Hoeveel water moet je opslaan voor noodgevallen?

Hoeveel water moet je opslaan voor noodgevallen?

Water is een onmisbaar goed dat je moet bewaren voor noodsituaties. Je hebt het niet alleen nodig om te drinken, maar ook voor het bereiden van voedsel en hygiëne.


Maar hoeveel water moet je inslaan?


Het korte antwoord is dat je minstens 28 liter water per persoon nodig hebt. Dat komt neer op 4 liter per dag gedurende 1 week.


De meeste mensen gebruiken echter veel meer water dan dit. Om volledig voorbereid te zijn, moet je streven naar 60-120 liter water per persoon. Dan heb je 9-18 liter water voor 7 dagen. Voor een gezin van 4 heb je 240-480 liter nodig. En dan is slechts een week voorraad.


Aan kant-en-klaar noodpakketten met een paar lullige zakjes water heb je dus niet veel.


Iedereen heeft echter andere behoeften. Hieronder wordt uitgelegd hoe je kunt berekenen hoeveel water je gezin nodig heeft om voorbereid te zijn op noodsituaties.

Hoeveel water moet je per dag inslaan?

De Nederlandse overheid raadt aan om dagelijks 3 liter water per persoon in te slaan. Dit is gebaseerd op het idee dat je een twee liter nodig hebt om te drinken en een liter voor andere doeleinden, zoals hygiëne en koken.


Hoewel een twee liter drinkwater voldoende is voor de meeste mensen, is een liter NIET genoeg voor andere behoeften.


Alleen al voor het doorspoelen van een toilet met een emmer water is ongeveer 4 liter nodig. Zelfs als je urine niet zou doorspoelen, gebruik je nog steeds veel water voor alleen het doorspoelen.


Tel daar al het andere water bij op dat door de afvoer gaat als je bijvoorbeeld je handen wast, en je verbruikt al snel 10 liter water per dag.

Waterbesparing als onderdeel van je paraatheidsplan

Hoe beter je bent in waterbesparing, hoe minder water je hoeft op te slaan voor je gezin. Wacht niet tot er een noodsituatie is om waterbesparende methodes te bedenken, anders ga je er sneller doorheen dan je had verwacht.


Hier zijn enkele manieren om water te besparen in noodgevallen.

Leg een voorraad maaltijden aan die je niet hoeft te koken

Ik ben een groot voorstander van het aanleggen van een voorraad voedsel zoals droge bonen en rijst voor noodgevallen op de lange termijn. Het kost echter veel water én elektriciteit om dit voedsel te koken.


Daarom zijn kant-en-klare maaltijden een veel betere keuze voor noodgevallen op de korte termijn. Dit zijn bijvoorbeeld cornflakes, mueslirepen, soepen in blik en maaltijden in blik. Lees ons artikel hoe je eenvoudige supermarktproducten kunt inslaan voor langdurige opslag. Of bekijk onze noodrantsoenen om water in te slaan in geval van noodsituaties.

Handontsmettingsmiddel gebruiken

Je zou handontsmettingsmiddel in je noodvoorraad moeten hebben om de verspreiding van ziektes na een ramp te voorkomen. Hoewel handen wassen nog steeds beter is dan handontsmettingsmiddel, kan het je helpen om minder water te gebruiken.

Natte doekjes voor douches

In plaats van te douchen met je watervoorraad kun je natte doekjes gebruiken om jezelf af te vegen.

'Grijs' water recyclen

Grijs water is een verzamelnaam voor licht verontreinigd afvalwater dat afkomstig is van huishoudelijke handelingen. Gebruik daarom emmers om grijs water op te vangen tijdens het wassen van je handen, kleren of afwas. Je kunt dit gebruiken om toiletten door te spoelen. 

Handwasstations

In plaats van water direct over je handen te gieten, kun je bijvoorbeeld een kraan maken waaruit een dunne straal komt om je handen te wassen met minder water.

Waterloze toiletten

Doorspoeltoiletten gebruiken veel water. Je kunt overstappen op een waterloos toilet tijdens een langdurige noodsituatie waarin je zonder water zit.

Emmer wasmachine

Tijdens een langdurige ramp zou je uiteindelijk kleding moeten wassen. Met het wassen en spoelen van kleding verspil je echter veel water. Een betere oplossing is om een "emmer wasmachine" te maken.


Er zijn ook waterbesparende off-grid wasmachines die je kunt kopen, zoals deze.

Methodes om de afwas te doen

Over het algemeen zijn wij tegen wegwerpartikelen omdat ze zo verspillend zijn. Het is echter wel verstandig om een voorraad wegwerpborden en -bestek te hebben om te gebruiken in noodgevallen als er geen water is.


Als je toch moet afwassen, gebruik dan de drie-bekken-methode. De eerste bak bevat een klein beetje zeepwater om voedsel van borden af te spoelen. De tweede bak bevat een klein beetje schoon water om de zeep af te spoelen. De laatste bak bevat water met een beetje bleekmiddel erin. Je doopt de borden in de bleekoplossing om ze te desinfecteren. Gebruik 1 theelepel bleekmiddel per 5 liter water.

Doe een noodwateroefening

De enige manier om precies te weten hoeveel water je gezin moet inslaan voor noodgevallen is door een wateroefening te doen.


Een noodwateroefening houdt in dat je een bepaalde tijd geen stromend water gebruikt. Gedurende deze tijd gebruik je alleen het water dat je op voorraad hebt. Aan het einde van de oefening bereken je hoeveel water je hebt gebruikt.


De eerste keer dat mijn gezin van vier een wateroefening deed, gebruikten we bijna 90 liter water. Na wat oefenen kregen we dat aantal terug tot 26 liter per dag - oftwel 6,5 liter per persoon per dag.


Voor mijn gezin kwam het neer op ruim anderhalve liter drinkwater per persoon, 14 liter water om te koken en voor persoonlijke hygiëne en 5 liter water om het toilet één keer per dag door te spoelen (ja, het is een beetje vies, maar het bespaart veel water).

Tips voor het houden van een noodwateroefening


  • De oefening moet minstens 3 dagen duren. Als het korter duurt, krijg je geen nauwkeurige inschatting van hoeveel water je nodig hebt om door een noodsituatie heen te komen.
  • Plan je oefening voor een lang weekend of een periode waarin je meestal thuis bent. Als je water gebruikt terwijl je niet thuis bent, zal dit de nauwkeurigheid van je berekeningen beïnvloeden. Als je van huis moet, neem dan water mee om te gebruiken.
  • Doe een "Off-Grid" oefening op hetzelfde moment als je wateroefening. Tijdens een Off-Grid oefening gebruik je geen elektriciteit van het elektriciteitsnet. Hierdoor krijg je een beter idee van hoe je water zou gebruiken tijdens een noodsituatie en kun je je beter voorbereiden op langdurige stroomuitval.
  • Als je water uit de kraan moet gebruiken, doe het dan in literflessen en schrijf de hoeveelheid op. Je wilt er zeker van zijn dat je berekeningen kloppen.

Voor hoeveel dagen moet je een watervoorraad aanleggen?

Denkvooruit.nl raadt aan om voor minimaal 48 uur een voorraad water aan te leggen. Maar omdat waterstoringen veel langer kunnen duren, zou iedereen moeten streven naar een voorraad water van minstens een week.

Hoe lang duren waterstoringen meestal?

De meeste waterstoringen duren maar minder dan een dag, dus de overheid raadt aan om maar voor 2 dagen water in voorraad te hebben. Zelfs als de onderbreking langer duurt, zijn noodhulpteams meestal snel ter plaatse en delen ze voorraden uit, zoals flessen water.


Het is echter niet verstandig om op de overheid te vertrouwen om je door een noodsituatie heen te helpen. Op een hele koude februaridag in 2021 kwamen meer dan 14 miljoen mensen in Texas zonder drinkwater te zitten. Er waren gratis flessen water beschikbaar - maar zou je het risico nemen om over de ijzige wegen te rijden en vervolgens bij vriestemperaturen in de rij te staan om water te halen?


Hoewel zeldzaam, leiden sommige rampen tot wateronderbrekingen die veel langer duren. Orkaan Laura veroorzaakte in de VS in 2020 wekenlange wateronderbrekingen.


Een maand na orkaan Maria zat een derde van Puerto Rico nog steeds zonder water.


Na de aardbeving in Japan in 2011 duurde het twee weken om te beginnen met het repareren van waterleidingen en 68 dagen om het water in sommige gebieden te herstellen - en Japan is een land dat bekend staat om zijn goede infrastructuur en organisatie.

Zelfs korte waterstoringen kunnen tot flinke problemen leiden. Afgelopen februari had de lokale Albert Heijn tijdens een storing in Zeist nauwelijks flessen water in de schappen. En dat was tijdens een storing van maar een paar uur.

Schappen zonder flessen water in de supermarkt. Bron: RTV Utrecht

Bouw je watervoorraad langzaam op

Begin met het aanleggen van een voorraad water voor 2 dagen en werk op tot 7 dagen. Daarna kun je geleidelijk een noodwatervoorraad voor de lange termijn aanleggen. Terwijl je daaraan werkt, kun je beginnen met het aanleggen van je  voedselvoorraadlijst voor noodgevallen.

Benodigdheden voor water voor huisdieren

Vergeet niet om extra water te berekenen voor je huisdieren. Om te bepalen hoeveel water je kat of hond nodig heeft, neem je het gewicht van het dier in kilo's en deel je dat door 16. Dit is ongeveer de hoeveelheid water die ze per dag nodig hebben in liters.

Wat als je zonder water komt te zitten tijdens een noodsituatie?

Wat gebeurt er als je niet genoeg water in voorraad hebt en zonder komt te zitten? Hier zijn enkele oplossingen voor het vinden van water in een noodsituatie.

  • Regenwateropvang: Zorg dat je thuis emmers of vaten hebt. Deze kun je gebruiken om water uit je regenpijpen op te vangen. Dekzeilen kunnen ook gebruikt worden om regenwater op te vangen. 
  • Haal water uit je boiler: Lees hier hoe je dat doet.
  • Haal water uit de natuur: Er zijn survivaltrucs, waarmee je water uit planten of andere natuurlijke bronnen kunt halen. 
  • Urine drinken: Hopelijk komt het niet zover. 

Water zuiveren in noodgevallen

Onthoud dat je in Nederland niet veilig water kunt drinken uit rivieren, meertjes of regenwater uit regenpijpen. Je zult het water eerst moeten zuiveren. 

Klaar om een voorraad noodwater aan te leggen?

Deel dit artikel:

Ook interesssant: