnen en of je het wel goed doet? Deze "prepping for beginners" checklist voor paraatheid in noodsituaties leidt je door de basisstappen met gezond, door experts geverifieerd advies voor moderne mensen. Als je klaar bent, ben je klaar voor de meeste dingen die op je pad kunnen komen.

Of je je nu zorgen maakt over plotseling ontslag, langdurige stroomuitval, overstromingen of andere natuurrampen, oorlog of terreur of langdurige economische en maatschappelijke achteruitgang, het is van cruciaal belang dat je je nu gaat voorbereiden. Als je wacht tot je het nodig hebt, is het per definitie al te laat.

Je bent niet alleen: miljoenen rationele mensen uit alle lagen van de bevolking nemen paraatheid serieus - en de beweging groeit naarmate meer mensen zich realiseren dat ze niet op de overheid kunnen vertrouwen om hen te redden in onze veranderende wereld. 

Het is eenvoudig: afhankelijk van wat er gebeurt, zul je in je huis blijven, verlaat je je huis of ben je niet thuis. Als je het nodeloos ingewikkeld maakt, ben je minder goed voorbereid.

Maar voorbereiding kan overweldigend lijken. En om het nog erger te maken, is er op social media een heleboel "lawaaierige minderheid" rommel die rationele voorbereiding vervuilt met extremisme, gevaarlijke informatie of domme internetdebatten die er eigenlijk niet toe doen.

Het hele doel van voorbereiding is om de kans op grote verstoringen van het leven te verkleinen en om beter te herstellen van verstoringen als ze zich voordoen. Dat is alles!

Zelfs iets eenvoudigs en gewoons als een brandblusser in je keuken telt - het overgrote deel van prepping heeft niets te maken met bunkers en wapens!

Ga niet op zoek naar slechts één checklist en sla het lezen niet over. Je bespaart jezelf een hoop verspild geld en tijd, en je bent beter voorbereid, als je een beetje tijd neemt om van anderen te leren in plaats van dezelfde fouten te maken die de meeste beginners maken als ze proberen “groente over te slaan" - de echte truc om goed te preppen is kennis en de juiste weg te bewandelen, en niet een oranje rampenrugzakje in je kast zetten.

De basisstappen voor een goede voorbereiding:

 1. Bouw een solide basis voor persoonlijke financiën en gezondheid
 2. Maak je huis klaar voor twee weken zelfredzaamheid
 3. Je huis in een oogwenk kunnen verlaten ("bug out bags")
 4. Bereid je voor op noodsituaties als je niet thuis bent ("get home bags" en “everyday carry”)
 5. Kernvaardigheden leren en oefenen met je uitrusting
 6. Je opgebouwde kennis met anderen delen

In deze gids:

Waarom ben je hier? Hoe dan ook, je bent niet de enige!
Tips en veelgemaakte fouten
Plannen op basis van je risico's
De hiërarchie van Maslow en de 80-20 regel
Stap 1: Geld en gezondheid
48 uur vs. 2 weken
Stap 2: Je huis gereedmaken
Wat is een uitwijktas en hoe pas je die toe?
Stap 3: Uitwijktassen
Stap 4: Tassen voor dagelijks vervoer en thuiskomen
Stap 5: Leren, oefenen en plannen
Stap 6: Delen en werven
En nu?
 

Waarom je dit plan kunt vertrouwen

We zijn deze blog begonnen omdat we ooit in jullie schoenen stonden - gewone mensen die voorbereid wilden zijn op een manier die goed samenging met het normale leven - en we waren gefrustreerd door hoe onbehulpzaam, onbetrouwbaar en irrationeel de meeste online bronnen waren.

Daarom is alles wat je op deze site ziet, inclusief deze gids, gemaakt door survival- en paraatheidsexperts met advies dat van toepassing is op een breed scala aan mensen, locaties, budgetten en scenario's.  

Wij zijn voorbereid. En jij?

Wil je meer geweldige content zien? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van SOS Central en ontvang de beste informatie rechtstreeks in je inbox. 1-2 e-mails per maand, 0% spam.

Waarom ben je hier? Hoe dan ook, je bent niet de enige!

Misschien maak je je over het algemeen zorgen over de politiek, de economie, conflicten dichtbij Europa en klimaatverandering. Of misschien heb jij of iemand van wie je houdt een noodsituatie meegemaakt en heb je besloten om geen potentiële slachtoffer meer te zijn.

Wat je redenen ook zijn, je bent niet alleen: miljoenen mensen bereiden zich actief voor en hun redenen zijn net zo divers als ze zelf zijn.

Meer: De belangrijkste redenen waarom rationele mensen aan prepping doen

Ongeacht je politieke voorkeur, leeftijd, geslacht, woonplaats, enzovoort, je kent waarschijnlijk wel iemand die aan het preppen is. Ze laten het alleen meestal niet merken. We hebben zelfs echtgenoten gehad die ons onafhankelijk van elkaar vertelden dat ze aan het preppen waren en vroegen hoe ze het aan hun partner konden vertellen "zonder dat het raar overkwam", om er vervolgens achter te komen dat ze het allebei al deden!

Tips en veelgemaakte beginnersfouten

Veel van deze fouten worden uitgelegd in de sane prepper rules. Hieronder hebben wij de meest voorkomende voor je uitgelicht:

 • Wees kritisch als je een kant-en-klaar noodpakket koopt. Koop niet een emmertje met wat willekeurige spullen erin. Of een rampenrugzak die handwarmers bevat voor het hele gezin en noodvoedsel voor slechts 1 persoon. Of een zogenaamde “Military Survival Kit” voor een paar tientjes met een naaisetje, ijzerdraad en nog wat andere dingetjes waar je weinig aan hebt bij langdurige stroomuitval of een overstroming.
 • Je kunt niet voorspellen wanneer een noodsituatie zich voordoet, dus een goede voorbereiding is er altijd klaar voor zijn.
 • Je kunt niet voorspellen wat er gaat gebeuren, dus wees ijverig in het ontdekken en vermijden van aannames in je preps.
 • Blijf realistisch en praktisch. Vermijd zombie- en Rambo-fantasieën. Concentreer je op de dingen die het belangrijkst zijn en onthoud dat eenvoudiger beter is.
 • Laat je niet overweldigen of verslaan door je prepping. Het is belangrijk om nu van het goede leven te genieten en niet in een donkere spiraal van doemsdagdepressie terecht te komen of je spaargeld op te maken aan voorraden. Je kunt je voorbereiden zonder op te geven, net zoals het kopen van een overlijdensrisicoverzekering niet betekent dat je je leven hebt opgegeven.
 • Negeer het lawaai en het extremisme dat prepping vanuit de marge probeert over te nemen. Helaas zitten veel van de gerelateerde blogs, forums en Facebookgroepen vol met troep.
 • Preppen gaat beter als je in contact komt met gelijkgestemden. Probeer in contact te komen met anderen via onze Facebook Group.
 • Vermijd "double dipping" van je uitrusting. Het is verleidelijk om spullen uit je bug out bag te halen voor bijvoorbeeld een kampeertrip. Maar dan komt het leven in de weg te staan, de spullen liggen en blijven verspreid, en dat creëert openingen waarin een noodsituatie kan toeslaan en je onvoorbereid bent.
 • Als je een budget hebt, is het beter om minder spullen van hoge kwaliteit te kopen dan goedkope spullen die het laten afweten als je ze het hardst nodig hebt. Je kunt je voorbereiden zonder veel geld, maar dan lijkt het meer op doe-het-zelf en tweedehands aankopen, en minder shoppen in een 1 euro winkel.
 • Koop niet zomaar wat spullen om ze vervolgens in een kast te gooien, jezelf een schouderklopje te geven en verder met je leven te gaan. Je bent niet voorbereid tenzij je oefent met je spullen en bedachte
 • Een uitwijktas is niet alleen bedoeld om naar een vooraf bepaalde locatie te gaan langs een vooraf bepaald weg. Het is die ene tas die je als eerste pakt als je je huis plotseling moet verlaten.
 • Het is verkeerd om te denken "mijn plan is om naar een locatie buitenhuis te vertrekken" of "mijn plan is om thuis te schuilen" - noodsituaties trekken zich niets aan van je plannen en een goede voorbereiding betekent dat je in staat bent om beide te doen.

Plannen op basis van je risico's

Het is heel gebruikelijk op sociale media en fora dat mensen op een hulpvraag van een beginnende prepper reageren met de vraag "nou, waar bereid je je dan voor voor?" en vervolgens plannen en voorraden specifiek op die ene gebeurtenis afstemmen.

Dat is niet helemaal verkeerd en het heeft het voordeel dat mensen met beide benen op de grond staan in plaats van vast te zitten in doomsday fantasieën.

Maar in de praktijk zorgt dat mentale model ervoor dat mensen tunnelvisie krijgen - waardoor hun voorbereidingen minder effectief of efficiënt worden - of het geeft de valse indruk dat er enorme verschillen zijn in hoe je je moet voorbereiden. 

Het goede nieuws is dat de checklist voor de basis van het voorbereiden voor 98% van de mensen en scenario's hetzelfde is. 

Het is pas als je voorbij deze basisvereisten komt dat dingen op maat of lastig worden - als je bijvoorbeeld een moestuin wilt aanleggen in je appartement op 2 hoog of ongewone medische behoeften hebt.

Er zijn specifieke zaken die je bovenop de basis kunt leggen, afhankelijk van je lokale risico's. Als je je bijvoorbeeld voorbereidt op een orkaan, wil je je plan voor stormluiken liever eerder dan later bedenken. Maar alle basiszaken zoals twee weken voorraden en een go-bag zijn hetzelfde. Of je nu in Nederland woont of in Florida. 

De hiërarchie van Maslow en de 80-20 regel van Pareto

We zullen het in deze blog vaker over de 80-20 regel (het "Pareto-principe") hebbe en hoe deze de leidraad zou moeten zijn bij het voorbereid zijn op noodsituaties.

De eerste 20% (wat dit artikel behandelt) van al het mogelijke werk dat je zou kunnen doen bij het voorbereiden, brengt je 80% van de weg daarheen. Om van 80% naar 100% voorbereid te gaan, is veel meer werk en geld nodig.

Dat principe geldt voor alles wat met preppen te maken heeft. Je moet je bijvoorbeeld voorbereiden op 80% van de waarschijnlijke scenario's, niet op de onwaarschijnlijke zoals fascistische zombies die aankomen op een radioactieve buitenaardse asteroïde.

De hiërarchie van Maslow is een populair psychologisch principe dat uitlegt wat mensen nodig hebben om te overleven en te gedijen in volgorde van belangrijkheid:

Maslow piramide

De basis bestaat natuurlijk uit basisbehoeften zoals zuurstof, water en beschutting. Veel preppers verwijzen naar ‘De regel van 3’: Je kunt 3 minuten overleven zonder zuurstof, 3 uur zonder beschutting in hele slechte weersomstandigheden, 3 dagen zonder water en 3 weken zonder voedsel.

Als je die onder controle hebt, kun je aan de volgende laag denken, enzovoort. Aan de top van de piramide staat zelfverwerkelijking, wat dingen betekent als genieten van hobby's en "jezelf vinden". 

Gebruik deze twee cruciale kaders om je voorbereidingen gegrond en geprioriteerd te houden. Het is bijvoorbeeld veel beter om vier saaie maaltijden te eten dan twee van je favoriete maaltijden.

Geloof het of niet, maar we zien mensen voortdurend deze fouten maken. "Ik heb liever chocolade en de boeken van Game of Thrones in mijn bug out bag, want wat is het nut van overleven als ik geen zoet en plezier kan hebben!". Nee! #badprepper

Stap 1: Breng je gezondheid en financiën op orde

Medische problemen en financiële problemen zijn de meest waarschijnlijke verstoringen waar je in je leven mee te maken zult krijgen, en omdat je een verstandige prepper bent, geef je de meest waarschijnlijke noodsituaties als eerste prioriteit. 

Je zou geen geld moeten uitgeven aan spullen/benodigdheden die niet essentieel zijn (bijvoorbeeld twee weken water in je huis) zonder eerst de belangrijkste financiële voorbereidingen te treffen, zoals een noodfonds, een plan voor schuldvermindering en een pensioen.

Een vergelijkbaar verhaal met persoonlijke gezondheid: we worden met de leeftijd vaker ziek en zijn minder goed in staat om de fysieke eisen aan te kunnen die inherent zijn aan een noodsituatie. Het wordt moeilijk om überhaupt te overleven als je moeite hebt met traplopen, verslavingen hebt of je geest niet helder kunt houden, terwijl je lichaam onder extreme stress staat.

Vergeet andere basisprincipes voor "het volwassen worden" niet, zoals verzekeringen en goed met geld omgaan. Heb je een testament? Weet je familie wat ze moeten doen als je een zwaar ongeluk krijgt en niet meer kunt praten? Wil je dat artsen je in leven houden in een vegetatieve coma? Heb je begunstigden toegevoegd aan je financiële rekeningen zodat je familie niet wordt buitengesloten van geld terwijl ze op de verzekering wachten?

48 uur vs. 2 weken

Er zijn verschillende gidsen voor het voorbereid zijn op noodsituaties, waaronder de Denk Vooruit site van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), die aanraden om 48 uur aan voorraden te hebben. Maar ze zijn aan het inzien dat een voorraad van 48 uur gewoon niet genoeg is. De meeste moderne experts zijn van mening dat je minstens twee weken voorbereid moet zijn om de meeste waarschijnlijke gebeurtenissen aan te kunnen.

Onze noodsystemen, eerstehulpverleners en gemeenschapsvoorraden kunnen snel overweldigd worden. Het systeem is gewoon niet ontworpen om plotselinge en wijdverspreide rampen aan te kunnen. 

Recente gebeurtenissen zoals bosbranden op Hawaii, de aardbeving in Turkije, de overstromingen in Limburg en Duitsland en de Zuid-Europese bosbranden zijn allemaal voorbeelden van lokale rampen waarbij mensen wekenlang, niet dagenlang, ontheemd of zonder basisvoorzieningen zaten.

In 2016 hielden de Amerikaanse marine, de kustwacht en de nationale garde van de staat Washington een grootschalige oefening van negen dagen om te testen hoe goed ze konden reageren op een zware aardbeving in de Cascadia-subductiezone. Dat gebied omvat Vancouver, Seattle en Portland tot in het noorden van Californië.

Het 83 pagina's tellende rapport komt tot veel enge conclusies. De auteurs geven toe dat de systemen er niet klaar voor zijn, dat de infrastructuur zou instorten en dat ze binnen tien dagen een regelrechte humanitaire crisis zouden hebben.

Politiek en budgettering maken de dingen in de loop van de tijd erger, niet beter. Het zou minstens een week duren om de hulp van buitenaf goed te coördineren. Het Amerikaanse leger meldt bijvoorbeeld dat ze gemiddeld acht dagen nodig hebben om een reactie binnen de Amerikaanse grens te mobiliseren - en dat is alleen maar voor een relatief lokale crisis, zoals een aardbeving. 

Stap 2: Maak je huis klaar voor twee weken zelfredzaamheid

We beginnen met het huis, omdat je daar de meeste tijd doorbrengt en het meestal de beste plek is om een noodsituatie door te komen. Daarom geven overheden het standaardadvies "blijf in je huis!" tijdens een crisis.

Voorbeeldsituaties: 

 • School en werk gaan niet door vanwege een verlammende hittegolf
 • Het elektriciteits- of waternet valt een paar dagen uit
 • Een dijkdoorbraak overspoelt je stad een week lang
 • Een epidemie verspreidt zich en je wordt thuis in quarantaine geplaatst
 • De burgerlijke orde breekt af met massale onrust op straat
 • Een nabijgelegen land wordt aangevallen door een vijand

Je doel is om ten minste twee weken in je huis te kunnen overleven zonder hulp van buitenaf - van mensen of het elektriciteitsnet. Dat betekent dat je er niet van uit kunt gaan dat je elektriciteit, water, gas, communicatie, internet, 112, ambulances, enzovoort zult hebben. 

Overzicht checklist voor thuis:

 • Water: sla 15 liter drinkbaar water per persoon op (ongeveer 2 liter per dag per persoon) en zorg voor manieren om vuil water te behandelen via een draagbaar waterfilter of een waterfilter voor op het aanrecht.
 • Voedsel: minstens 30.000 calorieën per persoon (ruwweg 000 calorieën per dag) aan houdbaar voedsel dat klaar is om te eten of waarvoor alleen kokend water nodig is om het te maken; bijvoorbeeld een mix van extra supermarktvoedsel dat je normaal toch al eet of speciaal noodvoedsel dat jarenlang houdbaar is.
 • Vuur: aanstekers, lucifers en reserve-aanmaakblokjes
 • Licht: hoofdlampen, zaklampen, kaarsen, lantaarns
 • Verwarming en koeling: binnenverwarmers, extra dekens, ventilator met USB-voeding
 • Beschutting: een zeil (zelfs een goedkope die je bij de bouwmarkt vindt) is handig als geïmproviseerd afdak, voor het dichten van gaten in het huis en het opruimen van puin.
 • Medisch: lijst met belangrijke medische benodigdheden voor thuis
 • Hygiëne: vochtige doekjes, ontsmettingsmiddel
 • Communicatie: een noodradio of een portofoon (als je weet hoe je die moet gebruiken)
 • Energie: reservebatterijen en opladers (in je uitwijktas zit een oplader op zonne-energie, maar je kunt ook een tweede aanschaffen voor thuis)
 • Gereedschap: bijl, schop, werkhandschoenen, moersleutel voor je gasleidingen, kabelbinders, duct tape, etc.
 • Zelfverdediging: afhankelijk van je persoonlijke opvattingen, kan bestaan uit kogelvrije vesten, vuurwapens, messen, honkbalknuppels, pepperspray, enz.
 • Cash: zoveel als je je redelijkerwijs kunt veroorloven om (voor altijd) opzij te leggen
 • Mentale gezondheid: bordspellen, favoriete boeken, koptelefoon, films gedownload op een tablet, enz.
 • Documenten: kopieën van identiteitsbewijzen, verzekeringspolissen, geboortebewijzen, landkaarten, foto's van familieleden, etc. zowel fysiek als op USB-stick.
 • Lokale informatie en informatie voor noodgevallen: schrijf belangrijke contactnummers op, ken de locatie van de dichtstbijzijnde ziekenhuizen, enz. 

Iedere beginner zou het First In First Out model moeten begrijpen ("bewaar wat je gebruikt, gebruik wat je bewaart"). Het is een gemakkelijke manier om je thuisvoorraad op te bouwen zonder extra kosten of moeite, en geldt voor water, voedsel en dagelijkse verbruiksgoederen zoals toiletpapier en batterijen.

Water is gewoon te belangrijk om aan het toeval over te laten. Ga er dus niet vanuit dat je tijd hebt om het bad te vullen of (zoals de rest van het land) naar de winkel te rennen, en gebruik geen ongeschikte vaten zoals melkkannen. Koop in plaats daarvan goede wateropslagtanks.

Voedsel is niet zo belangrijk als water, omdat de meeste mensen weken zonder kunnen. Voor je basis noodvoorziening op korte termijn hoef je dus niet na te denken over het "creëren" van voedsel via tuinieren, jagen, enz. De eerste verdedigingslinie is om gewoon wat extra houdbaar voedsel bij de hand te hebben. Mensen bereiken dit doel op twee manieren (of allebei): 

Het voordeel van de supermarktroute is dat je geen spullen hebt die je misschien nooit gebruikt en dat je in geval van nood dezelfde dingen blijft eten die je gewend bent. Het nadeel is dat je meer opslagruimte nodig hebt dan bij het overlevingseten, en als het niet je normale gewoonte is om thuis veel te koken, is er een grens aan hoeveel je kunt opslaan voordat je verspilling riskeert.

Het voedsel dat je pas opent in noodgevallen is duurder, maar het neemt minder ruimte in beslag voor dezelfde hoeveelheid calorieën, je hoeft er weinig tot niets voor te koken en het kan jarenlang op de plank blijven staan. 

Wat is een uitwijktas? Moet ik er een hebben?

Een noodsituatie kan op elk moment toeslaan. Misschien heb je maar een paar seconden om je huis te verlaten. Of misschien heb je een voordeel (bv. het verkeer voor zijn) door te evacueren terwijl iedereen nog alles aan het bijeenrapen is.

Daarom is een belangrijk onderdeel van voorbereid zijn het hebben van één tas die altijd ingepakt en klaar voor gebruik is - wat er ook gebeurt, je weet dat je de juiste basisbenodigdheden hebt om te overleven, comfortabel om te gaan met de nasleep van een ramp of verstoring en mogelijk anderen om je heen te helpen.

Je uitwijktas is dus in wezen je noodpakket (link https://theprepared.com/bug-out-bags/guides/bug-out-bag-list/) , want je redt het wel als dat het enige is wat je ooit hebt/voorbereidt. 

Bonus: Als beginnende prepper is het maken van je go-bags in veel opzichten hetzelfde als het maken van een noodpakket voor thuis. Omdat je de tas altijd thuis bewaart, kun je, als er iets in huis gebeurt of als je je schuilhoudt tijdens een langere noodsituatie, die go-bag benodigdheden gebruiken als dat nodig is.

Omdat je er niet vanuit kunt gaan dat je vervoer per auto hebt, zijn deze tassen zo ontworpen dat ze gemakkelijk mee te nemen zijn. Dat betekent dat je een rugzak moet gebruiken en de spullen op een redelijk gewicht moet houden, rekening houdend met je lokale omgeving.

Sommige mensen denken dat een bug out tas uitsluitend bedoeld is voor "bug out" langs een vooraf bepaald pad naar een vooraf bevoorrade "bug out locatie" (zoals een hutje in het bos). Dat zou kunnen, maar dat is een aanname die de regels van de verstandige prepper overtreedt.

Op dezelfde manier zeggen sommige mensen "Ik kan me geen realistisch scenario voorstellen waarbij ik langer dan een paar dagen zou moeten uitwijken." Als je wilt, kun je besluiten om het maken van een ingepakte tas over te slaan, maar dat betekent dat je besluit om minder voorbereid te zijn. Het hele punt is dat je niet weet wat er gaat gebeuren, dus waarom zou je geen tas hebben die altijd ingepakt is en dubbele diensten kan doen in je huis? De enige keer dat we denken dat het rationeel is om deze stap over te slaan, is voor oudere of gehandicapte mensen die buitenshuis voor grote uitdagingen staan.

Er zijn talloze situaties waarin het hebben van deze ene tas, klaar om mee te nemen, het verschil kan maken tussen leven of dood - of in ieder geval het verschil tussen vlot varen of veel pijn en verloren geld. Enkele voorbeelden: 

 • Autoriteiten gelasten een evacuatie en je wilt de chaos en files voor zijn door snel te vertrekken, terwijl anderen nog tijd nodig hebben om alles bij elkaar te rapen en in te pakken.
 • Je moet snel ergens heen (misschien ligt een familielid plotseling op zijn sterfbed) en je hebt geen tijd om een weekendtas in te pakken.
 • Je wordt midden in de nacht wakker van een huisbrand in de directe omgeving of een snel naderende natuurbrand die je huis platbrandt net nadat je bent ontsnapt.
 • Er ligt iemand gewond op straat voor je huis, dus je pakt je tas (met medische spullen) en rent naar ze toe.
 • Een flinke aardbeving dwingt je naar buiten te gaan en je kunt dagenlang niet terug naar binnen terwijl ze het gas afsluiten om de branden te stoppen.
 • Er ontstaan massale onlusten in jouw stad en je wilt wat afstand nemen.
 • Een buitenlandse vijand heeft aangevallen, misschien met een raket of een biologisch
 • Een inbreker of een andere situatie van huiselijk geweld betekent dat je snel weg moet. 

Je go-bag bevat wat je nodig hebt om te overleven, zoals water en beschutting, maar ook dingen om terug te vinden, zoals belangrijke documenten voor je inboedelverzekering of foto's van dierbaren.

En dat is het lastige deel: hoe stel je in één tas de meest complete aanvulling samen van spullen die je nodig hebt om te overleven en terug te vinden? Hoe stel je die tas zo samen dat je een zo breed mogelijk scala aan praktische scenario's dekt?

Stap 3: Een uitwijktas voor elke volwassene

Om preciezer te zijn: een uitwijktas of bug out bag voor iedereen in huis die ze kan dragen. Veel gezinnen maken een aparte tas voor kinderen zodra ze 10-12 jaar oud zijn en passen de inhoud aan als dat nodig is. 

Bekijk de volledige checklist voor bug out bags https://theprepared.com/bug-out-bags/guides/bug-out-bag-list/  - er is te veel om op deze pagina op te nemen, inclusief de redenen waarom experts de uitrusting die ze gebruiken prioriteren en hoe je uitrusting op drie niveaus kunt prioriteren.

Een basis "go bag" van 9 of 10 kilo moet bijvoorbeeld het volgende hebben:

 • Individuele eerstehulpkit
 • 1 liter drinkbaar water in een harde veldfles
 • Opvouwbare veldfles/schep
 • Waterfilter
 • 20 tot 40 waterzuiveringstabletten
 • Noodvoedsel
 • Aansteker x 2
 • Tondel
 • Hoofdlamp
 • Veldmes
 • Multitool
 • Koord van 15 meter
 • Tarp
 • Waterdicht papier en pen
 • Documenten (fysiek en USB-stick)
 • Geld
 • Toiletpapier
 • Nagelknipper
 • Hoed
 • Sokken
 • Onderhemd/top
 • Broek
 • Ondergoed
 • Jas / buitenlaag
 • Sjemph / bandana
 • Een- of tweerichtingsradio
 • USB oplaadkabel en stekker
 • Li-Ion accu
 • Stofmasker
 • Vuilniszakken x 2
 • Opbergtassen (20L drybag en 5x grote ziplocs)

Stap 4: Tassen voor thuis, everyday carry en voertuigbenodigdheden

Wat gebeurt er als er een noodsituatie ontstaat terwijl je niet thuis bent?

Je kunt natuurlijk niet de hele tijd met een zware tas rondlopen, dus het belangrijkste is om de juiste voorraden te bewaren op een plek waar ze van nature passen binnen je levenspatroon - de dagelijkse patronen van de meeste mensen zijn vrij consistent en voorspelbaar, dus gebruik dat in je voordeel.

Voorbeeldscenario's:

 • Een zwaar bloedende en duidelijk dronken student strompelt alleen door een steegje op een koude vrijdagavond
 • Je trein verliest stroom tussen de stations.
 • Je bent getuige van een ernstig auto-ongeluk terwijl je in de spits naar huis rijdt. Het kan 10 tot 15 minuten duren voordat de hulpdiensten arriveren.
 • Je wordt in het nauw gedreven door twee overvallers terwijl je 's nachts van het appartement van je vriend naar huis loopt.
 • Een schutter valt willekeurige mensen aan terwijl je in het winkelcentrum bent.
 • Een overstroming treft je terwijl je aan het werk bent. Je auto staat in de parkeergarage en je werkt in de grote stad op ongeveer 30 minuten afstand van je huis in een buitenwijk.
 • Vladimir Poetin besluit je welverdiende saunadag te onderbreken door een raket naar een naburige stad te sturen.

Voor de meeste mensen in moderne samenlevingen betekent dat een combinatie van:

 • Een Get Home Bag (GHB) in de kofferbak van je auto, op kantoor of waar dan ook waar het veilig opgeborgen kan worden op een manier die zo veel mogelijk van een typische dag bij je in de buurt is.
 • Everyday carry (EDC) items die je altijd bij je hebt, op je lichaam of in een verpakking voor dagelijks gebruik, zoals een schoolrugzak of handtas.
 • Benodigdheden voor in de auto. Zelfs als je een GHB in je kofferbak bewaart, is het een goed idee om extra spullen mee te nemen die specifiek bedoeld zijn voor problemen in de auto.

Een Get Home Bag dankt zijn naam aan het concept van "Er is net stront aan de knikker, dus ik moet naar huis want dat is mijn primaire plek!".

Maar een GHB dient ook als je enige bron van voorraden als de aard van de noodsituatie betekent dat je niet kunt (of moet) proberen thuis te komen. Om een extreem voorbeeld te geven: stel je voor dat er een biologisch wapen wordt losgelaten tussen je werk en thuis, wat betekent dat je de andere kant op moet. Een meer gebruikelijk voorbeeld is een nacht doorbrengen in je auto tijdens een sneeuwstorm.

Een GHB is dus in veel opzichten vergelijkbaar met een BOB (bug out bag oftewel uitwijktas), maar dan buitenshuis bewaard. Je moet de bug out bag checklist gebruiken en aanpassen.

Veelvoorkomende verschillen in uitrusting tussen een GHB en een BOB:

 • Kofferbakken kunnen erg heet worden, dus vermijd voedsel en medicijnen die smelten bij 50-65
 • Vul watercontainers slechts voor 85% om uitzetting door bevriezing mogelijk te maken in koude klimaten.

Omdat veel mensen een auto bezitten, is de kofferbak de meest gebruikte opslagplaats. Sommige mensen gaan zelfs zo ver dat ze hun GHB begraven in de buurt van hun werk of op de route tussen werk en huis.

Als je geen auto bezit of gewoon niet de mogelijkheid hebt om een hele rugzak ergens op te bergen, doe dan je best om de belangrijkste benodigdheden (bijv. een waterfilter) in je dagelijks te gebruiken rugzakken of handtassen op te bergen. 

Checklist voor everyday carry (EDC)

Omdat EDC-benodigdheden fysiek overal mee naartoe worden genomen, ben je veel meer beperkt door ruimte en gewicht. Meer dan 95% van de EDC-benodigdheden die je in het wild tegenkomt, zijn gemaakt van (een deel van) deze lijst: 

 • Belangrijke contactgegevens (bijvoorbeeld een geplastificeerde kaart met belangrijke informatie die je in je portemonnee bewaart)
 • Telefoon (meestal met gedownloade kaarten en nuttige apps)
 • Li-Ion oplaadbare batterij
 • Zaklamp
 • Zakmes
 • Multitool
 • Aansteker
 • Paracord
 • EHBO kit
 • Gasmasker
 • Weerbestendig notitieblok en pen
 • Zelfverdedigingswapens, pepperspray, etc.
 • Verborgen geld en/of creditcards

Deze spullen kun je verspreiden op een manier die voor jou logisch is. Sommige mensen houden bijvoorbeeld de telefoon en aansteker in hun zak, de zaklamp aan hun sleutelbos, de multitool aan hun riem, het paracord in de vorm van een polsarmband en de medische benodigdheden, het gasmasker, de USB-batterij, het notitieblok, de pen en de ICE-informatie in hun tas.

We raden het gebruik van kogelvrije vesten, kogelvrije rugzakken of soortgelijke beschermende uitrusting voor EDC niet aan. De angst voor actieve schutters is overdreven - je hebt meer kans om te sterven door ijzel in de winter - en de uitrusting, hoewel effectief in een vacuüm, is gewoon (nog) niet praktisch voor dagelijks gebruik.

Voertuigen

Als je een auto of busje bezit, moet je een basisuitrusting bij de hand houden voor noodgevallen op de weg. Deze spullen hoef je niet in een rugzak te bewaren, omdat het onwaarschijnlijk is dat je ze over een lange afstand te voet moet dragen. 

Populaire spullen in de auto:

 • Belangrijke contactgegevens in het dashboardkastje of de console
 • Kaarten
 • Raambreker en gordelsnijder
 • Mylar nooddeken 1-2x
 • Degelijke deken of extra jas
 • Extra hoed, zonnebril, zonnebrandcrème
 • Startbatterij
 • Startkabels
 • Sleepriemen
 • Verkeerslichten of vuursignaal
 • Reserveband
 • Bandsleutel
 • Krik
 • Bandenreparatieset (gaten dichten in plaats van de hele band vervangen)
 • Ruitenkrabber
 • Ruitenwisservloeistof
 • Een kleine schep of tuinschep om banden uit te graven
 • Kattenbakvulling, zand of andere strooibare tractie
 • Tractieplanken
 • EHBO kit (vaak standaard bij de auto meegeleverd), medicijnen, extra bril, enz.
 • Stekker om van een sigarettenaansteker een USB-oplader te maken
 • Opgeslagen water en/of waterfilter

Stap 5: Leer, oefen en plan!

Een uitrusting hebben is één ding, maar survivalexperts weten dat een goede voorbereiding een mix is van uitrusting, vaardigheden, planning en oefening.

Dat betekent dat je niet echt voorbereid bent als je gewoon wat spullen koopt, ze opbergt en jezelf dan een schouderklopje geeft! Nogmaals, #badprepper! 

Je wilt in een noodsituatie niet vertrouwen op een product dat je nog nooit hebt gebruikt. Zelfs als iets nu eenvoudig lijkt, kunnen je hersenen in een kom brij veranderen als je met chaos wordt geconfronteerd.

Bijvoorbeeld: Denk je dat een autoruitbreker eenvoudig is?

En er zijn te veel waardeloze "survival"-producten die in het veld uit elkaar vallen wanneer je ze het hardst nodig hebt. Of misschien is dat noodvoedsel dat je hebt gekocht niet zo goed voor je maag, wat je je pas realiseert als je op het ergste moment diarree hebt. 

Als je eenmaal een deel van de basisuitrusting in huis en in je go-bags hebt, is het tijd om te beginnen met het aanleren van essentiële vaardigheden.

Doe dit parallel terwijl je verder gaat met het uitbreiden van je voorraden voorbij de basis en het verfijnen van je rampenparaatheidsplan.

Hoewel je gratis verborgen juweeltjes kunt vinden op YouTube, is het moeilijk om te weten welke legitiem zijn en welke een willekeurige man zijn die je ontkracht overlevingsadvies vertelt dat hij van zijn grootvader heeft gekregen. We zijn de tel kwijtgeraakt van het aantal willekeurige cursussen op internet waarin ontkrachte overlevingsmythes worden verteld, zoals het gebruik van tampons om kogelgaten te dichten.

Verbeter je vaardigheden met onze online survivalcursussen, zoals leren hoe je met medische noodgevallen omgaat als je alleen bent of hoe je water vindt en zuivert. Er zijn ook veel gratis artikelen over survivalvaardigheden. 

Enkele goede plaatsen om te beginnen: 

Hoe gebruik je een kompas en kaart?

Ham radio voor beginners

Hoe je een wond schoonmaakt

Hoe je een tourniquet gebruikt

Hoe hechtingen geven

Een mes slijpen met willekeurige spullen

Als je meer leert over paraatheid, vergeet dan niet om je vaardigheden te oefenen op dezelfde manier als je zou oefenen met uitrusting.

Het is ook tijd om er een gewoonte van te maken om je jaarlijkse of halfjaarlijkse voorbereidingen te controleren, waarbij je je voorraden controleert, alles bijwerkt wat verlopen is, winter- en zomerkleding in je reistassen verwisselt, contactgegevens controleert, enz.

Je jaarlijkse controle is ook een goed moment om te oefenen met je gezin.

Stap 6: Delen en werven!

Voorbereiden is effectiever - en leuker! - als je de verantwoordelijkheid deelt met je vrienden, familie en buren.

Het is net een multi-level-marketingplan, alleen wint iedereen!

Sommige old-school preppers volgden te veel een Lone Wolf mentaliteit, waarbij ze alles geheim hielden en ervan uitgingen dat ze de woestenij alleen zouden doorkruisen met hun jachtgeweer en trouwe hond terwijl alles om hen heen instort 

Zo werkt het gewoon niet. Tijdens de Great Depression in de VS bijvoorbeeld, toonden onderzoeken aan dat gebieden met een hogere "gemeenschapsmentaliteit" het veel beter deden dan gebieden waar mensen de neiging hadden om het alleen te doen.

Het is duidelijk dat je je prepping niet wilt uitdragen aan mensen die je niet kent, in de vorm van openbare posts op sociale media of duidelijke "vlaggen" rond je huis. Schilder geen doelen op jezelf of je spullen als er een noodsituatie uitbreekt.

Maar familie, vrienden, buren en collega's zijn allemaal potentiële rekruten. Je zult je niet alleen goed voelen omdat je anderen helpt het licht te zien, je zult ook beter voorbereid zijn naarmate je meer "buffer" om je heen hebt.

Tip: Gebruik onze gratis kit builder om links van vooraf ingevulde spullen naar je netwerk te sturen. Je kunt bijvoorbeeld de URL naar deze EHBO-kit naar je buren sturen als een niet-bedreigende of niet-vreemde manier om iemand te helpen op een eenvoudige manier voorbereid te zijn.

Een goede manier om andere gelijkgestemden in je buurt te ontmoeten is door lokale training - wat zelfs kan leiden tot het creëren van of lid worden van een prepper-hulpgroep.

En nu?

Je bent nu geen beginner meer. Goed gedaan! Neem een adempauze en stop even met denken aan slechte scenario's.

Hoe je vanaf hier verder gaat, hangt sterk af van je doelen en omstandigheden. Grofweg hebben mensen de neiging om:

 • De tijd verlengen dat ze in hun huis kunnen overleven zonder hulp of het elektriciteitsnet te - wat meestal betekent dat ze hun voorraden moeten vergroten (bijv. meerdere maanden of jaren voedsel en water hebben) en hun huis moeten verbeteren zodat ze het elektriciteitsnet niet nodig hebben (denk aan zonnepanelen en krachtige thuisaccu’s).
 • Zich meer geavanceerde uitrusting eigen maken, zoals verdedigingsmiddelen.
 • Onderzoeken hoe ze hun eigen voedsel kunnen maken door landbouw of veeteelt, al is het maar een kleine binnentuin of vleeskonijnen.
 • Onderzoeken hoe ze hun eigen water kunnen opvangen via regenopvangsystemen, enz.
 • Een uitwijkauto kopen (eentje die niet elektrisch is en dus ook een groter bereik heeft).
 • Meer aandacht besteden aan thuis koken, producten repareren of herstellen, composteren en andere algemene zelfvoorzienende technieken.
 • Een bibliotheek opbouwen met survivalboeken of andere informatie die niet afhankelijk is van het internet.
 • Doorgaan met het verbeteren van hun fysieke fitheid en persoonlijke financiën.
 • Zich indekken tegen economische risico's met beleggingen in
 • Een uitwijklocatie bouwen of kopen, zoals een bungalow in het bos op redelijke rijafstand van huis.
 • Doorgaan met het leren van geavanceerde vaardigheden, zoals metaalbewerking.

Zorg ervoor dat je deelneemt aan gemeenschappen zoals deze blog en onze Facebook Group. We houden ook van de /preppers subreddit. Prepping is een levensstijl zonder einde, dus probeer van tijd tot tijd contact te houden met de gemeenschap.

 

Terug naar blog