Wat moet je doen bij een dreigende massale onrust?

Wat moet je doen bij een dreigende massale onrust?

Of het nu gaat om een vreedzaam protest dat uit de hand loopt of om algemene rellen en plunderingen, burgerlijke onlusten zijn enge situaties omdat de normale 'regels van de samenleving' dan niet meer gelden. Deze gids behandelt de basis van wat je van tevoren moet weten en wat je op het moment zelf moet doen - zowel om de onrust te voorkomen als om eraan deel te nemen.


Noot van de redactie: Niemand pleit voor een 'kant' of moedigt mensen aan om lekker mee te doen - geweldloosheid is altijd beter dan geweld als je een keuze hebt. Dat gezegd hebbende, is het goed om mensen te helpen begrijpen wat er gebeurt tijdens onrust en hoe ze zichzelf kunnen beschermen, zowel als ze een onschuldige omstander zijn als wanneer ze ervoor kiezen om mee te doen. Er zijn tenslotte genoeg voorbeelden waarbij burgerlijke ongehoorzaamheid een gerechtvaardigde laatste redmiddel was - denk aan de Franse Revolutie.


Zoals het geval is met de meeste noodscenario's, is de manier waarop je je voorbereidt op burgerlijke onrust meestal hetzelfde als hoe je je op iets anders voorbereidt. Volg naast de hieronder genoemde protestuitrusting ook de checklist voor het voorbereid zijn op noodsituaties voor beginners om je voor te bereiden op zaken als voedsel, medicijnen, communicatiemiddelen, contant geld en een noodtas.

Je kunt deze gids helemaal overslaan en dan is de basis in de meeste gevallen voldoende. Als je bijvoorbeeld ziet dat de onrust in je omgeving uit de hand loopt, ga je in de schildpadmodus om je binnen te verdedigen en te schuilen, of je gaat er vandoor en verlaat het gebied. Dat is basisvoorbereiding.


Het belangrijkste om te onthouden:

 • De meeste tips komen neer op "blijf uit de buurt van de onrust!". Fysieke afstand is de beste manier om jezelf veilig te houden en spanningen binnen een menigte af te koelen.
 • Burgerlijke onrust ontstaat wanneer het "sociale contract" of de regels waar we het allemaal over eens zijn voor een gelukkige samenleving beginnen af te brokkelen. Dat betekent dat je er niet op kunt vertrouwen dat de normale regels worden nageleefd, ook niet door de overheid.
 • "Een mens is slim, maar mensen zijn dom." Menigten zijn onvoorspelbaar en dingen kunnen in een oogwenk veranderen. Wees altijd situationeel bewust.
 • Zelfs zogenaamde niet-dodelijke wapens kunnen daadwerkelijk mensen doden en ernstig verwonden. Ga er niet vanuit dat je veilig bent of dat ze niets voorstellen.
 • De beste manier om dingen als traangas en pepperspray te behandelen is schoon water en geduld.
 • Ken je rechten. Lees van tevoren een exemplaar van je individuele rechten door, en print het eventueel uit om bij je te dragen. Het OM schrijft hier meer over.
 • "Protestpakketten" zijn het voorbereiden waard als je ervoor kiest om een protest bij te wonen.
 • Een standaard inboedelverzekering dekt meestal een deel van de kosten van schade door onrust, maar vaak niet alles, en er is een subjectieve uitzondering als de schade het gevolg is van "terrorisme".

Wat je mee moet nemen naar een protest

Als het buiten warm is en je geen volledige bedekkende kleding wilt dragen, zoek dan andere manieren om een barrière over je huid te houden. Alles is beter dan niets. Nylon en andere synthetische materialen werken goed om bescherming te bieden tegen zowel hitte als chemicaliën - veel demonstranten in Hongkong hadden in 2020 bijvoorbeeld atletische arm- en beenmouwen gedragen in de vochtige hitte.

Als het gaat om beschermende kleding op je hoofd, heb je meerdere opties:

 • Een gasmasker dat je ogen, neus en mond beschermt met één product.
 • Een mondkapje (bijvoorbeeld een N95 voor eenmalig gebruik) dat je neus en mond beschermt, gecombineerd met een aparte luchtdichte veiligheidsbril.
 • Als je geen goed materiaal hebt, is een bandana of iets dergelijks beter dan niets en voorkomt gezichtsherkenning, maar ze zijn grotendeels ineffectief tegen traangas.
 • Een helm of een andere bedekking om de rest van je hoofd te beschermen.

Merk op dat het op steeds meer plaatsen illegaal is om je gezicht te bedekken, juist omdat ze je willen zien. Wees dus oplettend met hoeden, gezichtsbedekkingen, enz.


Hittebestendige handschoenen zijn beter dan gewone handschoenen, omdat sommige wapens die de politie gebruikt om mensenmassa's onder controle te houden - zoals traangas, rook en flash bangs - erg heet worden nadat ze in de menigte zijn gegooid.


Als je je telefoon meeneemt, overweeg dan om hem in vliegtuigmodus te zetten zodat je minder snel gevolgd wordt. Als je telefoon is vergrendeld met je gezicht of vingerafdruk, ligt de juridische lat lager voor de politie om je te dwingen hem te ontgrendelen in vergelijking met een wachtwoordslot. (Ze kunnen je vingerafdrukken nemen zonder bevelschrift, maar je niet dwingen om iets uit je hoofd op te zeggen).


Vertrouw er niet op dat je je telefoon bij de hand hebt voor belangrijke informatie. Veel mensen bewaren telefoonnummers voor noodgevallen (inclusief hun advocaat, Amnesty International, etc.) op papier in hun zak of schoen. Sommigen schrijven ze zelfs met permanente marker op hun huid. 


Wees voorzichtig met wapens en zelfverdediging. Hoewel je het recht hebt om jezelf te verdedigen, zijn er geldige argumenten om deze spullen thuis te laten ten gunste van minder-dodelijke / minder-escalerende / meer-defensieve opties die er ook voor zorgen dat je er niet uitziet als een herrieschopper.


Vermijd:

 • Contactlenzen. We hebben geen officiële onderzoeken gezien die dit ondersteunen, maar er zijn veel verhalen bekend waarbij mensen het gevoel hadden dat hun contactlenzen de situatie erger maakten toen ze werden geraakt met traangas. Als je geen andere keuze hebt, draag dan een veiligheidsbril of gezichtsmaskers.
 • Make-up. Niet alleen zal make-up zoals eyeliner vies worden als je wordt geraakt door traangas, maar het kan ook de chemicaliën insluiten.
 • Parfums en lotions op oliebasis. Dezelfde reden als zonnebrandcrème en make-up.
 • Aanstootgevende kleding. Zwaai met borden en schreeuw zoveel je wilt. Maar als je een shirt draagt met de tekst "F de politie" (of wat dan ook), zal het moeilijk zijn om later te beweren dat je slechts een omstander was.
 • Alles waarmee je niet gearresteerd wilt worden.

Wij zijn voorbereid. En jij?

Wil je meer geweldige content zien? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van SOS Central en ontvang de beste informatie rechtstreeks in je inbox. 1-2 e-mails per maand, 0% spam.


Soorten burgerlijke onlusten

Oppervlakkig gezien ontstaan de meeste rellen en onrust door:

 • Slechte actoren die een vreedzaam protest doen omslaan in gewelddadig protest
 • Er gebeurt eerst een andere ramp, zoals een aardbeving of depressie, en mensen reageren op het gebrek aan hulp, voorraden, enz.
 • Onenigheid over iets politieks of religieus, zoals een arbeidsconflict of economische ongelijkheid.
 • Onderdrukking door de overheid
 • Sport zoals voetbal

Burgerlijke onrust is van nature een groter probleem in dichtbevolkte gebieden zoals steden, omdat er een menigte mensen nodig is om dingen te laten overkoken. Als mensen dichter bij elkaar staan, voelen ze onrechtvaardigheden en negatieve emoties duidelijker aan, zelfs als ze niet het 'slachtoffer' zijn. Dus hoe meer dichtbevolkt een gebied, hoe gemakkelijker onrust zich kan verspreiden.


Het is alweer een paar jaar verouderd, maar deze video bevat beelden van de "top 10 rellen van de afgelopen 100 jaar": 

Burgerlijke onrust ontstaat wanneer het sociale contract verbroken wordt

Het is de moeite waard om de psychologie achter deze gebeurtenissen te begrijpen. Hoe beter je onrust in de kern begrijpt, hoe beter je je kunt voorbereiden en aanpassen op het onvoorspelbare moment.


Afgezien van de door alcohol aangewakkerde domheid van rellen bij voetbal, ontstaat burgerlijke onrust meestal wanneer mensen het gevoel hebben dat de normale manieren om verandering te creëren of hun grieven aan te pakken hebben gefaald.


Een normale samenleving functioneert via een "sociaal contract" waarin (bijna) iedereen instemt met een aantal regels, waaronder het geven van speciale bevoegdheden aan sommige mensen (meestal gekozen leiders) over de massa. De gemeenschap is het er bijvoorbeeld bijna altijd over eens dat, ook al zijn we het met elke cel in ons lichaam oneens over een politieke kwestie, we elkaar niet vermoorden omdat een burgerlijk debat beter is dan burgerlijke onrust.

Massale onrust is meestal een wanhoopsdaad - en wanhopige mensen zijn gevaarlijke mensen.

99,9% van de mensen wil zich aan die regels houden, zelfs als ze ongelukkig zijn. Het moet dus behoorlijk slecht gaan om mensen te laten zeggen: "Krijg de klere, het contract is fundamenteel verbroken, tijd om de regels te verwerpen en het speelveld gelijk te trekken, zelfs als dat betekent dat ik andere mensen pijn moet doen of mezelf in gevaar moet brengen."


Het is vergelijkbaar met waarom klokkenluiders als Edward Snowden naar buiten treden. De officiële kanalen die in het contract zijn ingebouwd om problemen op te lossen zijn niet effectief, dus gaan ze buiten de regels om om te proberen verandering af te dwingen - in Snowdens geval zou het volgen van de regels hebben betekend dat ze alleen een interne klacht hadden ingediend en/of ontslag hadden genomen, wat het probleem niet zou hebben opgelost.

Daarom is het primaire doel van de overheid om dingen weer onder controle te krijgen.

Kijk eens naar de definitie van de overheid van socioloog en politiek econoom Max Weber: De overheid is degene die een lokaal geweldsmonopolie heeft.


Dat monopolie wordt meestal gelegitimeerd door het sociale contract: "Wij, het volk, stemmen ermee in om jou de bevoegdheid te geven om een aantal van ons te doden in ruil voor het onder controle houden van de zaken."


Bedreig dat monopolie of verbreek het sociale contract en je bedreigt het bestaan of de legitimiteit van een regering. Met andere woorden, als de overheid niet op z'n minst de schijn wekt dat ze alles onder controle heeft, dan kan het delicate evenwicht dat de samenleving behoedt voor het uiteenvallen al snel het raam uitgaan.


Tijdens onrust geven de zichtbare gezichten van de overheid (bijvoorbeeld de oproerpolitie) maar om twee dingen, in deze volgorde:

 • Zichzelf beschermen tegen lichamelijk letsel
 • De dingen weer onder controle krijgen

Dat is alles. Ze geven niet om één specifiek bedrijf dat op dat moment in brand staat, zoals ze dat in normale tijden zouden doen. Het kan ze niet schelen wat de politieke boodschap is. Het kan ze niet schelen of mensen een arrestatie oneerlijk vinden.


Het is dan ook geen verrassing dat regeringen zeer heftig kunnen reageren in tijden van burgerlijke onrust, en zelfs hun kant van de regels in het contract dat ze zijn overeengekomen en hebben gezworen te handhaven, kunnen negeren. Het is een oeroude vecht-of-vluchtreactie - en ze willen meestal niet vluchten of ten val worden gebracht - wat betekent dat de overheid meestal reageert zoals een in het nauw gedreven dier zou doen om hun bestaan te beschermen.


Er zijn genoeg voorbeelden, ook in de Nederland, waarbij de overheid sociale onrust gebruikte als excuus om burgerrechten te negeren of haar normale beleid te wijzigen. Een politieagent in een rel komt je misschien niet te hulp, bijvoorbeeld, omdat er grotere zorgen zijn en er niet genoeg mankracht is.


Tijdens de Black Lives Matter protesten in 2020 bijvoorbeeld, schortte een rechter van het Hooggerechtshof in New York de habeas corpus rechtsbescherming op voor mensen die massaal waren opgepakt, omdat het systeem te overweldigd was om het aan te kunnen - d.w.z. "de normale regels gelden nu niet".

Zaken buiten de overheid om op te letten

Een situatie kan zo ernstig worden dat het niet langer gaat om een groep mensen versus de overheid, maar meer een wetteloos "ieder voor zich" scenario wordt - maar dat wordt niet behandeld in deze gids.


Zelfs in een eenvoudig scenario waarin het lijkt te gaan om één groep mensen versus de overheid, kunnen agent-provocateurs, valse vlaggen en gewone criminelen de zaken veel ingewikkelder maken.


Of je de onrust nu probeert te vermijden of er wel bij betrokken bent, maar probeert de vrede te bewaren, het is de moeite waard om deze veelvoorkomende problemen te kennen, omdat ze een scenario snel onvoorspelbaar en gevaarlijk kunnen maken.


Omdat sociale onrust betekent dat de normale regels niet gelden, trekt dat slechte mensen aan die uit het houtwerk komen om een chaotische situatie uit te buiten. Ze geven misschien helemaal niets om de 'zaak' en willen in plaats daarvan gewoon een gratis tv tijdens het plunderen.


Agent-provocateurs krijgen er misschien gewoon een kick van om de boel op stelten te zetten. Of ze kunnen deel uitmaken van een opzettelijke valsevlagoperatie waarbij een groep die normaal gesproken geen deel uitmaakt van de onrust/oorzaak opzettelijk problemen veroorzaakt op een manier die de hoofdprotesteerder/oorzaak de schuld geeft.


Desinformatie werd een krachtig hulpmiddel toen het internet zich door de samenleving verspreidde. Onderzoeken tonen aan dat elke persoon die dit leest waarschijnlijk (maar onbewust) wel eens desinformatie heeft gedeeld.


Als dingen erg genoeg zijn om onrust te veroorzaken, betekent dit dat de situatie ontvlambaar genoeg zijn, zodat iemand alleen maar meer brandstof op het vuur hoeft te gooien door iets vals, maar opruiend te verspreiden. Soms zijn dit gewoon fouten, slechte acteurs of onethische mediamensen, en soms zijn het buitenlandse tegenstanders die de onrust gebruiken om mensen verder uit elkaar te drijven.


Het veroorzaken van onrust leidt niet alleen af van de echte boodschap, maar kan die boodschap of dat doel ook rechtstreeks ondermijnen. Denk bijvoorbeeld aan de recente protesten tegen politiegeweld - provocateurs met een valse vlag die het niet eens waren met de boodschap zouden de politie kunnen aanvallen terwijl ze verkleed zijn als demonstrant, waardoor het moeilijker wordt voor het grote publiek om sympathie te hebben voor de boodschap van "de politie moet aardiger zijn!".


Andere veel voorkomende problemen in en rond sociale onrust zijn:

 • Identiteitsdiefstal en soortgelijke zwendel
 • Berovingen en autodiefstallen
 • Verkrachting en aanranding
 • Huiselijk geweld
 • Vernieling of diefstal van eigendommen die gemakkelijk toegankelijk zijn vanaf de straat

Hoe bereid je je van tevoren voor op verstoringen van de openbare orde?

Naast de basisprincipes van het preppen, zijn er een paar dingen die je kunt doen om je specifiek voor te bereiden op onlusten onder de burgerbevolking.


Als er een specifieke gebeurtenis is waar je je zorgen over maakt, leer dan de gespreksonderwerpen en uniformen van elke kant. Misschien bevind je je in een situatie waarin je je uit het gevaar moet praten of moet doen alsof je deel uitmaakt van de menigte. Normaal gesproken geef je misschien niets om een bepaalde zaak of mening, of ben je het er zelfs helemaal niet mee eens, maar het is geen schande om je leven te redden door te doen alsof je "een van hen" bent.Van de "Gele Hesjes Beweging" in Frankrijk. (Wikipedia CC)

Als er een feitelijk uniform is, zoals de witte vs. zwarte shirts in de onrust in Hongkong in 2019-2020 of de gele hesjes van de Franse onrust van 2018-2019, neem dan misschien een van elk, zodat je kunt opgaan in de groep waar je langs moet.


Ken je omgeving. Veel mensen kunnen jaren in hetzelfde huis wonen, maar kijken nooit een wijk verderop als het niet in de richting is die ze normaal gesproken nemen. Maak wandelingen in alle mogelijke richtingen weg van je huis. Het is een gemakkelijke oefening en het zal je helpen om te weten welke soorten bedreigingen, magneten, hulpbronnen en vluchtroutes er om je heen zijn.


Ken je buren. Onrust is een tijd waarin je op je buren kunt vertrouwen voor hulp (of om hen te helpen). Weet wie er om je heen is en in het bijzonder of er mensen zijn die waarschijnlijk voor problemen zullen zorgen of zich bij jou zullen aansluiten of tegen je zullen vechten.


Weet wat de grote magneten zijn in je omgeving. Zijn er bepaalde parken of pleinen waar mensen de neiging hebben om te protesteren? Woon je naast een bedrijf of gebouw dat waarschijnlijk de kern van een conflict zal vormen? Je kunt niet voorspellen wat er zal gebeuren, maar je kunt op zijn minst anticiperen op de kandidaten die waarschijnlijk een kern van conflict zullen vormen.


Ken de belangrijkste doorgangsroutes om je heen en zorg voor back-up vluchtplannen. Naast de algemene waarde van het kennen van meerdere manieren om je gebied te verlaten, zijn belangrijke doorgangsroutes ook veel voorkomende magneten voor demonstraties. Het is dus niet alleen mogelijk dat de meest voor de hand liggende of snelste route geblokkeerd wordt (bijvoorbeeld een snelweg), het zal waarschijnlijk ook een domino-effect in de omgeving veroorzaken.

Honderden demonstranten blokkeren het verkeer op een van de weinige toegangswegen in Den Haag. (RTL Nieuws)

Op dezelfde manier kan de overheid proberen om de onrust onder controle te houden door bepaalde paden te blokkeren. De stad Chicago staat er bijvoorbeeld om bekend dat ze de bruggen rond de binnenstad verhogen om te voorkomen dat mensen ontsnappen en ze naar gebieden leiden die beter te controleren zijn.


Als je normaal gesproken afhankelijk bent van het openbaar vervoer, zorg dan voor een back-up plan en wees bereid om te lopen. De overheid kan het openbaar vervoer gemakkelijk vertragen, omleiden of afsluiten. Fietsen en scooters zijn geweldige ontsnappingsvoertuigen.


Hoe dan ook, als je in een dichtbevolkt gebied bent, moet je ervan uitgaan dat je misschien te voet moet gaan. Houd je bug out bag licht en onopvallend.


Verminder de kans op "gelegenheidsmisdrijven" op straatniveau. Laat geen waardevolle spullen achter in de auto die je op straat parkeert - of beter nog, zoek een manier om je auto helemaal van de straat te halen. Werk aan het verbeteren van de algemene beveiliging van je huis, zoals goede deursloten en raamvergrendelingen/ tralies op de begane grond. Zelfs een strategisch geplaatste struik kan het verschil maken.


De lijst met mogelijkheden is eindeloos, dus gebruik je hoofd en bedenk wat je kunt doen om je woning of eigendommen minder een gemakkelijk doelwit te maken.


Als je een winkel hebt, zorg dan van tevoren voor raambekleding en andere anti-vandalisme maatregelen. Je wilt geen willekeurig multiplex kopen, zagen en spijkeren terwijl het om je heen onrustig wordt. Zelfs een eenvoudige beveiligingscamera van 100 euro is beter dan niets als je een verzekeringsclaim moet indienen.

Tactieken die regeringen gebruiken om onlusten te beheersen en hoe dingen escaleren

Er is niet één draaiboek dat iedereen gebruikt, zelfs niet binnen hetzelfde land of dezelfde regio. Sommige afdelingen maken hun beleid openbaar en duidelijk - zoals de politie van Washington DC - terwijl andere hun tactiek geheim houden.


Tip: Als je het beleid van je lokale politie niet gemakkelijk kunt vinden op google, probeer ze dan te bellen. Soms zijn ze verplicht om het beleid te geven, maar niet om het gemakkelijk vindbaar te maken.


Het eenvoudigste wat een overheid kan doen om de orde te herstellen is simpelweg één geüniformeerde politieagent zichtbaar hebben in het gebied. De ernstigste vorm is iedereen vermoorden. Wat gebeurt er daartussen?


In grove volgorde van de eerste acties tot de meest extreme:

 1. Zichtbare aanwezigheid van meerdere geüniformeerde agenten
 2. Vergunningen vereisen om samen te komen of bepalen waar mensen kunnen samenkomen met barricades, etc.
 3. Directe waarschuwingen aan een menigte, bijvoorbeeld door een megafoon of officiële verklaring
 4. Agressieve houdingen, bijv. oproerpolitie schouder aan schouder opstellen om een beeld van macht uit te stralen
 5. Middelen voor oproerbeheersing, zoals traangas en pepperspray
 6. Kinetische wapens, bijv. wapenstokken en rubberen kogels
 7. Agressieve bewegingen, zoals agenten die plotseling door een straat rennen om desoriëntatie en versplintering te veroorzaken.
 8. Massa-arrestaties
 9. Uitschakelingswapens, zoals tasers en flitsers
 10. Blokkeren, censureren en/of volgen van communicatie, bijvoorbeeld het uitschakelen van de mobiele netwerkmasten rond een protest, telefoons aftappen of het censureren van bepaalde sleutelwoorden zoals Xi de Poeh.
 11. Volgen van mensen: Gezichtsherkenningstechnologie, kleurstoffen om fysiek te markeren wie er in het gebied is geweest, enz.
 12. Gepantserde voertuigen
 13. Undercoveragenten
 14. Strengere middelen om mensenmassa's onder controle te houden, zoals waterkanonnen en geluidsspeakers
 15. Avondklok of beperking van de bewegingsvrijheid
 16. Pers uitschakelen of censureren
 17. Gerichte dodelijke acties
 18. Huis-aan-huis huiszoekingen en inbeslagnames, controleposten, enz.
 19. Noodtoestand voor een groot gebied
 20. Het onthouden van essentiële diensten en nutsvoorzieningen, d.w.z. "de mensen uithongeren tot ze zich schikken".

Middelen voor oproerbeheersing: traangas vs. pepperspray vs. pepperballs

Pepperspray is de straatnaam voor oleoresine capsicum, beroepsmatig bekend als OC. Het hoofdingrediënt is eigenlijk afkomstig van hete pepers. In sommige landen zoals het Verenigd Koninkrijk wordt OC PAVA genoemd.


Pepperspray is meestal een gericht wapen, dat wordt gebruikt om één of enkele mensen onder controle te houden. De meest voorkomende vorm is een stroom vloeistof, maar een groeiend aantal overheden gebruikt ook gemodificeerde verfkogels. Die "pepperballs" kunnen zich verder verplaatsen en ontploffen bij inslag, waardoor er een plaatselijke wolk van peper ontstaat. Ongeacht de vorm, reist de peper "wolk" niet zo ver als traangas.


Traangas is eigenlijk verboden door een internationaal verdrag als een onrechtvaardig chemisch wapen - maar dat verdrag staat landen zoals Nederland toe om het nog steeds te gebruiken voor de binnenlandse politie (Mobiel Eenheid).


Het belangrijkste ingrediënt in traangas is eigenlijk geen gas. Het deel waar je last van hebt, is meestal een gekristalliseerde chemische stof die wordt gesuspendeerd in en afgegeven door een gas. Die kristallen hechten zich graag aan vocht en daarom reizen ze door de lucht (soms over grote afstanden) tot ze aan je ogen, bezwete huid enzovoort blijven plakken.


Er worden verschillende chemicaliën gebruikt om de kristallen in traangas te maken. Het is zeldzaam, maar OC (de chemische stof voor hete pepers) wordt soms gebruikt. CS-gas komt het meest voor - en soms hoor je mensen naar traangas verwijzen met de naam CS - hoewel sommige producten CN- of CR-gas gebruiken (meer voorkomend in het Verenigd Koninkrijk en voorheen ook in Nederland).

Hoe om te gaan met pepperspray en traangas

Wanneer de ME begint te schieten, is een natuurlijk instinct om meteen weg te rennen. Niet doen. Niet alleen maakt rennen de kans groter dat je het slechte spul inademt, maar de wind kan de chemicaliën vaak op onvoorspelbare manieren verplaatsen (zelfs achteruit).


Als je ermee in contact komt:

 • Ga uit de wolk. Probeer hoge grond te vinden - de chemicaliën zijn meestal zwaarder dan lucht en zullen naar de grond zinken.
 • Raak je ogen, mond of ander "zacht" huidweefsel niet aan en wrijf er niet in!
 • Spoel met water. Dit kan tot 15 minuten duren.
 • Snel knipperen kan ervoor zorgen dat je ogen meer tranen, wat helpt bij het spoelen.
 • Verwijder besmette kleding als je kunt. Verwijder zeker besmette schoenen en kleding voordat je je huis binnengaat.
 • Als je geen kleding kunt verwijderen en/of blootgestelde huid hebt, veeg jezelf dan af met een koele vochtige doek.
 • Neem een douche en was je haar om achtergebleven chemicaliën te verwijderen.
Een demonstrant giet melk over haar gezicht nadat ze is blootgesteld aan traangas dat door de politie is afgevuurd.

Hoe zit het met melk en andere folklore behandelingen?

 • Melk werkt over het algemeen niet beter dan water, hoewel het een verzachtend/verkoelend effect kan hebben op je ogen na pepperspray.
 • Afwasmiddel en soortgelijke folklorebehandelingen zijn niet wetenschappelijk getest.

Andere wapens om mensenmassa's onder controle te houden

Waterkanonnen tegen klimaatactivisten op de A12. (Het Parool)

Waterkanonnen kunnen in de hand worden gehouden of bovenop een voertuig worden bevestigd. De politie kan beginnen met een druk die laag genoeg is om alleen maar overlast te veroorzaken, maar als de druk wordt opgevoerd, kan het water je gemakkelijk van je voeten vegen of echt lichamelijk letsel toebrengen. Als je geraakt wordt, bedek dan je gezicht/hoofd met je armen of andere voorwerpen terwijl je dekking zoekt.


Het grote zwarte apparaat achter de agent, bovenop een Hummer gemonteerd, is een vorm van een LRAD. (Wikipedia CC)

Geluidsgolven kunnen worden bewapend. Een veelgebruikt model, de Long Range Acoustic Device (LRAD), kan worden gebruikt als luidspreker en om oorpijn te veroorzaken door middel van extreem harde doordringende geluiden. De meeste van deze apparaten werken door de drukte in het oor onaangenaam te maken, hoewel er sonische wapens zijn die zo krachtig zijn dat ze schade aan het inwendige weefsel en het centrale zenuwstelsel kunnen veroorzaken, zelfs de dood.


Als je aan de ontvangende kant van een sonisch wapen staat, gebruik dan gehoorbescherming en zet zoveel mogelijk spullen of afstand tussen jou en de bron.

Deze vrouw liep met boodschappen naar huis toen de politie haar in het gezicht schoot met een rubberen kogel, wat blijvende schade veroorzaakte. (Vox)

Rubberen kogels zijn niet zo zacht als ze klinken - een groeiend aantal demonstranten verliest ogen en heeft te maken met andere ernstige of fatale verwondingen door deze "minder-dodelijke" projectielen. Projectielen kunnen verschillende vormen aannemen, zoals een standaard vuurwapen, een huls van een jachtgeweer, een 40mm granaat, enz. Als deze in jouw richting worden geschoten, zorg dan voor fysieke barrières tussen jou en het inkomende vuur, zelfs als het je rugzak of armen zijn.

Wapens met stompe kracht zoals knuppels, knuppels en schilden zijn een veelgebruikte manier voor de ME om groepen mensen "terug te slaan".

Afstand is de beste bescherming

Verreweg het beste advies is om afstand te houden tussen jou en de mensen die problemen veroorzaken. Als je een groep boze mensen of een wapen ziet, loop dan de andere kant op. Zelfs als het er somber uitziet, kun je de hoek omlopen en je in een totaal andere wereld bevinden. Dat heet het split-screen effect. In veel gevallen begint het snel af te koelen zodra de relschoppers wat afstand van elkaar nemen.

Als je huis of bedrijf zich in de buurt van een rel bevindt

Ga ervan uit dat je geen hulp kunt inroepen voor individuele behoeften, zoals het bellen van de politie over schade aan je huis of het bellen van een ambulance voor een medisch probleem. Het is gebruikelijk om verhalen te horen van mensen die 112 bellen tijdens onrust en ofwel volledig genegeerd worden of dingen te horen krijgen als "de stad staat in brand en we hebben grotere problemen, dus los het zelf maar op".


Een belangrijke beslissing is of je blijft of gaat. Er is geen manier om een eenvoudige checklist te volgen om die beslissing te nemen - het is een combinatie van je omgeving kennen, situationeel bewustzijn, wat er op de grond gebeurt, hoe verdedigbaar je positie is, enzovoort.


Als je schuilt, kun je op dat moment een aantal dingen doen:

 • Vergrendel al je deuren, ramen, poorten, etc. en schakel eventuele antidiefstal/anti-vandalisme beveiliging in.
 • Verwijder alles wat niet vastzit van straatniveau: vuilnisbakken, fietsen, bouwmaterialen, borden, enz.
 • Haal indien mogelijk je auto van de straat.
 • Als er iets is dat je kunt doen om de woedende menigte te laten weten dat je aan hun kant staat, zoals een vlag of spandoek buiten je locatie ophangen, dan kan dat helpen om problemen te voorkomen.
 • Laat je positie niet omsingeld raken. Tenzij je er heel zeker van bent dat je je positie kunt verdedigen, is het beter om weg te gaan als het erop lijkt dat het uit de hand dreigt te lopen. Je wilt je niet barricaderen in een huis dat afbrandt.
 • Als je nog geen basisvoorraad water hebt, maak dan van de gelegenheid gebruik om badkuipen, gootstenen, enz. bij te vullen.
 • Als je nog niet beschikt over de basisvoorzieningen voor energieopslag, maak dan van de gelegenheid gebruik om mobiele telefoons, enz. op te laden.
 • Laat een dierbare buiten het gebied weten wat er aan de hand is, of/wanneer je weggaat, waar je heen wilt gaan, wie er bij je is, enzovoort. Onthoud dat wanneer het mobiele netwerk verstopt is, een eenvoudig sms'je de meeste kans maakt om door te dringen.
 • Zorg dat je klaar bent om op elk moment te vertrekken: trek je schoenen aan, heb je go-bag bij de hand, enz.

Als je je go bag pakt en vertrekt, vermijd dan gebieden die waarschijnlijk magneten voor activiteit zijn. De details kunnen afhangen van de reden voor de onrust - bijvoorbeeld protesten tegen politiegeweld buiten politiebureaus, of anti-westerse protesten in een ander land buiten "buitenlandse" hotels en ambassades - maar de gebruikelijke plaatsen om te vermijden zijn de fysieke gebouwen of buurten voor de overheid, de financiële sector en commerciële bedrijven die aantrekkelijk zijn tijdens onrust.

Het is verleidelijk om te blijven en te vechten, maar geen enkel eigendom is het leven van jou of je dierbaren waard.

Als je besluit om te blijven en je kasteel te verdedigen, wees je dan bewust van de plaatselijke wetten voor zelfverdediging en eigendomsverdediging - hoewel het op dit moment misschien wetteloos is en er een oneerlijke dubbele standaard is in deze situaties, kun je in juridische problemen komen als je jezelf verdedigt.


Je wilt bijvoorbeeld weten of de plaatselijke wetgeving vereist dat jij, het slachtoffer, eerst een echte poging moet doen om je terug te trekken voordat je dodelijk geweld gebruikt. Aan de andere kant val je misschien onder de Castle Doctrine, waarbij je jezelf in bredere situaties mag verdedigen. Er kunnen ook verschillen zijn in de vraag of je je mag beschermen tegen lichamelijk letsel, maar niet tegen materiële schade.


Je wilt er ook op letten of de wet je toestaat om andere mensen of hun eigendommen te beschermen. Je denkt misschien dat je het juiste doet door de winkelpui van je buurman te beschermen tegen plundering, maar de plaatselijke wetgeving geeft je misschien niet dat recht. Een interessant voorbeeld zijn de beruchte "Dak Koreanen" van de rellen in LA in 1992.

Als je in de buurt van onrust komt maar het wilt vermijden

Vermijd dat je ergens wordt ingesloten en houd je bewegingsopties altijd open. Houd er rekening mee dat de bewegingen van mensenmassa's sneller kunnen veranderen dan de meeste mensen zouden voorspellen - het is eigenlijk een specifiek studiegebied, zoals dit voorbeeld van de bewegingen van mensenmassa's in Mekka tijdens de hadj, en onderzoekers hebben het over de "6%-regel" waarbij slechts zes procent van een menigte die een actie onderneemt (bijvoorbeeld plotseling van richting veranderen) de hele menigte kan veranderen.


Doe wat je kunt om geen aandacht te trekken, terwijl je je efficiënt maar rustig een weg baant naar de randen van de chaos.


Doe wat je kunt om aan de rand te blijven - als je eenmaal in de menigte zit, kan het moeilijk of onmogelijk zijn om er weer uit te komen.


Je standaardkeuze is om eruit te zien en je te gedragen als een "niet-strijder". Pas als je het gevoel hebt dat dat geen goede strategie is, wil je het risico nemen om te proberen op te gaan in de menigte door een soortgelijk uniform te dragen, dezelfde liederen te herhalen als zij, je gespreksonderwerpen over de kwestie te gebruiken zodat het lijkt alsof je aan hun kant staat, enz.


Als je bijvoorbeeld iets moet zeggen tegen een agressieve menigte, hoop je dat het genoeg is om simpelweg dit te zeggen: "Sorry, ik steun jullie, maar ik probeer alleen mijn familie in veiligheid te brengen." En andere humaniserende en duidelijke "doe me alsjeblieft geen pijn" taal.

Ga niet over piketlijnen heen of doe iets anders wat de menigte als beledigend zal opvatten.

Krijg geen tunnelvisie op één kant in een conflict met meerdere kanten. Je maakt je misschien zorgen over de plunderaars recht voor je, maar hoe zit het met de politie in gepantserde voertuigen die op je positie afkomen? Of, als je je concentreert op de politie, let dan op of mensen om je heen met dingen beginnen te gooien (waardoor de situatie escaleert).


Als er geschoten wordt en je kunt niet gemakkelijk wegkomen of dekking zoeken, ga dan zo laag mogelijk op de grond liggen met je armen en handen wijd gespreid om zo goed mogelijk aan te geven dat je geen bedreiging vormt.


Als er met zware voorwerpen wordt gegooid en je geen dekking kunt zoeken, gebruik dan alles wat je hebt om je hoofd en gezicht te bedekken, met je handen en armen als laatste redmiddel. Je kunt je ook in een foetushouding opkrullen met je hoofd en borst beschermd.

Demonstranten tegen Kick Out Zwarte Piet vernielen een auto (BN De Stem)

Als je in een voertuig zit

Doe je deuren op slot.


Zet de radio/muziek uit, of als je die aan hebt staan, stem dan af op het nieuws, maar houd het volume laag genoeg zodat je dingen buiten de auto kunt horen.

Als je niet hard rijdt, doe dan je veiligheidsgordel af zodat je jezelf snel kunt verdedigen of het voertuig kunt verlaten.

Als je een wapen hebt, houd het dan bereikbaar maar niet gemakkelijk zichtbaar voor mensen in de buurt.


Sommige moderne voertuigen hebben geavanceerde filtersystemen, zoals de Bioweapons Defense Mode van Tesla. Zet deze aan als je die hebt - het voorkomt dat traangas via de luchtroosters binnenkomt.


Als je je ramen een klein beetje naar beneden draait, is het glas moeilijker te breken. Als één kant niet stevig vastzit aan het kozijn, zal het glas wiebelen en meer van de klap absorberen.


Als je je in een situatie bevindt waar mensen te voet direct om je voertuig heen lopen, maar ze zijn niet op jou of je auto gericht, blijf dan stilzitten en laat ze langs je lopen (als ze bewegen), of ga zo langzaam mogelijk en baan je een weg naar de dichtstbijzijnde rand (als ze niet bewegen).


Als mensen je voertuig op een agressieve manier omsingelen, is het beter om een gecontroleerde snelheid aan te houden die mensen zachtjes uit je weg duwt of dwingt. Versnellen tot ramsnelheid is niet zo effectief - je hebt meer kans om de boel op te blazen, schade aan je auto te veroorzaken, vast te komen zitten, een onschuldige te verwonden, enz.


Als je auto begint te roken, in brand wordt gestoken, carjackers aanvallen, enzovoort, blijf dan niet te lang staan. Een auto is je leven niet waard, en omdat je een verstandige prepper bent, ben je klaar om te voet verder te gaan met je go-bag.

Wat je moet doen als je door de politie wordt benaderd

Als je ergens in de buurt bent waar problemen zijn, moet je ervan uitgaan dat de politie denkt dat je een bedreiging vormt (in eerste instantie tenminste). Ervan uitgaande dat je geen bedreiging vormt, probeer het dan duidelijk te maken:

 • Houd je handen leeg, open en goed zichtbaar
 • Als je in een auto zit, leg dan je lege handen met de handpalmen omhoog op het stuur of iets dergelijks zodat de naderende agenten zich veiliger voelen.
 • Verberg je gezicht niet
 • Grijp niet naar je zakken
 • Volg snel alle instructies op
 • Blijf kalm en communiceer duidelijk

Verzet je niet tegen je arrestatie als je nog enig vertrouwen hebt in het plaatselijke rechtssysteem! Omdat het belangrijkste doel van alle regeringen is om alles weer onder controle te krijgen, kiezen ze er liever voor om mensen op te pakken en het later allemaal uit te zoeken.


Zelfs als je volkomen onschuldig bent, zullen ze niet snel opgeven als ze eenmaal hebben besloten om je gevangen te nemen. Blijf kalm, zwijg en zoek het later uit - een dag in de gevangenis terwijl alles wordt uitgezocht is veel beter dan een verwonding, strafrechtelijke vervolging (d.w.z. ze hebben je gezicht op camera en vinden je later, nu met een extra aanklacht), of erger.


Video is je vriend. Denk er wel aan dat je een telefoon in je hand niet als wapen kunt zien. Laat je camera altijd opnemen, ervan uitgaande dat je voldoende geheugen hebt. Als je gearresteerd wordt, roep dan naar de mensen om je heen dat ze het moeten filmen. Roep je naam.


Als je je vooral zorgen maakt over een onderdrukkend regime met een geschiedenis van "verdwijnende andersdenkenden" en je wordt opgepakt, wil je misschien op camera schreeuwen: "Mijn naam is ____ en IK ZAL NOOIT MIJN EIGEN LEVEN ONTNEMEN!". Het zal het regime er waarschijnlijk niet van weerhouden om je iets aan te doen, maar er is tenminste een verslag van en je hebt het excuus "die persoon heeft zelfmoord gepleegd" weggenomen.

Hoe je andere mensen kunt helpen

Als het rustig is en je wilt gewoon de mensen helpen die protesteren, probeer dan water, zonnebrandcrème, ontsmettingsmiddel enzovoort te geven. En het is altijd waardevol om meer videocamera's te laten filmen vanuit veilige/neutrale posities.


Als je iemand helpt die geraakt is door oproerbestrijders:

 • Identificeer jezelf mondeling - ze kunnen het misschien niet zien.
 • Help ze rustig te blijven, herinner ze eraan dat de pijn tijdelijk is en loop met ze door de behandelingsstappen.
 • Wees voorzichtig met je handen als je ze aanraakt, zoals helpen hun ogen uit te spoelen met een waterfles. Als je onbesmette medische handschoenen hebt, trek die dan aan.

Wees voorzichtig met het uploaden van foto's en video's naar het publiek. Het is normaal gesproken een goede zaak om camera's in de buurt te hebben om zaken als wangedrag van de politie te documenteren. Maar houd er rekening mee dat als je media online zet, deze waarschijnlijk gebruikt kunnen worden door de politie voor gezichtsherkenning en problemen kunnen veroorzaken voor mensen die je geen kwaad wilde doen.


Het beste is om bestanden op je telefoon automatisch te laten uploaden naar een privé cloud, zoals Dropbox of Google Drive. Op die manier staat de video niet alleen op je apparaat - voor het geval je hem kwijtraakt of de politie hem verwijdert - maar is hij ook niet openbaar.

Altijd voorbereid op een noodsituatie

Een aanslag, een natuurbrand, een groot auto-ongeluk, een overstroming, langdurige stroomuitval of extreem harde storm: je hoopt natuurlijk dat het je nooit overkomt. Maar als je tóch in een noodsituatie belandt, kan een goede voorbereiding cruciaal zijn. Lees alle tips van SOS Central en wees goed voorbereid! 

Deel dit artikel:

Artikelen die je misschien interessant vindt: