Manieren om tijdens rampen te communiceren als mobiele telefoons niet werken

Manieren om tijdens rampen te communiceren als mobiele telefoons niet werken

Als er een ramp plaatsvindt en de telefoon het laat afweten, moet je nog steeds je dierbaren kunnen bereiken. Dit artikel helpt je om eenvoudige manieren te vinden om te communiceren in noodgevallen, of je telefoon nu uitvalt of je geen stroom hebt. Zo blijf je verbonden wanneer dat het belangrijkst is.


Het is een trieste waarheid dat ons belangrijkste communicatiemiddel - onze telefoon - ook het eerste is dat het begeeft in een noodsituatie. Dit kan gebeuren door schade of wanneer te veel mensen tegelijk hun telefoon gebruiken en het systeem overbelasten. Bellers krijgen bezetmeldingen, zelfs in gebieden met mobiele dekking. Met oud en nieuw krijgen bellers vaak een bezetmelding. Laten we eens kijken naar enkele alternatieve communicatiemethoden die je zou kunnen overwegen.

Als netwerken overbelast zijn, maar nog wel werken

Dus daar sta je dan, er is net in je omgeving een flinke overstroming geweest en je moet de mensen uit je noodcommunicatieplan laten weten dat je in orde bent. Als je mensen belt, krijg je een bezettoon en zelfs sms'jes komen niet door. Wat doe je dan?

 • Geef niet op. Telefoongesprekken, sms'jes en e-mails maken gebruik van verschillende platforms, dus zelfs als de ene niet werkt, is er een kans dat een andere wel doorkomt. Sms is bijna altijd betrouwbaarder dan bellen, dus probeer dat eerst.
 • Zoek een openbare Wifi. Nogmaals, afhankelijk van de ernst van de gebeurtenis en hoe wijdverspreid het is, kan het internet werken, zelfs als je niet kan bellen. Een koffietent, bibliotheek, hotellobby of een ziekenhuis kan openbare wifi hebben die je kunt gebruiken om in contact te komen met je noodcontacten.
 • Sociale media. Als je het internet op kunt, kun je Facebook Safety Check, Instagram of X gebruiken om te laten weten dat je in orde bent en om te kijken hoe het met anderen gaat. Opvangcentra proberen hereniging te vergemakkelijken en kunnen hiervoor computers hebben.
 • Sla sms over en probeer een messenger app. Als je Whatsapp, FB Messenger en Instagram DM al op je telefoon hebt staan, sla dan sms'en over en probeer een van deze apps om te zien of je er op die manier doorheen komt.
 • Gebruik een app als Zello. Met deze app kan je telefoon fungeren als een walkietalkie over onbeperkte afstanden. Je hebt internet nodig, maar je kunt de telefoondienst (die snel overbelast raakt) omzeilen en echt met je dierbaren praten. Hulpverleners gebruiken dit soms tijdens natuurrampen.

Als netwerken helemaal plat liggen, maar je nog wel stroom hebt

Zolang je stroom hebt in de vorm van elektriciteit, zonne-energie, batterijen of oplaadbanken, kun je deze communicatiemethoden gebruiken.

 • Satelliettelefoon. Dit is de Rolls-Royce onder de noodcommunicatie, omdat satelliettelefoons overal ter wereld kunnen werken, zonder dat je mobiele dekking nodig hebt. De prijs staat echter niet in verhouding tot het gemak en de technologie. Kortom, satelliettelefoons gaan het budget van de meeste gewone stervelingen te boven.
 • Portofoons oftewel walkie talkies. Walkie talkies zijn een effectief communicatiemiddel, maar alleen in een zeer beperkt gebied. Het bereik is volledig afhankelijk van de geografie tussen de radio's, zoals bergen, bomen, gebouwen of andere obstakels. Als je dicht bij je dierbaren bent, kan een goede tweerichtingsradio het perfecte communicatiemiddel voor noodsituaties zijn. Als je vrije toegang hebt vanaf daken of een heuvel tot in een vallei, dan heb je een veel groter bereik. Test hem voordat je hem nodig hebt.
 • CB Radio (Citizens Band). Als je Smokey and the Bandit hebt gezien, dan weet je dat truckers al heel lang CB's gebruiken om onderweg te communiceren. CB's worden tegenwoordig minder gebruikt sinds de komst van de mobiele telefoon, maar ze zijn er zeker nog. Sommige mensen melden zelfs een toename van het aantal gebruikers in de afgelopen jaren. Je hebt geen vergunning nodig en de radio's zijn veel gemakkelijker te gebruiken, maar hun bereik is beperkt. Je kunt het bereik verbeteren met een echt goede antenne, maar test zeker het bereik tussen jou en je geliefden voordat er iets gebeurt.

Als je helemaal geen stroom hebt

Dit kan een tijdelijke situatie zijn waarbij de stroom uitvalt en je geen back-ups hebt of tijdens een echte SHTF scenario. Het goede nieuws is dat we geen technologie nodig hebben om te communiceren. Wij mensen zijn altijd in staat geweest om met anderen te communiceren, zelfs over lange afstanden. Het is misschien back to basics, maar waarschuwingen voor gevaar of oproepen om hulp kunnen worden verzonden. De volgende ideeën vormen zeker geen uitputtende lijst, maar zetten je hopelijk wel aan het denken.

 • Signaalfakkels. Deze kunnen werken als een vooraf afgesproken boodschap zoals “Ik ben oké” of “Ik heb de locatie gevonden” of als een noodsignaal.
 • Fluitjes. Een fluitje kan verrassend ver weg gehoord worden, hoewel het over het algemeen niet verder dan een mijl is. Als je echter binnen bereik bent, kun je morsecode of een ander vooraf afgesproken signaal gebruiken om anderen op de hoogte te stellen. Natuurlijk kun je er in geval van nood ook gewoon op blazen om hulp in te roepen.
 • Zichtlijn methoden: Spiegels/Vlaggen/Signaalvuren. Deze systemen werden vaak gebruikt op schepen of vanaf hoger gelegen punten in de eeuwen voor de komst van de radio. Je hebt morsecode of een vooraf afgesproken berichtensysteem nodig om ze zinvol te laten zijn, maar zolang de zender en ontvanger zich in elkaars gezichtsveld bevinden, kan het een zeer effectief communicatiemiddel zijn.
 • Boodschappers. Je kunt altijd vertrouwde mensen gebruiken om berichten heen en weer te sturen tussen mensen of locaties. Het is simpel en kan soms onbetrouwbaar zijn, maar het is een aloude methode om langere berichten heen en weer te sturen.

Pro tips

Maak een schema voor het controleren van het oplaadniveau van energiebronnen en vul bij als dat nodig is. Zelfs als je niet gewaarschuwd wordt, zoals bij een aardbeving, is de kans dan groot dat je apparaten goed opgeladen zijn. Als je wel weet dat er iets op komst is, zet dan alle apparaten aan en zorg dat je draagbare powerbanks en zonne-energieopladers bij de hand hebt.

Volgende stappen

Klaar om je survival spel te verbeteren? Word lid van de SOS Central Facebook groep - stel vragen, ontvang feedback en maak gebruik van een gemeenschap die erg bereid is om te delen. Jouw reis naar paraatheid is net een stuk makkelijker geworden!

Laatste gedachten

Met je dierbaren tijdens of na een ramp kunnen praten is superbelangrijk. Of je telefoon het nu begeeft, de stroom uitvalt of de technologie niet werkt, het is cruciaal om verschillende manieren te kennen om in contact te blijven. Deze gids heeft je geholpen om die methoden uit te zoeken, zodat je klaar bent om contact te maken en te houden als het moeilijk wordt en je een groter gevoel van veiligheid en verbondenheid krijgt als je je in een onzekere situatie bevindt.

Deel dit artikel:
Ook interessant