Wat moet je doen bij langdurige stroomuitval?

Wat moet je doen bij langdurige stroomuitval?

Stel je voor dat het elektriciteitsnet twee weken uitvalt. Dat zijn twee weken zonder gekoeld voedsel en, op de meeste plaatsen, twee weken zonder water, omdat waterzuiveringsinstallaties elektriciteit nodig hebben om te kunnen werken.


Weet jij hoe je moet overleven als het elektriciteitsnet lange tijd uitvalt?


Voor de meeste Nederlanders is het antwoord waarschijnlijk nee. Toch is het overleven bij stroomuitval een echte zorg.


De afgelopen jaren hebben één ding duidelijk gemaakt: noodweer kan vrijwel overal toeslaan. Als dat gebeurt, kan een stroomstoring dagen- of zelfs wekenlang duren, afhankelijk van de ernst van de schade die wordt aangericht. In zulke situaties is het de moeite waard om te weten wat je bij de hand moet hebben en welke acties je moet ondernemen om jou en je gezin er veilig doorheen te loodsen.

Hoe vervelend is langdurige stroomuitval?

In de directe omgeving gaat het licht niet meer aan en heb je geen internet of televisie meer. Als je op drie hoog of hoger woont, kun je de wc nog maar één keer doortrekken, doordat de waterdruk wegvalt. In de openbare ruimte zijn er ook veel voorzieningen waar je niet meer op hoeft te rekenen. Pinnen kan niet, waardoor de supermarkt nauwelijks meer functioneert.


Treinen vallen midden in weilanden stil. Trams en metro's rijden ook niet meer. Spoorbomen gaan niet meer open of dicht. Tanken kan niet en verkeerslichten vallen uit. Je elektrische auto opladen lukt ook niet. Als zo'n stroomstoring begint op een doordeweekse dag, als iedereen op zijn werk is, ontstaat overal chaos: thuiskomen wordt een hele opgave.


Mensen moeten massaal zonder openbaar vervoer vanuit hun werk naar huis, waardoor de drukte toeneemt terwijl verkeerslichten het niet meer doen. Het gsm- en 5G-netwerk doen het nog maar 2 tot 3 uur. Daarna zijn de accu's die die netwerken in de lucht houden leeg.


Vanaf dat moment is je smartphone alleen nog functioneel als zaklamp. Voor informatievoorziening ben je dan aangewezen op de rampenzenders op de radio. Je internetverbinding thuis is er al mee gestopt, omdat de router geen stroom meer krijgt en na een paar uur vallen ook de wijkcentrales uit.


Mocht de stroom in Nederland langdurig uitvallen dan liggen daar noodplannen voor klaar bij de nationale overheid en de veiligheidsregio's. Daarin staan zaken waar rekening mee gehouden moet worden. Vanaf 2 uur stroomuitval moet er bijvoorbeeld rekening gehouden worden met "problemen bij penitentiaire inrichtingen", staat in het noodplan van een veiligheidsregio. Vanaf 8 uur zal er rekening gehouden worden met "veesterfte als gevolg van uitval airconditioning of verwarming".


Na een periode van 8 uur stoppen de plannen. Op stroomuitval die langer duurt, is ons land niet voorbereid. Bij het Nationaal Crisiscentrum wordt bovendien gezegd dat er na een landelijke storing van 4 uur al flink geïmproviseerd moet worden.


Kansen op langdurige stroomuitval

Er zijn vier gebeurtenissen die de kans op een stroomstoring vergroten:

Cyberaanvallen

Dit is de belangrijkste potentiële oorzaak van een massale stroomstoring. Het is realistisch dat kwaadwillende hackers, in dienst van terroristische groeperingen of buitenlandse staatsactoren, naar manieren zoeken om het elektriciteitsnet uit te schakelen door middel van een cyberaanval. In Oekraïne zaten in 2015 honderdduizenden mensen zonder stroom na succesvolle hacks van energiecentrales.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) waarschuwt dat het platleggen van digitale systemen Nederland kan ontwrichten. Er zijn nauwelijks analoge terugvalopties, en dat maakt ons land zeer kwetsbaar voor cyberaanvallen.

Storing in de infrastructuur

Wat ook steeds waarschijnlijker wordt, is een storing in het stroomnet. De razendsnelle installatie van zonnepanelen, laadpalen en warmtepompen zijn mooie ontwikkelingen en ook had nodig om de CO2 uitstoot te reduceren, maar het heeft ook nadelen. Het stroomnet is overvol. In de jaren 2026 tot en met 2029 kan dit leiden tot stroomuitval op piekmomenten, waarschuwt de Nederlandse overheid.

Elektromagnetische puls (EMP)

Als een kernwapen op grote hoogte tot ontploffing wordt gebracht, heeft dat een wisselwerking met onze atmosfeer. Dit geldt ook de ionosfeer, de krioelende zee van elektronen die de meeste satellietcommunicatie mogelijk maakt.

Het eindresultaat zou een douche van elektriciteit op aarde zijn, iets wat we nog nooit hebben gezien. Het kan het elektriciteitsnet van de hele helft van het land platleggen, of het kan meer plaatselijk zijn. Hoe dan ook, als dit gebeurt, staat ons een enorme schok te wachten.

Zonnevlammen

Het proces waarbij een zonnevlam een groot deel van het elektriciteitsnet zou uitschakelen is ongeveer hetzelfde als een EMP, behalve dat dit een natuurlijk verschijnsel is dat niet door de mens gecontroleerd kan worden. Als de zon besluit om enorme zonnevlammen uit te zenden, is er precies niets wat we kunnen doen om ons daarop voor te bereiden.

Dit is al eerder gebeurd. In 1989 viel de stroom voor miljoenen Canadezen negen uur lang uit door een zonnevlam. Hoe waarschijnlijk is het dat het ons overkomt? Sommige wetenschappers hebben gespeculeerd dat dit niet een kwestie van als is, maar wanneer.

Waarom je voorbereiden op een langdurige stroomstoring?

Een stroomstoring is gewoon vervelend. Die verstoringen kunnen variëren van iets kleins als een onderbroken tv-programma tot levensbedreigend als een temperatuurgevoelig medicijn dat bederft. Hier zijn enkele belangrijke redenen waarom het essentieel is om voorbereid te zijn op een stroomstoring:

 1. Veiligheid: Tijdens een stroomstoring kan het gebrek aan elektriciteit gevaarlijke omstandigheden veroorzaken. Als je voorbereid bent, weet je zeker dat je de nodige middelen hebt om veilig te blijven, vooral als de stroomuitval 's nachts optreedt of in slechte weersomstandigheden. Een goede voorbereiding houdt in dat je zorgt voor de nodige veiligheidsmaatregelen, zoals zaklampen, kaarsen of alternatieve verlichtingsbronnen, ook om potentiële indringers af te schrikken.
 2. Communicatie: Een stroomstoring kan communicatiesystemen verstoren, waaronder vaste en mobiele telefoons. Het hebben van alternatieve communicatiemiddelen, zoals een radio op batterijen of een opgeladen mobiele telefoon, is van cruciaal belang om op de hoogte te blijven van de situatie en om noodmeldingen te ontvangen.
 3. Medische behoeften: Sommige mensen zijn afhankelijk van elektrisch aangedreven medische apparatuur of medicijnen die gekoeld moeten worden. Je voorbereiden op een stroomstoring houdt ook in dat je reserve-energiebronnen hebt of alternatieve regelingen voor deze kritieke medische behoeften.
 4. Voedsel en water: Een stroomstoring kan invloed hebben op de beschikbaarheid van vers voedsel en water, vooral als deze langere tijd duurt. Voorbereid zijn met niet bederfelijke voedingsmiddelen, flessen water en een plan voor voedselveiligheid helpt ervoor te zorgen dat je voedsel hebt totdat de stroom is hersteld.
 5. Het voorkomen van schade aan eigendommen: Stroomuitval kan leiden tot andere problemen, zoals overstromingen door het ontbreken van werkende dompelpompen of het slecht functioneren van beveiligingssystemen. Je voorbereiden op een stroomstoring houdt ook in dat je preventieve maatregelen neemt om mogelijke schade aan eigendommen te beperken.
 6. Bedrijfscontinuïteit: Voor bedrijven is het van cruciaal belang om voorbereid te zijn op een stroomstoring om hun activiteiten in stand te houden en financiële verliezen te minimaliseren. Back-up stroomsystemen, gegevensback-ups en noodplannen helpen bedrijven om essentiële functies te blijven uitvoeren tijdens een stroomstoring.
 7. Openbare diensten: Hulpdiensten, ziekenhuizen en andere essentiële openbare diensten zijn sterk afhankelijk van elektriciteit. Door je voor te bereiden op een stroomstoring zorg je ervoor dat deze diensten kunnen blijven functioneren, zodat je effectief kunt reageren op noodsituaties.

Hoe bereid je je voor op langdurige stroomuitval: Een checklist

We hebben een lijst met dingen die je bij de hand moet hebben ter voorbereiding op een blackout:


 • Bouw of koop een noodpakket, inclusief een zaklamp, batterijen, contant geld en EHBO-benodigdheden.
 • Zorg dat je (duurzaam) wegwerpbestek en -borden bij de hand hebt, zodat je geen water hoeft te gebruiken om af te wassen.
 • Houd kaarsen en/of olielampen bij de hand voor licht. Vergeet geen lucifers of aanstekers!
 • Of beter: gebruik alleen zaklampen of lantaarns op batterijen voor noodverlichting. Kaarsen kunnen brand veroorzaken. Houd een zaklamp in elke kamer van je huis en in je kantoor. Houd ook voldoende batterijen bij de hand, of overweeg light sticks of een zaklamp die op beweging werkt en geen batterijen nodig heeft.

 • Zorg ervoor dat je alternatieve oplaadmethoden hebt voor je telefoon of een ander apparaat dat stroom nodig heeft. Een zwengel of oplader op zonne-energie voor radio's/zaklampen/gsm's is een goed alternatief voor opladers op batterijen.
 • Laat je mobiele telefoon altijd opladen en zorg dat je een voorraad batterijen bij de hand hebt.
 • Weet waar de handmatige ontgrendelingshendel van je elektrische garagedeuropener zit en hoe je hem moet bedienen.
 • Koop ijs of vries met water gevulde plastic bakjes in om voedsel koud te houden tijdens een tijdelijke stroomstoring.
 • Houd de benzinetank van je auto vol of zorg voor een volle accu. Benzinestations zijn afhankelijk van elektriciteit om hun pompen van stroom te voorzien. 
 • Leer meer over de noodplannen die in jouw omgeving zijn opgesteld door de website van jouw gemeente te bezoeken, zodat je de dichtstbijzijnde schuilplaatsen voor verkoeling en verwarming kunt vinden.
 • Als je afhankelijk bent van iets wat op batterijen werkt of afhankelijk is van stroom, zoals een medisch apparaat, bepaal dan een back-up plan.
 • Als je iemand bent die sterk op je telefoon vertrouwt voor vermaak, zorg er dan voor dat je dingen bij de hand hebt, zodat mensen (en vooral kinderen) op de juiste manier kunt vermaken. Bewaar voor dit doel spelletjes en speelkaarten in je noodpakket.

Waarom werken zonnepanelen niet bij een (langdurige) stroomstoring?

Door de stroomuitval valt ook de omvormer uit. De stroom wordt tijdelijk niet opgeslagen. De zonnepanelen functioneren wel, maar ze kunnen hun energie niet doorgeven. Er gaat een beveiliging in werking om te voorkomen dat de omvormer overbelast raakt.

Essentials voor tijdens langdurige stroomuitval

Hier zijn enkele benodigdheden waarvan je zeker wilt zijn dat je ze bij je hebt in het geval van een langdurige stroomstoring.

Water

Het belangrijkste waar je je zorgen over moet maken bij een stroomstoring is het opraken van de watervoorziening. Een stroomstoring bij de waterzuiveringsinstallatie betekent dat je de toegang verliest tot de meest elementaire levensbehoefte - water. Dit betekent dat je moet beginnen met het opslaan van je eigen water en dat je moet plannen voor de mogelijkheid dat de watervoorraad zoals je die kent nooit meer terugkomt.


Vier liter water per persoon per dag is het absolute minimum voor het opslaan van water. Dit is het water dat je niet alleen nodig hebt om te drinken, maar ook om te koken, douchen en je kleren en voedselinstrumenten schoon te maken. Je verbruikt veel meer water in een doorsnee dag dan je waarschijnlijk denkt, dus veel water opslaan is de sleutel tot het overleven van zelfs een gematigde uitval.


Je eigen watervoorraad aanleggen is ideaal, want je zult merken dat watervoorraden snel veel ruimte innemen. Als je in de buurt van een watervoorziening woont, zoals een rivier of een beek, is dat geweldig. Onthoud wel dat je het water 60 seconden moet koken om er zeker van te zijn dat het veilig is om te drinken. Als je een inductieplaat hebt en dus geen gasfornuis, zou je ook een waterfilter kunnen aanschaffen.


Buiten dat, als je extra voorbereid wilt zijn, kijk dan of je een put kunt graven en je huis op grondwater kunt laten werken. Als dat mogelijk is, heb je een vrijwel eindeloze voorraad.

Voeding

Voeding staat niet voor niets op de tweede plaats: je sterft veel sneller aan uitdroging dan aan verhongering. Bovendien hebben mensen in nood met voedsel vaak nogal creatieve oplossingen bedacht over hoe ze zichzelf kunnen voeden tijdens een ramp. Ineens begint dat blikje wortels dat je al maanden in je kast hebt staan er best goed uit te zien.


Alle gekheid op een stokje: je moet je voorbereiden op een voedseltekort of een onderbreking in de voedselvoorzieningsketen. Er zijn een aantal manieren waarop dit kan gebeuren, maar als het elektriciteitsnet uitvalt, kun je er je geld om verwedden dat het voedsel voorlopig niet komt. De voorraden in de schappen zullen vrijwel onmiddellijk opdrogen als het nieuws zich verspreidt. En bovendien, heb je wel contant geld bij de hand om je eten te betalen of reken je erop dat de supermarkt je pinpas kan accepteren?


Wanneer vlees of zuivel langer dan twee uur boven de 4 graden Celsius komt, beschouw het dan als onveilig om te eten.

Licht

Hoewel het niet zo belangrijk is om te overleven als voedsel en water, kan het ontbreken van licht op zijn best vervelend zijn. In het ergste geval kan het zelfs verwondingen veroorzaken als je rondloopt zonder te kunnen zien. In een overlevingssituatie kan iets schijnbaar alledaags als een gebroken teen het verschil betekenen tussen leven en dood. Een lichtbron is dus een must.

Communicatie

Communicatie tijdens een stroomstoring is belangrijk. Je moet in staat zijn om je familieleden op te halen die nergens in de buurt zijn. Tegelijkertijd wil je kunnen communiceren met je familieleden aan de andere kant van het land (of zelfs aan de andere kant van de wereld).


Er is alleen één probleem: geen stroom betekent ook geen communicatie via de mobiele telefoon. Maar je moet één ding weten: de gsm-masten in Nederland hebben een back-upbatterij van drie uur. Dat betekent dat ze niet bestand zijn tegen een langdurige storing.

Je elektronische apparaten zullen goed blijven werken, mits je alternatieve stroombronnen hebt. Bovendien werkt je mobiele telefoon nog minstens drie uur nadat het elektriciteitsnet is uitgevallen. Gebruik je tijd verstandig als de communicatie wegvalt.

Zomer

De zomer biedt unieke uitdagingen voor mensen zonder stroom. Het nieuws publiceert die extreme hitte-waarschuwingen voor kleine kinderen, ouderen en huisdieren bijvoorbeeld niet omdat ze zichzelf graag horen praten. Ze doen het omdat extreme hitte gevaarlijk kan zijn. We hebben het al gehad over water, dat absoluut essentieel is bij extreme hitte. Je moet koel blijven en je moet gehydrateerd blijven.


Een verhoogde behoefte aan hydratatie betekent dat je watervoorraad sneller opraakt. Je moet elke dag 4 liter water drinken, of eigenlijk je hele watervoorraad voor die dag. Je moet ook proberen koel te blijven door ramen open te zetten op winderige dagen, lichtere kleding te dragen en indien mogelijk op koelere uren te werken. Koude douches kunnen een goede manier zijn om koel te blijven als de watervoorraad nog werkt.


Vermijd zonnesteken, die dodelijk kunnen zijn. De tekenen van een zonnesteek zijn onder andere:

 • Misselijkheid
 • Je zwak voelen
 • Duizeligheid
 • Verward zijn
 • Hete of droge huid

Bedenk dat alcoholische en cafeïnehoudende dranken je op de lange termijn uitdrogen, dus vermijd deze op hete dagen.

Winter

Het grootste probleem waar je in de winter tegenaan loopt, is precies het tegenovergestelde: Hoe blijf je warm? Je stroomvoorziening kan samen met je elektriciteit uitvallen, dus je moet een paar ouderwetse, niet aan het net gekoppelde brandstofbronnen hebben om je warm te houden. Zoals we hierboven al hebben aangegeven, is koolmonoxidevergiftiging een probleem, dus houd die voorzorgsmaatregelen in gedachten.


De kledingaanbevelingen hierboven moeten precies andersom worden gedaan. Donkere kleuren en zware kleding houden je warm en laagjes zijn je vriend. Iedereen die in dezelfde ruimte slaapt, kan helpen om de ruimte op te warmen met samengestelde lichaamswarmte. Investeren in slaapzakken speciaal voor de winter kan jou en je gezin helpen warm te blijven als de stroom uitvalt.


Net als in de zomer moet je je in de wintermaanden zorgen maken over een zonnesteek, uitdroging en onderkoeling. Dit zijn de symptomen:

 • Gevoelloze vingers en tenen
 • Vallen
 • Uitbundig rillen
 • Een vertraagde hartslag
 • Lusteloos zijn
 • Verward zijn
 • Delirium

Als jij of een familielid last begint te krijgen van een van de bovenstaande verschijnselen, zorg dan snel voor warmte.

Andere benodigdheden ter voorbereiding van langdurige stroomuitval

Iedereen kent de basis: zorg voor zaklampen, nieuwe batterijen en kaarsen. Velen van ons doen er nog een schepje bovenop en investeren in een powerbank voor onze telefoons, een draagbare generator en een paar andere dingen die kunnen helpen. Maar om echt voorbereid te zijn op een leven zonder elektriciteit voor langere tijd, zijn er andere dingen waar de meeste mensen niet aan denken die een wereld van verschil kunnen maken. Als je een paar van deze dingen in huis hebt, kan je volgende stroomstoring veranderen van een nachtmerrie in slechts een ongemak.

Een accu of generator voor het hele huis

Sommige mensen hebben een generator op brandstof in hun garage of kelder, en deze kunnen ongelooflijk handig zijn als er een ramp toeslaat. Maar dit soort generatoren hebben veel nadelen. Om te beginnen moet je brandstof bij de hand houden, maar benzine degradeert in de loop van de tijd en propaantanks lekken, dus zorgen dat je een voorraad klaar hebt staan is lastig. Traditionele generatoren kunnen ook onhandig en moeilijk te starten zijn: niets geeft je zo'n gevoel van mislukte volwassenheid als aan een startkoord trekken en een zacht gehijg als beloning krijgen. Bovendien kunnen generatoren alleen veilig buiten worden gebruikt, wat betekent dat je ze in de regen of sneeuw naar buiten moet slepen en allerlei verlengsnoeren het huis in moet trekken.


Een oplossing voor het hele huis is duur, maar zeer de moeite waard. Noodgeneratoren die op aardgas of propaan werken kunnen buitenshuis worden geïnstalleerd en automatisch worden ingeschakeld als de netstroom uitvalt - vaak naadloos. Ook een batterijsysteem voor het hele huis zoals de Tesla Powerwall schakelt in als de stroom uitvalt en kan worden opgeladen via het elektriciteitsnet of via zonnepanelen. Als je je buren wilt aftroeven en rond wilt paraderen in je warme, goed verlichte huis terwijl zij in ijskoude duisternis baden, dan is dit je kans.

 

Een krachtige powerbank

Generatoren kunnen duur, lomp, vies en moeilijk te gebruiken zijn. En als je er een hebt, wil je die misschien reserveren voor grotere apparaten of andere cruciale infrastructuur in huis. Daarom is het hebben van een powerbank een essentieel hulpmiddel bij stroomuitval. Deze draagbare batterijen kunnen worden opgeladen via een zonnepaneel of stopcontact en staan klaar om genoeg stroom te leveren om telefoons en apparaten op te laden en lampen en kleine apparaten van stroom te voorzien, vaak dagenlang. Het beste van alles is dat ze binnenshuis gebruikt kunnen worden zonder dat je je zorgen hoeft te maken over dampen of brand.

Draagbare zonnepanelen

Een draagbaar zonnepaneel voor thuis is een goedkope bescherming tegen een stroomstoring. Een draagbaar paneel kan uit het zicht worden opgeborgen (veel panelen kunnen worden opgevouwen) totdat ze nodig zijn. Zodra de zon opkomt, kun je je paneel gebruiken om apparaten op te laden, powerbanks aan te sluiten of kleine apparaten rechtstreeks van stroom te voorzien (afhankelijk van hoeveel stroom je paneel kan leveren). Hoe langer een stroomstoring duurt - en hoe leger je batterijen en powerbanks worden - hoe nuttiger ze zullen zijn.

Noodverlichting

Er is een reden waarom we stroomuitval "black-out" noemen - het wordt dan donker. Een stroomstoring herinnert ons eraan hoe afhankelijk we zijn van elektriciteit in ons moderne leven, want als de stroom uitvalt verandert je huis in een doolhof. Je zult versteld staan van alle muren en scherpe hoeken die op magische wijze tevoorschijn komen als je wanhopig probeert te onthouden waar je je zaklamp hebt opgeborgen.


Gelukkig heeft de wetenschap je een paar eenvoudige oplossingen gegeven. Ten eerste, installeer een paar lampen met ingebouwde batterijback-ups. Als de stroom uitvalt, blijven je lampen een paar uur branden - genoeg tijd om je te organiseren. En als je al nagedacht hebt over dit uiterst eenvoudige blackout hulpmiddel, heb je misschien wat zonnelampen in je achtertuin - breng ze naar binnen en zet ze voor de ramen (steek ze in flessen zodat ze rechtop staan). Ze zorgen in ieder geval voor wat verlichting en worden overdag opgeladen.

Draagbaar propaankacheltje

Wanneer de stroom uitvalt tijdens winterse sneeuwstormen, zit je niet alleen vast in het donker, maar heb je ook te maken met een snel afkoelend huis. Als je een paar draagbare propaankachels en propaanflessen bij de hand hebt, kun je je huis warm houden tot je oven weer kan branden. Propaankachels kunnen veilig binnenshuis worden gebruikt (volg gewoon de instructies op wat betreft ventilatie, wat meestal betekent dat je een raampje moet openen) en kunnen kleine ruimtes zeer effectief verwarmen.

Een UPS en een zwengelradio

Het internet is onmisbaar geworden in het dagelijks leven en cruciaal in noodgevallen. Maar je modem en router werken allebei op elektriciteit, dus als de stroom uitvalt heb je alleen nog je mobiele telefoon. Echter, in noodsituaties is het mobiele netwerk vaak overbelast. Met een UPS (uninterruptible power supply) - eigenlijk een stekkerdoos met een ingebouwde batterij - kun je je modem en router urenlang laten werken als de stroom uitvalt, en langer als je de stekker uit het stopcontact haalt als je het internet niet gebruikt.


Maar je moet ook een handbediende noodradio bij de hand hebben. Internet is wonderbaarlijk, maar als een stroomstoring dagenlang aanhoudt, is de kans groot dat je UPS leeg raakt en dat uiteindelijk ook de lokale apparatuur van je internetprovider uitvalt. Informatie krijgen via de radio lijkt misschien een primitieve zet, maar als de mobiele netwerken vastlopen en het internet uitvalt, zul je blij zijn dat je het hebt.

Waterkruik

Goedkoop en zo ouderwets dat veel mensen niet eens weten dat ze bestaan, de klassieke waterkruik is perfect voor black-outs. Je verwarming kan uit zijn, maar het water in je CV-ketel blijft lang warm, zelfs als de ketel niet brandt. En als je een gasfornuis hebt of een andere manier om water te verwarmen, heb je goud in handen. Een paar kruiken warmen een bed of slaapzak lekker op en kunnen het verschil maken tussen een goede nachtrust en bibberen van ellende. Als de ouderwetse kruik een beetje... basic lijken, upgrade dan naar een met fleece bedekt model voor extra comfort tijdens je donkere periode.


Black-outs zijn storend, maar je hebt wel enige controle over hoe storend ze zijn. Een paar van deze hulpmiddelen maken het verschil.

Veilig omgaan met generatoren

Generatoren kunnen handig zijn als de stroom uitvalt. Het is belangrijk om te weten hoe je ze veilig gebruikt om koolmonoxidevergiftiging en andere gevaren te voorkomen.

 • Generatoren en brandstof moeten altijd buitenshuis worden gebruikt en op minstens 5 meter afstand van ramen, deuren en garages.
 • Installeer werkende koolmonoxidemelders op elke verdieping van je huis. Koolmonoxide is een kleurloos, reukloos gas dat dodelijk kan zijn voor jou, je gezin en je huisdieren.
 • Houd de generator droog en beschermd tegen regen of overstromingen. Het aanraken van een natte generator of apparaten die erop zijn aangesloten kan elektrische schokken veroorzaken.
 • Sluit de generator altijd aan op apparaten met speciale verlengsnoeren.
 • Laat de generator afkoelen voordat je brandstof toevoegt. Gemorste brandstof op hete onderdelen kan ontbranden.
 • Volg de instructies van de fabrikant zorgvuldig op.

Tijdens een stroomstoring

Wat kun je het beste doen tijdens een  langdurige stroomstoring?

 • Houd koelkast- en vriesdeuren gesloten. Het meeste voedsel dat gekoeld moet worden, kan veilig enkele uren in een gesloten koelkast bewaard worden. Een ongeopende koelkast houdt voedsel een paar uur koud. Een volle vriezer zal de temperatuur ongeveer 48 uur vasthouden.
 • Blijf koel als het buiten heet is. Als het erg warm is en de stroom voor langere tijd uitvalt, kun je overwegen om naar een bioscoop of winkelcentrum te gaan waar het misschien nog koel is. Als je thuis blijft, ga dan naar de laagste verdieping van je huis, omdat daar koele lucht naar beneden valt. Draag lichtgewicht, lichtgekleurde kleding. Drink veel water, ook al heb je geen dorst.
 • Trek meerdere lagen warme kleding aan als het buiten koud is. Verbrand nooit houtskool om binnenshuis te verwarmen of te koken. Gebruik je oven nooit als warmtebron. Als de stroom voor langere tijd uitvalt, ga dan naar een andere locatie (het huis van een familielid of vriend, of een openbare voorziening) met verwarming om warm te blijven.
 • Zet apparatuur uit of koppel ze los in geval van een kortstondige stroomstoot die computers en andere apparaten kan beschadigen. Overweeg om overspanningsbeveiliging toe te voegen.
 • Vermijd onnodig reizen, vooral met de auto. Verkeerslichten zullen uit zijn en wegen zullen overvol zijn.

Na een stroomstoring

Als de stroom weer terug is, is het moeilijkste deel voorbij, maar je moet je wel ontdoen van bedorven voedsel of medicijnen. Met voedsel, wanneer je twijfelt, gooi het weg! Gooi voedsel weg als ze twee uur of langer ongekoeld (boven de 4 graden) hebben gelegen, adviseert het Voedingscentrum, of als het een ongebruikelijke geur, kleur of textuur heeft. Met medicijnen kun je het beste overleggen met je arts.

Vul je noodpakket aan met nieuwe batterijen, houdbaar voedsel en andere benodigdheden die je hebt gebruikt.

Deel dit artikel:

Ook interessant: