Tactieken voor de verstandige prepper: Navigeren door noodsituaties met gezond verstand

Tactieken voor de verstandige prepper: Navigeren door noodsituaties met gezond verstand

Omdat voorbereid zijn zinvol is, zou hoe je voorbereid bent ook zinvol moeten zijn! Helaas raken veel mensen die zich beter willen voorbereiden in de war of volgen ze slecht advies van blogs en sociale media. Na jarenlange ervaring met persoonlijke voorbereiding en het onderwijzen van anderen, hebben we de "De Verstandige Prepper"-regels opgesteld om alles rationeel en waardevol te houden. We gebruiken ze om artikelen voor je te schrijven en jij zou ze moeten gebruiken bij het nemen van je persoonlijke beslissingen.

Een van de redenen waarom we SOS Central zijn begonnen, is dat we bij onze eigen prepping hebben gemerkt dat veel van het advies dat je online vindt ofwel gevaarlijk onjuist is, ofwel meer verwarring en complicaties veroorzaakt dan nodig is.

Dit slechte advies leidt tot ontelbare uren, geldverspilling en te veel angst en frustratie. Of erger nog - je bent uiteindelijk minder goed voorbereid omdat alles te ingewikkeld is geworden.

Voorbereiden zou moeten zijn:

 • Verantwoordelijk. Het is slim en normaal om je voor te bereiden op noodsituaties.
 • Waardevol. Het hele punt is dat je voordeel hebt van het voorbereiden als je het ooit nodig hebt.
 • Gemakkelijk. Verspil geen honderden uren aan het doorspitten van onjuiste en verwarrende inhoud.
 • Betaalbaar. Bijna elk budget kan de basisprincipes van preppen dekken.
 • Comfortabel. De gemoedsrust dat jij en je gezin er klaar voor zijn.
 • Leuk. Het is uitdagend en leuk om uit te vinden hoe je een meer zelfvoorzienend persoon kunt worden. Het is net als de scouting voor volwassenen.

"De Verstandige Prepper"-regels:

 • Je kunt niet voorspellen wat er gaat gebeuren. Er zijn gewoon te veel variabelen. Zorg dat je geen tunnelvisie krijgt en laat je niet meeslepen door wat mensen op sociale media aan het uitkramen zijn.
 • Feiten en verstand moeten het altijd winnen van meningen en onpraktische ideeën.
 • Volg de 80-20 regel om je op de juiste dingen te concentreren en de meeste waarde te krijgen.
 • Het is onmogelijk om 100% voorbereid te zijn op 100% van de scenario's.
 • Een goede voorbereiding is een mix van uitrusting, voorraden, vaardigheden, oefening, planning, gemeenschap en jijzelf.
 • Om bruikbaar te zijn, moeten uitrusting en vaardigheden zo eenvoudig, praktisch en betrouwbaar mogelijk zijn. Dat betekent dat goede preps altijd af zijn en dat 'dubbel dippen' slecht is.
 • Probeer geen lijsten en instructies uit je hoofd te leren. Concentreer je op het leren van effectieve concepten en het kopen van effectieve uitrusting zodat je snel kunt denken en je kunt aanpassen.
 • Elk budgetniveau kan zich voorbereiden, maar je krijgt waar je voor betaalt. Als het gaat om het redden van je leven is het beter om iets meer te betalen. 
 • Wees er trots op dat je stappen onderneemt om verantwoordelijk en zelfvoorzienend te zijn. Deel die verantwoordelijkheid met je familie, vrienden en buren.
 • Preppen moet je leven niet domineren of verslechteren. Besteed er een gezonde hoeveelheid tijd, geld en energie aan.

Veelvoorkomend voorbeeld van hoe het Verstandige Prepper Framework bijna elke basisbeslissing stuurt

Als je nadenkt over de lijst van wat er in je 'bug out bag' moet zitten, is een extreem veel voorkomende en gevaarlijke fout die mensen maken het inpakken van te veel gewicht in een te grote en te opvallende tas.

We zien mensen die 20, 25, 30 of zelfs 45 kilo aan uitrusting in een bug out bag van meer dan 60 liter hebben gestopt (ter referentie, de grootste handbagage voor in het vliegtuig is ongeveer 45-50 liter) met allerlei namaak militaire emblemen en camouflage.

Je uitrusting moet praktisch en bruikbaar zijn, anders is het bijna erger dan helemaal niets hebben. Heb je ooit vijf kilometer gelopen met een enorme bepakking van 30 kilo en weinig water? Vraag het elke soldaat... het is klote.

Omdat we weten dat uitrusting betrouwbaar moet zijn om nuttig te zijn en dat ons menselijk brein in een crisis niet zo goed werkt en we de dingen eenvoudig moeten houden, is het belangrijk dat een bug out bag altijd ingepakt is en klaar om te vertrekken. Je kunt niet aan het rommelen zijn om je spullen bij elkaar te zoeken of je te herinneren waar je ze hebt neergelegd als elke seconde telt.

Je kunt niet voorspellen wat er zal gebeuren, wanneer, waar je zult zijn, wie er bij je zal zijn, of het zomer of winter is, dag of nacht, of je gewond zult zijn, of de wegen bruikbaar zullen zijn, enzovoort.

Sommige mensen zullen de reden voor hun zware bug out tas verdedigen door te zeggen "nou, mijn plan is om hem gewoon in de auto te leggen en naar mijn bug out locatie te rijden, duh!".

Mogen we je kristallen bol even lenen?

Dan zullen ze argumenteren: "Wat maakt het uit dat het te zwaar is? Als ik uiteindelijk te voet moet, haal ik gewoon wat van het gewicht af."

Wat als je geen tijd hebt en snel weg moet rennen?

Slordige planning van tevoren betekent dat je misschien twee verschillende producten hebt gekocht voor twee verschillende dingen in plaats van één product dat beide doet. Wat gooi je dan weg? Of misschien heb je je tas gevuld met zware soep uit blik in plaats van echt voedsel omdat je de smaken niet lekker vond.

Je bug out bag moet duurzaam zijn en opgaan in je omgeving. 70 euro besparen door een goedkope namaak tas te kopen is het risico niet waard dat je enige tas in het veld uit elkaar valt. Je wilt ook niet rondlopen met een fel oranje rugtas die schreeuwt "Hé, ik heb voorraden!".

Je kunt niet voorspellen wat er gaat gebeuren

Te veel preppers maken bekrompen plannen of investeren te veel in specifieke uitrusting terwijl ze de grote gaten in hun plannen negeren. Wat heeft het voor zin om super voorbereid te zijn op een kernoorlog als je een simpele orkaan niet aankunt?

Het meeste wat je in dit opzicht zou moeten doen, is nadenken over waar je woont en wat er in jouw omgeving waarschijnlijk kan gebeuren.

Woon je aan de kust of in de buurt van de grote rivieren? Dan moet je overstromingsscenario's overwegen en misschien je noodtas aanpassen als je de 80-20 basisprincipes hebt behandeld. Woon je in een afgelegen gebied? Dan heb je minder kans op noodhulpdiensten van de overheid, maar misschien ben je beter in staat om vers water te vinden.

Je kunt niet voorspellen wat er gaat gebeuren, wanneer, waar je zult zijn of welke omstandigheden dan ook. Je kunt boodschappen aan het doen zijn als je overvallen wordt door een stroomstoring of je bent naakt in een sauna. Misschien ben je op een vakantie op een Grieks eiland of je staat op een berg tijdens je skivakantie. Overdag, 's nachts, alleen, met vreemden, in de bus, dronken, je auto staat bij de garage of je zit thuis met een gebroken been. Wie zal het zeggen?

Een andere veelgemaakte fout gaat over tijdsduur. Dit is de reden waarom we vinden dat de meer op de markt gebrachte "72-uurs tassen" niet deugen. Of waarom we het niet eens zijn met het feit dat het ene noodpakket wel voedsel heeft, maar geen mogelijkheid om te koken of te jagen, terwijl een ander pakket alleen kook- en jachtgereedschap heeft, maar geen snel voedsel om te eten.

Het gevaar is dat als je voorspelt dat je een tas nodig hebt om je 72 uur te ondersteunen, je andere beslissingen zult nemen over wat je er in moet doen (zoals voedsel) en minder goed voorbereid bent op langere situaties.

Het is nuttig om na te denken over de duur, maar laat je er niet door beperken. In toekomstige blogartikelen zul je data zien over het gemiddelde aantal dagen dat mensen nodig hadden om te overleven in verschillende scenario's, zoals orkanen of langdurige stroomuitval.

Preps moeten zo eenvoudig, praktisch en bruikbaar mogelijk zijn

Onze holbewonerhersenen functioneren anders in een crisis. Sommige dingen worden beter, zoals onze zintuigen en ons vermogen om te rennen. Maar andere dingen worden slechter, zoals ons geheugen of het nemen van rationele beslissingen op het moment dat we die vaardigheden het hardst nodig hebben.

Om deze en andere redenen (zoals niet weten wat er gaat gebeuren) is het belangrijk dat je voorbereidingen praktisch en bruikbaar zijn. Met andere woorden, hoe minder je ter plekke hoeft te onthouden of uit te zoeken, hoe beter het zal gaan.

Als je 10-jarige kind een onderdeel van je uitrusting zou moeten gebruiken, ook al hebben ze het nog nooit eerder gezien, zouden ze dat dan kunnen? Wat als ze de generator moeten aansluiten? Wat als je arm gewond is - ben je dan in staat om dat veldtourniquet met één hand aan te brengen?

Deze praktische en bruikbare overwegingen zijn van invloed op veel van onze productbeoordelingen en gidsen op deze site. Niet alleen om het ene product boven het andere te verkiezen, maar soms vermijden we een vaardigheid of voorwerp helemaal omdat het gewoon te onpraktisch is voor de meeste mensen zonder specifieke training.

Decompressienaalden en slokdarmslangen zijn daar een goed voorbeeld van. Ze zitten standaard in militaire IFAK's (Individual First Aid Kits) en soldaten krijgen enige training in het gebruik ervan. Maar voor de meeste mensen zijn deze hulpmiddelen onpraktisch genoeg en kunnen ze schade veroorzaken als ze verkeerd worden gebruikt, dus we raden ze over het algemeen niet aan.

Goede preps zijn altijd klaar

Onze hersenen kunnen maar zoveel onthouden. Daarom behandelde Steve Jobs tijdens zijn beroemde presentaties altijd maar drie hoofdpunten. Voeg daar een snelle noodsituatie met veel adrenaline aan toe en je hebt een recept om niet helder na te denken.

Om die reden, en omdat we niet kunnen voorspellen wat er gaat gebeuren, is het belangrijk dat je altijd klaar bent met je noodtas. Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het drukke leven staat in de weg - misschien ben je begonnen met het bijwerken van de batterijen in je noodpakket, maar ben je vergeten het af te maken en liggen ze nu verspreid door het huis.

De meeste mensen werken binnen een budget en bijna iedereen heeft een hekel aan geldverspilling. Een veel voorkomende situatie bij het preppen is dus zoiets als "Ik wil een uitwijktas hebben, maar ik heb al een degelijke rugzak om mee te reizen, dus ik gebruik gewoon die tas voor het geval er iets misgaat en ik moet vluchten."

In de meeste gevallen zal zo'n manier van denken je meer kwaad dan goed doen. Zelfs als de reisrugzak geschikt is voor een noodscenario, is een deel van de waarde van een bug out bag dat je hem ingepakt en klaar voor vertrek hebt, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over waar je iets hebt gelaten of waar de tas verstopt is.

Ervan uitgaan dat je de tegenwoordigheid van geest en genoeg tijd hebt om je bug out bag in elkaar te zetten op het moment dat je hem heel hard nodig hebt, is gevaarlijk denken.

Praktisch gezien kunnen er natuurlijk momenten zijn waarop het oké (of zelfs goed) is om 'dubbel te dippen'. Als je een dag gaat wandelen en je wilt je waterfles met ingebouwde filtratie meenemen, dan is dat prima. Pak hem onderweg en stop hem weer in je bug out bag als je thuiskomt. Je kunt je spullen ook testen, zodat je weet of ze werken, hoe ze werken, of ze binnenkort verlopen, of je nog weet waar ze zijn, enz. Maar de sleutel is om het slim en gedisciplineerd aan te pakken.

Focus op bouwstenen met een hoge hefboomwerking

Een hoge hefboomwerking betekent dat je met een klein beetje inspanning een hoge beloning krijgt. Het betekent ook dingen die gemakkelijk te onthouden en te gebruiken zijn, of een eenvoudig product dat veel dingen doet.

Er zijn heel veel clickbait pagina's op het internet voor beginnende preppers met titels als "18 manieren waarop je tie-wraps kunt gebruiken na een ramp" of "zo bouw je een windgenerator met oude fietsonderdelen".

Het verkeerde is om te proberen die 18 manieren om een tie-wrap te gebruiken te onthouden. Als over vijf jaar een ramp plaatsvindt, dan ga je niet op een boomstam zitten en nadenken: "Wat is die 14e manier om een tie-wrap te gebruiken?".

Het beste is om dat artikel helemaal over te slaan, of als je het toch leest, probeer er dan één ding uit te halen dat je in je achterhoofd kunt opslaan.

Misschien is de echte waarde wel dat je leert dat tie-wraps eigenlijk heel sterk en veelzijdig zijn, dus ze zouden iets moeten zijn dat je in je uitrusting hebt en waar je over nadenkt bij het oplossen van problemen variërend van hoe je iemand handboeien omdoet tot hoe je een hert ophangt om te villen.

We leveren ons deel bij SOS Central door extra tijd te steken in het maken van hoogwaardige inhoud die deze bouwstenen aanleert. Het is immers snel en makkelijker (en goedkoper) om gewoon lijstjes uit te spugen met dingen die je niet echt leren.

Gebruik de 80-20 regel in je voordeel

De 80-20 "Pareto" regel is beroemd om heel goede redenen. Deze regel komt met een griezelige frequentie en nauwkeurigheid voor in de natuur, de menselijke samenleving en de economie. Bijvoorbeeld, 20% van de mensen bepaalt 80% van de politiek, of 20% van de lezers plaatst 80% van de reacties.

De 80-20 regel is een geweldig kader voor preppen. Met een beetje werk kun je het grootste deel van de mogelijke waarde bereiken. Als je gewoon twee weken aan voorraden en een uitwijktas in huis hebt, ben je al beter op noodsituaties voorbereid dan 80% van de bevolking.

Om van 80% voorbereid naar 90% voorbereid te gaan, is veel meer werk nodig. Je zult moeten investeren in enorme thuisaccu's (naast zonnepanelen) en waterfiltratie voor je huis, jarenlange voorraden, lessen in veldgeneeskunde voor noodsituaties, enzovoort. Dit is allemaal de moeite waard (en leuk!), maar het kost ontzettend veel meer tijd en geld.

Het is onmogelijk om je in alle bochten te wringen. Je zult je altijd een scenario kunnen bedenken waar je niet volledig op bent voorbereid, maar je zult je verstand (en portemonnee) verliezen als je probeert 100% klaar te zijn.

Raak niet verstrikt in micro-optimalisatie. Als je googelt in de prepperwereld, zul je 1000 verschillende meningen lezen en uiteindelijk nog meer in de war raken dan toen je begon. Het 80-20 raamwerk helpt je een antwoord te vinden dat goed genoeg is, vooral als je het snel wilt vinden.

Er is bijvoorbeeld een eindeloze discussie over welk kaliber munitie het beste is voor een pistool voor noodsituaties. Als je je verder in prepperland begeeft, houd dan in gedachten dat het feit dat mensen ergens over debatteren niet betekent dat het ook echt een geldig debat is. Als we mensen over iets zien debatteren, of het nu over preppen of klimaatverandering gaat, gaan onze hersenen ervan uit dat het een relevant en redelijk debat is ("oh, dit moet nog steeds een belangrijk en onbeslist onderwerp zijn!") Maar meestal is dat niet zo. Of het debat is alleen van belang voor de 1% van de mensen die ver voorbij hun 80-20 zijn en iets nodig hebben om over te kibbelen.

Een goede voorbereiding is een mix van uitrusting, voorraden, vaardigheden, planning, gemeenschap en jijzelf

Preppers kunnen meestal in twee kampen worden verdeeld. Zij die vertrouwen op hun uitrusting maar weinig vaardigheden hebben versus hen die wel vaardigheden hebben, maar niet van uitrusting houden.

Het juiste antwoord ligt daar ergens tussenin. Te afhankelijk zijn van één element is inherent gebrekkig omdat je de toekomst probeert te voorspellen door aan te nemen dat één ding het "juiste" is.

Uitrusting is belangrijk. Vaardigheden zijn belangrijk. Fysieke en mentale fitheid is belangrijk. Het vermogen om alleen te overleven en een gemeenschap te helpen is belangrijk.

Als je een hele professionele, uitgebreide uitrusting hebt, maar niet weet hoe je rauw voedsel moet koken, dan heb je een probleem. Als je de beste moestuin hebt, maar je kunt je niet verdedigen tegen degenen die je voedsel willen afpakken, dan zit je in de problemen.

Investeer in de best mogelijke kwaliteit

Wij geloven sterk dat de gemiddelde persoon meer geld zou moeten uitgeven om voorbereid te zijn. We hebben zelfs geprobeerd, maar zijn er niet in geslaagd om betrouwbare gegevens te vinden over hoeveel de gemiddelde persoon vandaag de dag uitgeeft aan preppen - wat onze persoonlijke ervaring versterkt dat het antwoord 0 euro is.

Het budget is voor veel mensen een begrijpelijk probleem. Maar het goede nieuws is dat bijna elk budgetniveau zich kan voorbereiden, vooral om die 80-20 basisbehoeften te dekken, zoals twee weken huisvoorraad.

Een van de moeilijkste dingen waar we mee te maken krijgen als we aanbevelingen doen, is het vinden van een balans tussen kwaliteit en kosten.

Prepping is een van die gebieden waar het heel waar is dat je krijgt waar je voor betaalt. Als het gaat om dingen die het leven van jou en je gezin zullen redden, denken we dat het beter is om één keer een pijnlijke uitgave te doen in plaats van te bezuinigen.

Het verschil tussen een generator van 100 euro en een generator van 800 euro kan zijn dat de generator van hogere kwaliteit 10 jaar langer meegaat dan het goedkopere en niet vastloopt in het veld wanneer je het het hardst nodig hebt. Omdat we plannen maken voor een breed scala aan scenario's en je die generator misschien pas over een hele lange tijd nodig hebt, is het beter om te investeren in kwaliteit die lang meegaat.

Als het even kan, proberen we onze belangrijkste aanbeveling en een reserve "budget keuze" te vermelden. Maar soms nemen we de budgetkeuze niet op als de budgetopties zo'n troep zijn dat je je geld zou verspillen.

Een goed voorbeeld zijn portofoons (walkie talkies). De juiste keuze voor de meeste mensen kost ongeveer 150 euro en de "budget" exemplaren die uit elkaar vallen kosten 50 euro. Het is het niet waard om 100 euro uit te sparen voor een waardeloos exemplaar.

We hebben persoonlijk een van de best beoordeelde "budget" walkie talkies getest die verkrijgbaar is op Bol.com. Het heeft vijf sterren omdat mensen hem kopen, uitproberen, werken en een positieve beoordeling geven. Maar we hebben hem getest nadat hij drie jaar bij ons op de plank had gelegen en was helemaal dood en niet meer te repareren was - gelukkig kwamen we daar achter voordat we hem echt nodig hadden.

Soms is het tegenovergestelde waar. Sommige kookspullen die we kopen voor ons persoonlijke kamperen zijn bijvoorbeeld met 20 euro goedkoper dan spullen van 80 euro, omdat we ze echt in het veld willen gebruiken, ze in elkaar willen slaan, ze willen testen, ervan willen leren en ze dan willen vervangen.

Hoeveel moet je uitgeven?

Als je net begint met preppen, moet je er vanuit gaan dat je voor jezelf minimaal 800-1.000 euro uitgeeft. Een gezin van vier personen zou minstens 2.500 euro kunnen uitgeven. Als je dat geld eenmaal hebt uitgegeven, kost het onderhoud van die basisuitrusting nog maar zo'n 50 euro per jaar.

Het is ALTIJD beter om je nu voor te bereiden, zelfs als je maar 20 euro hebt. Koop het eerste ding, spaar voor het volgende en herhaal.

Je hoeft niet al dat geld in één keer uit te geven. We leggen de stappen uit om te beginnen met voorbereiden, inclusief de volgorde van prioriteit. Zo kun je het belangrijkste kopen voor 40 euro, dan sparen, het volgende kopen, etc. Het is altijd beter om nu te beginnen, zelfs als je maar 20 euro hebt.

Als je twijfelt of het het geld waard is, denk dan eens na over het geld dat je uitgeeft aan zaken als een autoverzekering of een inboedelverzekering. Waarom zou je elk jaar vele honderden euro's per jaar uitgeven aan een dure inboedelverzekering, maar niet eenmalig 1.000 euro om ervoor te zorgen dat je gezin de overstroming overleeft?

Deel je prep met je dierbaren en verberg het voor vreemden

Er bestaat een achterhaald geloof dat je volledig anoniem moet zijn en je prep voor iedereen moet verbergen.

We gaan dieper in op de historische redenen hiervoor in ons artikel over waarom je je prepping zou moeten delen met je vrienden en ze zou moeten werven om lid te worden van je prepper groep. Enkele van de belangrijkste redenen zijn het sociale stigma en "operationele veiligheid". In principe wil je niet dat willekeurige uitgehongerde mensen bij je op de stoep staan tijdens een crisis.

Maar we nemen een zekere mate van "operationele veiligheid" op als onderdeel van het Verstandige Prepper Framework omdat het denken is geëvolueerd en het veel van onze beslissingen beïnvloedt.

Je zag het eerdere voorbeeld over bug out bags en waarom felgekleurde rugzakken een slechte keuze waren. Als het zo slecht gaat dat je maar één tas hebt om je leven te ondersteunen, dan wil je dat hij niet opvalt, zodat je geen aanvallers aantrekt en je hem kunt verstoppen als dat nodig is.

Aan de andere kant zijn er veel voorbeelden waar er kracht in aantallen is. Zelfs als je het onbaatzuchtige "heb uw naaste lief" sociale aspect van prepping negeert en puur egoïstisch denkt (wat oké is!), heb je er baat bij om meer mensen in je inner circle op te nemen.

Je buren zien bijvoorbeeld waarschijnlijk dat de zonnepanelen op je dak, de generator of enorme thuisaccu's en je moestuin. Door met je te praten over dagelijkse dingen of dingen zoals politiek, kunnen ze zien dat je een bedachtzaam persoon bent die de huidige toestand van de wereld begrijpt en "zijn zaakjes voor elkaar heeft".

Dus als een grote ramp toeslaat, zullen ze waarschijnlijk bij je aankloppen, zelfs als ze geen idee hebben dat je een kelderbunker hebt met tien jaar aan voorraden.

Je kunt je eigen voorbereiding verbeteren door de kans te verkleinen dat mensen om je heen je plannen in de war schoppen of je voorraden afpakken. Of je kunt elkaar helpen als een van je spullen kapot gaat.

De voordelen van het aanmoedigen van je naasten om zich voor te bereiden zijn veel groter dan het risico dat ze je in een crisis uitbuiten, omdat je ze een keer over het preppen hebt verteld.

Feiten moeten het (bijna) altijd winnen van meningen

Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar het ontbreekt enorm bij de traditionele prepper menigte.

Er is een reden waarom dezelfde vragen en debatten steeds weer terugkomen en waarom er meer dan 1 miljoen zoekmachineresultaten zijn voor "beste bug out bag".

Toen preppen een ding werd en mensen hun persoonlijke blogs en YouTube-kanalen begonnen, was het vooral persoonlijk advies. "Dit is wat ik in mijn tas stop, dus dat zou jij ook moeten doen!" Dat is een prima plek om te beginnen, maar het creëerde zoveel ruis dat je gewoon niet meer weet wat het juiste antwoord is.

We hebben populaire bloggers dingen zien suggereren als ingeblikte soep voor in je bug out bag. Wat een vreselijk, vreselijk idee is. Maar mensen lezen het, nemen aan dat het klopt en gaan verder.

SOS Central is gebaseerd op de waarde dat we aanbevelingen doen op basis van het best mogelijke onderzoek, gegevens, ervaring en deskundig advies. Sommige mensen zeggen dat we geobsedeerd zijn, maar we willen gewoon de juiste antwoorden vinden en die met jou delen.

Of je nu deze blog leest of een ander blog, houd je wetenschapperspet op en daag uit wat je leest. Inclusief onze content! Als je het er niet mee eens bent, het in twijfel trekt of denkt dat we iets over het hoofd hebben gezien, willen we dat altijd van je horen.

Preppen moet je leven niet domineren of verslechteren

De preppinggemeenschap is een gepassioneerde en betrokken groep, en dat is een deel van waarom het zo leuk is.

Maar er is een veel voorkomend probleem met zoveel passie - soms worden mensen zo meegesleept in het voorbereid zijn dat het hun leven en geld gaat overheersen, of ze laten de angst zo groeien dat ze stoppen met genieten van het leven dat ze nu hebben.

Er is een balans tussen genieten van het leven van vandaag versus je voorbereiden op het moment dat dingen uit elkaar vallen.

Er is ons eens gevraagd: "door je voor te bereiden, geef je dan niet toe dat je verslagen bent in een tijd waarin we juist geweldige mensen nodig hebben om te raadplegen en te helpen deze problemen op te lossen voordat ze zich voordoen?". Een uitstekende vraag, maar voorbereiding en problemen oplossen sluiten elkaar niet uit.

Hoop op het beste, maak plannen voor het ergste. Je kunt en moet nog steeds doen wat je kunt om je wereld te verbeteren, maar je ook indekken met een back-up plan is niet hypocriet. Het is slim.

Besteed een redelijke hoeveelheid tijd, geld en energie aan voorbereiding. SOS Central probeert je te helpen door minder artikelen met een grotere impact te publiceren. Niet de normale dagelijkse blogspam die je elders vindt. Onze artikelen zijn tot 10 keer langer dan een gemiddelde blogpost, maar zullen je op de lange termijn veel tijd besparen.

Weet je niet zeker waarom je je zou moeten voorbereiden?

Hier is een lijst met belangrijke redenen waarom iedereen zich zou moeten voorbereiden met bewijs.

Klaar om te beginnen?