Overlevingsstrategieën: 10 regels om in een oorlog te overleven

Overlevingsstrategieën: 10 regels om in een oorlog te overleven

Soldaten en vrijwilligers hebben in dit artikel uit hun ervaringen onschatbare lessen gedestilleerd om te overleven en zelfs te gedijen te midden van de chaos van de oorlog. Hier gaan we dieper in op hun zwaarbevochten wijsheid en breiden we 10 essentiële regels uit voor het navigeren door de complexiteit van oorlogstijd.

Oekraïne, in het hart van Oost-Europa, is verwikkeld in een conflict en de bevolking toont een opmerkelijke veerkracht in de chaos van de oorlog. Ondanks de onrust hebben de Oekraïners zich zorgvuldig voorbereid op de uitdagingen waar ze voor staan.


Dit en andere artikelen gaan in op hun proactieve maatregelen, van het versterken van de verdediging tot het bevorderen van de veerkracht van de gemeenschap, en laat hun kracht en vastberadenheid zien.


Nu we getuige zijn van de veerkracht van Oekraïne, dient het als een schrijnende herinnering voor andere Europese landen om prioriteit te geven aan paraatheid in het aangezicht van potentiële bedreigingen. Door van hun ervaringen te leren, kunnen we ons beter wapenen voor onzekere tijden en onze bevolking beschermen.

1. Let op je elektronica

In een tijdperk dat gekenmerkt wordt door alomtegenwoordige elektronische surveillance, moet je in oorlogstijd uiterst voorzichtig zijn bij het gebruik van elektronische apparaten. Radiogolven die worden uitgezonden door mobiele telefoons, tablets en andere communicatieapparatuur kunnen jouw aanwezigheid verraden aan vijandelijke verkenningseenheden, waardoor je kwetsbaar wordt voor gerichte aanvallen.

Om dit risico te minimaliseren wordt soldaten geadviseerd om het gebruik van elektronische apparaten te beperken tot essentiële communicatie, de apparaten op een laag stroomverbruik te zetten en waar mogelijk encryptie te gebruiken. Daarnaast moeten alle niet-essentiële apparaten worden uitgeschakeld of in vliegtuigmodus worden gezet om het risico op detectie te verkleinen.

"Radiostilte is cruciaal", benadrukt Oleksandr Karpyuk, onder vrijwilligers bekend als Sergeant Marco. "Door elektronische emissies te minimaliseren, kunnen soldaten hun kwetsbaarheid voor vijandelijke surveillance verminderen en een tactisch voordeel op het slagveld behouden."

Het Russische complex van radio-inlichtingen "Layer-3" detecteert mobiele telefoons binnen een straal van 100 km

2. Hoed je voor bedreigingen vanuit de lucht

Naast dreigingen vanaf de grond moet je ook waakzaam blijven voor verkennings- en aanvalsdrones vanuit de lucht. Deze onbemande vliegtuigen vormen een aanzienlijk risico voor de troepen op de grond en kunnen vernietigende precisieaanvallen uitvoeren.

Om deze dreiging te verminderen, wordt de Oekraïense bevolking geadviseerd om dekking te zoeken voor observatie vanuit de lucht en te investeren in fysieke obstakels om het toezicht door drones te belemmeren en luchtaanvallen af te schrikken. Dicht gebladerte, natuurlijke terreineigenschappen en door de mens gemaakte barrières kunnen allemaal dienen als effectief afschrikmiddel en essentiële bescherming bieden tegen bedreigingen vanuit de lucht.

"Drones hebben de dynamiek van moderne oorlogvoering veranderd," erkent Uragan, de commandant van een Oekraïense eenheid die gespecialiseerd is in drone operaties. "Door hun mogelijkheden en beperkingen te begrijpen, kunnen soldaten effectieve strategieën ontwikkelen om detectie te ontwijken en luchtbedreigingen te neutraliseren."


"De overlevingskansen zijn in veel situaties drastisch gunstiger met een net in het bos dan met een machinegeweer en een vrij veld," legt Uragan uit, "Netten bewijzen hun effectiviteit in de praktijk. Sommige drones raken verstrikt en ontploffen niet, terwijl andere op veilige afstand ontploffen. Daarom adviseer ik stevige gewone visnetten in plaats van camouflagenetten. Zichtbaarheid is niet nodig. Laat de drones erin vliegen en de netten houden ze in bedwang."


"First-point-view (FVP) drones worden zelden 's nachts, tijdens regen of in een hoge luchtvochtigheid gebruikt," merkt Uragan op. "Een enkele druppel op de camera kan de piloot met bril verblinden. Zelfs bij zonsopgang kan vocht in de lucht FVP drone operaties hinderen. Zelfs als het een drone lukt om zijn doel te zien, is er geen garantie dat het goed werkt. Om het risico te minimaliseren, kun je je het beste verbergen tussen bomen en huizen. Hoe meer obstakels aanwezig zijn, hoe groter de kans op verlies van communicatie of videobeelden tijdens de nadering."

Een FPV drone is een drone die de bestuurder bestuurt via een speciale bril of een beeldscherm.

3. Omgaan met neergestorte drones en VOG-17 granaten

"Als je neergestorte drones tegenkomt, raak ze dan niet aan en benader ze niet," waarschuwt Uragan. "Waarschuw onmiddellijk de genie. Sommige drones laten verrassingen achter waardoor je ze beter ongemoeid kunt laten."

"Maak voor een uitgebreide verdediging tegen verschillende drones gebruik van elektronische oorlogsvoeringssystemen in loopgraven en anti-drone kanonnen."

"Om je af te schermen tegen VOG-17 granaten die door drones worden gedropt, bedek je loopgraven en greppels met takken, gevolgd door struiken, en beveilig je alles met een net."

Zo ziet een 2,5 liter militair hydratatiesysteem eruit. Het kan over een kogelvrij vest worden gedragen of in een schoudertas worden geplaatst.

4. Prioriteer hydratatie en voeding

In de harde realiteit van oorlog is een goede hydratatie en voeding essentieel voor het behouden van fysieke veerkracht en gevechtseffectiviteit. De bevolking wordt geadviseerd om waterconsumptie prioriteit te geven boven conserven, en te kiezen voor hydratatiesystemen om een constante aanvoer van schoon water in het veld te garanderen.

"Water is leven op het slagveld," benadrukt Denys Yangol, een doorgewinterde militair. "Door prioriteit te geven aan hydratatie en voeding kunnen soldaten ervoor zorgen dat ze topprestaties blijven leveren, zelfs in de meest uitdagende omstandigheden."

Daarnaast worden soldaten aangemoedigd om probiotica bij zich te dragen om de darmgezondheid te ondersteunen en te helpen bij de opname van essentiële voedingsstoffen. Door een goede hydratatie en voeding kunnen soldaten hun algehele veerkracht en uithoudingsvermogen bij tegenslagen verbeteren.

5. Hygiëne onderhoud

In het midden van een conflict kan het onderhouden van persoonlijke hygiëne een kwestie van leven of dood zijn. Soldaten wordt geadviseerd om prioriteit te geven aan routinematige hygiënepraktijken, waaronder regelmatig wassen en verzorgen, om infecties te voorkomen en de algehele gezondheid te bevorderen.

"Hygiëne wordt vaak over het hoofd gezien op het slagveld, maar het kan ernstige gevolgen hebben," waarschuwt soldaat Denys Yangol. "Door eenvoudige voorzorgsmaatregelen te nemen - zoals handen wassen en regelmatig van sokken wisselen - kunnen soldaten het risico op infecties verkleinen en hun algehele welzijn behouden."

Daarnaast worden soldaten aangemoedigd om hun uitrusting goed te drogen en het dragen van vochtige kleding te vermijden, omdat dit huidirritaties en schimmelinfecties kan verergeren. Door prioriteit te geven aan hygiëne kunnen soldaten het risico op ziekte verkleinen en hun gevechtseffectiviteit in moeilijke omgevingen behouden.

6. Verzorg psychologische veerkracht

Bij tegenslag is mentale weerbaarheid net zo cruciaal als fysieke kracht. Soldaten wordt geadviseerd om psychologische veerkracht te cultiveren, elkaar te steunen en waakzaam te blijven zonder toe te geven aan wanhoop.

"Psychologische stabiliteit is een krachtvermeerderaar op het slagveld," erkent sergeant Kremin. "Door een gevoel van kameraadschap en doelgerichtheid te koesteren, kunnen soldaten zelfs de meest afschrikwekkende uitdagingen overwinnen en als overwinnaar uit de strijd komen."

Daarnaast worden soldaten aangemoedigd om strategieën te ontwikkelen om met stress en angst om te gaan, waaronder mindfulness technieken, lichaamsbeweging en collegiale ondersteuningsnetwerken. Door het koesteren van psychologische veerkracht kunnen soldaten hun focus en vastberadenheid behouden in het heetst van de strijd.

7. Verwerf praktische vaardigheden

Bij vragen over de voorbereiding op oorlogsvoering benadrukken veel militairen het belang van het temperen van de verwachtingen over uitgebreide training voorafgaand aan inzet in de frontlinies. De nadruk wordt dus gelegd op het verwerven van een breed scala aan vaardigheden voordat je wordt opgeroepen.

Het is aan te raden om vertrouwd te raken met drones en de bijbehorende apparatuur. Bekwaamheid in de basisvaardigheden van het besturen kan van onschatbare waarde zijn in scenario's waarin een piloot is uitgeschakeld of tijdens aanvallen zonder ondersteuning voor verkenning met drones. 

Volodymyr Romanenko, een doorgewinterde militair, pleit voor een fundamenteel begrip van militaire elektronica:

"Hoewel je het misschien niet onder de knie krijgt, is het van cruciaal belang om een drone te kunnen besturen als de piloot is uitgeschakeld. Bekendheid met UHF versus VHF, radiogolfpropagatie en het begrijpen van de radiohorizon zijn essentieel. Daarnaast is het noodzakelijk om te weten waarom bepaalde praktijken, zoals het oprollen van antennes, uit den boze zijn. Je moet ook goed zijn in het verbeteren van de signaalkwaliteit," legt hij uit.

Het is cruciaal om een breed scala aan vaardigheden en kennis te vergaren voordat je het slagveld betreedt. Theoretische studie is van het grootste belang. "Je moet terreinoriëntatie, kompasnavigatie, hoekberekeningen en azimutbegrip zo goed beheersen dat het een automatisme wordt. Als je deze concepten en bijbehorende formules beheerst, kun je afstanden en afmetingen nauwkeurig bepalen en precieze aanwijzingen geven," adviseert sergeant Kremin.

Veteranen raden aan om educatieve video's van gerenommeerde bronnen op internet te bekijken, waaronder video's van Russische experts. Verder is het lezen van referentiemateriaal, variërend van klassieke boeken zoals "Military Topography" tot moderne compilaties zoals het "Handbook of Military Advice" van het Openbaar Initiatief "Sociaal Systeem" in Oekraïene van onschatbare waarde, waarbij gebruik wordt gemaakt van de ervaringen van Oekraïense militairen.

Het slagveld levert vaak verschillende nuttige hulpmiddelen op zoals afstandsmeters, verrekijkers met dradenkruizen, warmtebeeldcamera's, nachtkijkers, tablets, walkietalkies en videobewakingssystemen. Bekwaamheid in het gebruik ervan is essentieel.

Cursussen in tactische geneeskunde zijn heel belangrijk voor iedereen die in de frontlinie moet werken.

8. Prioriteer fysieke fitheid

In de harde strijd is fysieke fitheid ononderhandelbaar. Soldaten wordt geadviseerd om prioriteit te geven aan fysieke conditie, rigoureus trainen om kracht, uithoudingsvermogen en veerkracht op te bouwen tegen de eisen van oorlogsvoering.

Sergeant Kremin benadrukt dat het belangrijk is om je te richten op het versterken van de spieren rond de knieën en de rug, omdat deze gebieden gevoelig zijn voor overbelasting, vooral door het gewicht van uitrusting zoals kogelvrije vesten en munitie. Het verwaarlozen van spiertraining kan leiden tot problemen met de ruggengraat. Om blessures te voorkomen en je fysieke paraatheid te behouden, is het cruciaal om oefeningen zoals hardlopen, gymnastiek en krachttraining te doen. 

Bovendien kunnen soldaten taken verwachten waarbij ze grote fysieke inspanning moeten leveren, zoals graven, rennen, trekken, duwen en zware lasten dragen, vaak in ongemakkelijke houdingen gedurende langere perioden. Daarom is een uitgebreide trainingsroutine gericht op alle belangrijke spiergroepen - benen, billen, buikspieren, rug, schouders en armen - zeer aan te bevelen. Regelmatig 3 kilometer hardlopen, met sprints van 100 meter, helpt bij het opbouwen van uithoudingsvermogen en behendigheid, essentieel gedurende oorlogstijd.

9. Versterk je positie

Je ingraven gaat niet alleen over het creëren van een tijdelijke schuilplaats, het gaat over het bouwen van een bolwerk dat de hevigste aanvallen kan weerstaan. Van loopgraven tot bunkers, versterkingen vormen de ruggengraat van verdedigingsstrategieën. De sleutel ligt niet alleen in de constructie, maar ook in de strategische plaatsing van verdedigingswerken, waarbij gebruik wordt gemaakt van natuurlijke terreinkenmerken en extra bescherming wordt geboden door bomen, rotsblokken of door de mens gemaakte obstakels.

Bovendien gaat de kunst van het graven verder dan alleen graven; er komt zorgvuldige planning en uitvoering bij kijken. Soldaten moeten leren efficiënt en effectief te graven, de diepte en sterkte van hun versterkingen te maximaliseren en tegelijkertijd de blootstelling aan vijandelijk vuur te minimaliseren. Goed aangelegde loopgraven, compleet met trappen, schietgaten en dekking boven het hoofd, bieden essentiële bescherming tegen zowel artilleriebeschietingen als vuur met kleine wapens.

Volodymyr Romanenko benadrukt het levensreddende potentieel van goed ingegraven posities. "Een soldaat in een goed versterkte loopgraaf heeft meerdere malen meer kans om een vijandelijk bombardement te overleven," legt hij uit. "Tegenover meedogenloze beschietingen wordt onze verdediging onze sterkste bondgenoot, die cruciale bescherming biedt en het aantal slachtoffers tot een minimum beperkt."

Het vermogen om je goed in te graven redt levens

10. Verbergen en camoufleren

Eenmaal verschanst moeten soldaten verder gaan dan alleen fortificatie om hun posities te verbergen voor nieuwsgierige ogen. Het verhullen van loopgraven en bunkers met natuurlijke materialen - zoals bladeren, takken en aarde - kan het verschil maken in het ontwijken van vijandelijke ontdekking. Elk detail is belangrijk, van het minimaliseren van grondhopen tot het vermijden van opvallende veranderingen in het landschap.

"Het vermogen om op te gaan in de omgeving is van het grootste belang," adviseert Serhiy Flesh, een communicatiespecialist. "Op het moderne slagveld, waar de bewakingstechnologie steeds geavanceerder wordt, is camouflage niet alleen een luxe, maar een noodzaak."

Door hun posities te verhullen voor luchtverkenning en observatie vanaf de grond, krijgen soldaten een cruciaal tactisch voordeel, waardoor ze het risico op gerichte aanvallen verkleinen en hun algehele overlevingsvermogen vergroten.

Conclusie

In oorlogstijd hangt overleven niet alleen af van moed, maar ook van een groot aantal praktische vaardigheden en strategische vooruitziendheid. De regels om te overleven in conflictgebieden zijn even divers als essentieel en bieden elk een reddingslijn te midden van de chaos van de strijd.

Van het bouwen van versterkingen tot het beheersen van militaire tools, Oekraïense soldaten en vrijwilligers zijn een voorbeeld van veerkracht en aanpassingsvermogen bij tegenslagen. Hun ervaringen en adviezen zijn van onschatbare waarde voor iedereen die te maken krijgt met oorlog.

Als we nadenken over deze tien overlevingsregels, worden we herinnerd aan het belang van voorbereiding, kameraadschap en onwrikbare vastberadenheid. Te midden van conflicten zijn het deze principes die ons steunen en ons door de donkerste tijden leiden naar het licht van overwinning en veerkracht.

Deel dit artikel:
Ook interessant: