Waar moet je op letten bij het kopen van een powerbank voor gebruik tijdens stroomuitval?

Waar moet je op letten bij het kopen van een powerbank voor gebruik tijdens stroomuitval?

Als de stroom uitvalt, kan een betrouwbare powerbank een redder in nood zijn. Of je nu je telefoon opgeladen moet houden voor communicatie, een zaklamp van stroom moet voorzien of andere essentiële apparaten aan de gang moet houden, het kiezen van de juiste powerbank is cruciaal. Hier zijn enkele belangrijke factoren die je in overweging moet nemen bij de aanschaf van een powerbank voor gebruik tijdens stroomuitval.

Capaciteit

De capaciteit van een powerbank, gemeten in milliampère-uur (mAh), is een van de belangrijkste factoren om te overwegen. Powerbanks met een hogere capaciteit kunnen je apparaten meerdere keren opladen voordat ze zelf weer opgeladen moeten worden. Bijvoorbeeld:

 • Een 10.000mAh powerbank kan de meeste smartphones ongeveer 2-3 keer opladen.
 • Een 20.000mAh powerbank kan dezelfde apparaten ongeveer 5-7 keer opladen.

Bedenk hoeveel en welke apparaten je van stroom moet voorzien. Als je meerdere apparaten hebt of meer stroom nodig hebt (zoals televisies en koelkasten), kies dan voor een powerbank met een hogere capaciteit.

Uitgangspoorten en stroomvoorziening

Controleer het aantal en de soorten beschikbare uitgangspoorten. Een goede powerbank moet meerdere poorten hebben, zodat je meerdere apparaten tegelijk kunt opladen. Zoek naar powerbanks met:

 • USB-A poorten: Gebruikelijk en compatibel met de meeste apparaten.
 • USB-C poorten: Biedt sneller opladen en wordt de standaard voor veel apparaten.
 • Ondersteuning voor Quick Charge of Power Delivery (PD): Zorgt voor snellere oplaadtijden, vooral voor grotere apparaten zoals tablets en laptops.

Oplaadsnelheid

Het uitgangsvermogen van een powerbank wordt gemeten in watt (W). Een hoger wattage betekent sneller opladen. Zoek powerbanks met:

 • Minimaal 10W uitgang voor normaal opladen.
 • 18W of meer voor snel opladen, vooral als je apparaten hebt die Quick Charge of PD ondersteunen.

Draagbaarheid en gewicht

Tijdens stroomuitval kan draagbaarheid een belangrijke factor zijn, vooral als je je moet verplaatsen of de powerbank met je mee moet dragen. Powerbanks met een hogere capaciteit zijn over het algemeen zwaarder, dus weeg je behoefte aan stroom af tegen het gemak van het meenemen.

Bouwkwaliteit en duurzaamheid

Een powerbank die in noodgevallen wordt gebruikt moet robuust zijn. Zoek naar modellen met:

 • Duurzame behuizing, bij voorkeur met schokbestendige of waterbestendige functies.
 • Interne onderdelen van goede kwaliteit voor een lange levensduur en veiligheid.

Veiligheidsfuncties

Veiligheid is van het grootste belang als je met elektronica te maken hebt. Zorg ervoor dat de powerbank die je kiest veiligheidsfuncties heeft zoals:

 • Overlaadbeveiliging: Voorkomt dat de powerbank apparaten overlaadt.
 • Kortsluitbeveiliging: Voorkomt schade aan de powerbank en aangesloten apparaten.
 • Temperatuurregeling: Zorgt ervoor dat de powerbank binnen een veilig temperatuurbereik werkt.

Extra functies

Sommige powerbanks hebben extra functies die erg handig kunnen zijn tijdens stroomuitval:

 • Ingebouwde zaklamp: Handig in het donker.
 • Opladen op zonne-energie: Hiermee kun je de powerbank opladen met behulp van zonlicht, wat van onschatbare waarde kan zijn tijdens langdurige stroomuitval.

Merk en beoordelingen

Kies voor gerenommeerde merken met positieve beoordelingen. Bekende merken bieden vaak een betere kwaliteit en betrouwbaarheid. Bekijk de beoordelingen van gebruikers om een idee te krijgen van de prestaties en betrouwbaarheid in de praktijk.

Het alternatief: Generatoren op brandstof

Terwijl powerbanks een compacte en draagbare oplossing bieden voor kortstondige stroombehoeften, bieden brandstofgeneratoren een robuust alternatief voor uitgebreidere stroombehoeften tijdens stroomuitval. Deze generatoren kunnen meerdere grote apparaten en huishoudelijke systemen van stroom voorzien, zoals koelkasten, airco units en zelfs medische apparatuur, waardoor ze ideaal zijn voor langdurige stroomuitval. Ze werken meestal op benzine, diesel, propaan of aardgas, waarbij elk type zijn voor- en nadelen heeft wat betreft de beschikbaarheid, kosten en opslag van brandstof. Op brandstof werkende generatoren zijn er in verschillende maten, van kleine, draagbare modellen die geschikt zijn voor kamperen en kleine huishoudens tot grotere, stationaire eenheden die ontworpen zijn voor noodstroom voor het hele huis. Ze vereisen echter regelmatig onderhoud, produceren lawaai en uitstoot en moeten brandbare brandstoffen hanteren en opslaan, wat strenge veiligheidsmaatregelen vereist. Ondanks deze nadelen zijn ze door hun vermogen om continu stroom te leveren een waardevolle aanwinst tijdens langdurige stroomuitval.

Conclusie

Bij het kiezen van de juiste powerbank voor stroomuitval moet je rekening houden met verschillende factoren, zoals capaciteit, uitgangspoorten, oplaadsnelheid, draagbaarheid, bouwkwaliteit, veiligheidsvoorzieningen en extra functionaliteiten. Door hiermee rekening te houden, kun je ervoor zorgen dat je een betrouwbare energiebron hebt om je essentiële apparaten soepel te laten werken als de stroom uitvalt. Hoewel powerbanks geweldig zijn vanwege hun draagbaarheid en gemak, blijven op brandstof werkende generatoren een krachtig alternatief voor uitgebreide en langdurige stroombehoeften. Investeren in een hoogwaardige powerbank of generator is een slimme zet om voorbereid te zijn en je gemoedsrust te bewaren.

Deel dit artikel:
Ook interessant: