Welke noodverlichting is het beste voor jouw gezin?

Welke noodverlichting is het beste voor jouw gezin?

Als het licht uitgaat, is dat meer dan een ongemak; het is een gevaar voor de veiligheid en een bron van angst voor zowel volwassenen als kinderen. Deze gids helpt je bij het kiezen van geschikte noodverlichting door betrouwbare opties te bespreken, veelvoorkomende vragen te behandelen en tips van experts te geven.

Noodverlichting speelt een cruciale rol in veiligheid, zekerheid en psychologisch welzijn tijdens stroomuitval. Naast het bieden van een reeks betrouwbare verlichtingsopties - batterij-, zonne- en zwengelverlichting - benadrukt dit de noodzaak van redundantie en veelzijdigheid in paraatheid. Noodverlichting is een ander belangrijk element in een holistische benadering van zelfredzaamheid en paraatheid, en vergroot de veerkracht van je gezin bij onverwachte uitdagingen.

Het belang van verlichting in de voorbereiding op noodsituaties

Verlichting is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat je huis voorbereid is op noodgevallen waarbij de stroom uitvalt.


 • Veiligheid: Licht helpt je veilig door je omgeving te navigeren, waardoor je potentiële gevaren zoals struikelen of vallen vermijdt.
 • Afschrikking: Een verduisterd huis is uitnodigender voor criminelen als de lichten uitgaan. Noodverlichting is een afschrikmiddel omdat misdaden plegen in het donker gemakkelijker is!
 • Gemoedsrust: Licht biedt veiligheid en comfort in een stressvolle situatie. Het kan je helpen om je minder kwetsbaar te voelen en meer controle te hebben.
 • Psychologische impact: Duisternis kan verontrustend zijn en angst verergeren. Noodverlichting kan helpen om stress te verminderen en angsten weg te nemen.
 • Redundantie: Er is meer dan één lichtbron nodig! Meerdere lampen met verschillende soorten stroombronnen zorgen ervoor dat je de juiste soort verlichting hebt en dat er op elk moment stroom is.

Op batterijen

Verlichting op batterijen is een klassieke en betrouwbare keuze voor noodgevallen. Dit is wat ik thuis in mijn noodvoorraad heb.

Zaklampen

Deze zijn er in verschillende maten voor verschillende doeleinden en ruimtes. Ze zijn draagbaar en veelzijdig, waardoor ze ideaal zijn voor individueel gebruik. Je kunt niet fout gaan met een oplaadbare zaklamp en zoek zaklampen met minstens 500 lumen.


Ik heb een kleine LED-zaklamp aan mijn sleutelbos, een kleinere zaklamp in mijn handschoenenkastje en een LED-zaklamp met minstens 800 lumen voor gebruik buitenshuis.


Ik zou hoofdlampen in de categorie zaklampen plaatsen - een zaklamp die je op je hoofd draagt! Deze laten je handen vrij, wat in veel scenario's van onschatbare waarde is, bijvoorbeeld als je auto 's nachts kapot gaat. Kies een hoofdlamp met minstens 500 lumen. Nog beter, kies er een met meerdere lumenstanden.

Nachtlampjes bij stroomuitval

Wie deze heeft bedacht is geniaal. Nachtlampjes met stroomuitval kunnen in het stopcontact worden gestoken en hebben ingebouwde batterijen, zodat ze automatisch gaan branden als de stroom uitvalt. Door de naadloze overgang naar de batterijmodus zijn ze ideaal voor noodsituaties: ze geven kinderen een geruststellende gloed, helpen ouderen om zich veilig te verplaatsen in het donker en helpen je om je andere noodverlichting te vinden.

Lantaarns

Lantaarns bieden meer omgevingslicht dan zaklampen, waardoor ze geschikt zijn om grotere gebieden te verlichten. Een zaklamp of hoofdlamp geeft je gericht licht dat je kunt richten op een bepaald gebied of een specifieke taak. Toch zul je ook grotere gebieden of zelfs een hele kamer moeten verlichten.

Lantaarns die werken op een batterij, een USB-oplader en zelfs een zonnepaneel geven je voldoende back-up.

Op zonne-energie

Als de laatste batterij leeg is, maar de stroom uitvalt, zul je dankbaar zijn voor verlichting op zonne-energie! Deze laden overdag op en geven 's nachts licht, en je hoeft niet te vertrouwen op batterijen die kunnen lekken of een USB-lader als er geen stroom is. Dit zijn de opties die ik gebruik:

Wakawaka zaklamp

De WakaWaka Power+ is jouw ideale metgezel voor avonturen buitenshuis en noodsituaties. Deze innovatieve powerbank en zaklamp op zonne-energie combineert functionaliteit en duurzaamheid in één compact ontwerp. Of je nu midden in de natuur bent of zonder stroom zit, de WakaWaka Power+ biedt de oplossing.

Belangrijkste Kenmerken:

 • Krachtige Capaciteit: Met een batterijcapaciteit van 3000 mAh kun je je smartphone tot anderhalf keer volledig opladen.
 • Lange Gebruiksduur: Geniet van tot wel 200 uur licht met vier verschillende lichtstanden, waaronder een SOS-modus voor noodgevallen.
 • Opladen op Zonnekracht: Volledig opgeladen na 12-18 uur in de zon, zodat je altijd en overal van stroom bent voorzien.
 • Snelle Oplaadtijd: Laad je smartphone in slechts 3 uur volledig op via de USB-uitgang.
 • Milieuvriendelijk: Maak gebruik van hernieuwbare energie en draag bij aan een duurzamere toekomst.

Met de WakaWaka Power+ ben je altijd voorbereid. Of je nu op een avontuurlijke trektocht gaat, kampeert, of een betrouwbare noodoplossing zoekt, deze powerbank en zaklamp levert betrouwbare prestaties wanneer je ze het meest nodig hebt.

Met zwengel

Lampen met een zwengel vereisen veel fysieke energie en kracht van het bovenlichaam. Maar toch, als je geen andere stroomvoorziening hebt, heb je minstens één lichtbron met een zwengel nodig! Dit is er weer een die de kinderen bezig kan houden; ze kunnen om de beurt aan de slag.

Zaklampen met zwengel

Met een zaklamp met zwengel kun je handmatig stroom opwekken, waardoor ze ideaal zijn voor langdurige stroomuitval. Je kunt kiezen uit modellen met een handzwengel met USB-oplader en noodradio in één.

Zaklantaarns met zwengel

Deze geven een groter lichtoppervlak en kunnen ook andere apparaten opladen als ze een USB-oplaadpoort hebben. Een lantaarn met zwengel moet minstens één andere manier hebben om van stroom te worden voorzien, zoals een zonnepaneel of batterijen.

Andere soorten noodverlichting

Hier zijn nog een paar opties die meer ouderwets zijn, maar toch licht geven in een noodsituatie. Lees hier meer over zelfgemaakte lichtbronnen.

 • Kaarsen: Deze bieden een warme gloed en kunnen gebruikt worden voor zowel licht als sfeer. Kies waxinelichtjes voor een kleinere lichtbron. Zowel waxinelichtjes als grotere kaarsen zijn verkrijgbaar in versies op batterijen, wat veel veiliger is dan een open vlam, vooral met jonge kinderen.
 • Olielampen: Deze hebben een klassieke en rustieke uitstraling en zijn relatief goedkoop. Zorg dat je genoeg brandstof in voorraad hebt.
 • Glowsticks: Deze zijn lichtgewicht, wegwerpbaar en geven langdurig licht. Leg twee of drie glowsticks in de kamer van elk kind en een paar in het handschoenenkastje. Ze zijn veilig, leuk en geven net genoeg licht voor een donkere nacht.

Overwegingen bij het kiezen van noodverlichting

Houd bij het kiezen van noodverlichting rekening met de volgende factoren:


 • Grootte van het te vullen gebied: Kies lampen die genoeg omgevingslicht geven voor minstens één kamer. Als dat je enige licht is, kan het gemakkelijk van kamer naar kamer worden verplaatst.
 • Beschikbaarheid van stroombronnen: Zorg dat je de nodige batterijen, zonnepanelen of zwengelmechanismen hebt.
 • Duurzaamheid en weerbestendigheid: Kies lampen die bestand zijn tegen stoten, vallen en barre weersomstandigheden. Als je een lichtbron buiten gaat gebruiken, zorg er dan voor dat hij waterdicht is.
 • Veelzijdigheid en multifunctionaliteit: Sommige lampen bieden extra functies zoals radio's, USB-laders of sirenes.

Vergeet niet om je lampen regelmatig te testen en houd ze bij de hand voor noodgevallen. Ik bewaar zaklampen en lantaarns in elke kamer van het huis en op nachtkastjes, maar ook in mijn voertuigen en noodpakketten. Denk na over belangrijke locaties in je huis - slaapkamers, gangen, uitgangen - en plaats daar noodverlichting.

Tip van een expert

Heb je een smart home? Controleer of je smart home systeem een back-up batterij heeft en kijk hoe lang die meegaat. Houd alternatieve noodverlichtingsopties bij de hand voor het geval de storing langer duurt dan de back-up batterij.

FAQ

Waarom is noodverlichting belangrijk?

Noodverlichting helpt je veilig door je omgeving te navigeren, geeft een gevoel van veiligheid en comfort en kan stress verminderen en kalmte bevorderen in een crisis.


Wat zijn nog meer tips voor het gebruik van noodverlichting?

Plaats lampen op belangrijke locaties, houd reservebatterijen bij de hand, investeer in een lantaarn op batterijen voor buitenactiviteiten, leer gezinsleden hoe ze de lampen moeten gebruiken en overweeg een generator op zonne-energie voor langdurige stroomuitval.


Wat zijn de beste soorten noodverlichting?

De beste opties zijn betrouwbaar, draagbaar en veelzijdig. Lampen op batterijen, lampen op zonne-energie en zwengellampen zijn allemaal populaire soorten.


Waar moet ik op letten bij het kiezen van noodverlichting?

Houd bij het kiezen van noodverlichting rekening met factoren zoals de levensduur en het te vullen gebied, draagbaarheid en grootte, beschikbaarheid van stroom, duurzaamheid en weersbestendigheid, en veelzijdigheid en multifunctionaliteit.

Laatste gedachten

Het hebben van verschillende noodlampen en ze op slimme plekken leggen is essentieel om veilig te blijven tijdens stroomuitval. Dan ben je er klaar voor (en rustig) als het licht onverwacht uitvalt.

Deel dit artikel:
Ook interessant: