Voedselopslag voor de lange termijn: een uitgebreide lijst van supermarktproducten

Voedselopslag voor de lange termijn: een uitgebreide lijst van supermarktproducten

Er zijn twee manieren om een noodvoorraadkast aan te leggen. Eén manier is om extra niet-bederfelijke voedingsmiddelen in te slaan die je in het dagelijks leven toch al eet. Deze lijst gaat over dit soort voedsel - het spul dat je in elke supermarkt kunt vinden en dat uitstekend is voor je voorraad.

Een andere manier is om speciaal 'overlevingsvoedsel' te kopen dat je pas in noodgevallen opent, maar dat meestal veel langer houdbaar is dan supermarktvoedsel. Beide manieren zijn prima, en de meeste mensen doen het uiteindelijk allebei.

In de beginnersgids voor preppers worden de voor- en nadelen van elke methode uitgelegd, plus basisbegrippen zoals hoeveel voedsel je moet opslaan voor je gezin. En als je nog niet bekend bent met het FIFO "bewaar wat je gebruikt, gebruik wat je bewaart" model, bekijk dat dan ook.

Waar moet je op letten als je boodschappen doet

Hoewel er hieronder een specifieke lijst met voedingsmiddelen staat - en je zult het prima doen als je alleen van die lijst koopt - is het de moeite waard om de basisverschillen te begrijpen tussen wat goed is voor je prepper voorraadkast en wat niet. Hoe meer je begrijpt, hoe makkelijker het is om iets aan te passen of te improviseren.

Basiscriteria:

 • Lange houdbaarheid. Ook al probeer je niet de 5 jaar houdbaarheid van gevriesdroogd voedsel of kant-en-klare maaltijden te evenaren, wil je toch slim zijn in het kiezen van lang houdbare producten. Probeer alles te vermijden wat niet minstens een jaar houdbaar is.
 • Gemakkelijk op te bergen. Een duurzame verpakking, zoals een blikje of doos, is veel beter dan het soort verpakking dat je bij chips vindt. Voedsel dat koud/bevroren moet worden, wordt niet automatisch gediskwalificeerd, maar wees voorzichtig met te veel vertrouwen op elektriciteit.
 • Gemakkelijk te bereiden. In het soort noodsituatie waarin je op dit voedsel vertrouwt, heb je misschien geen nutsvoorzieningen of andere dingen die koken makkelijker maken. Daarom geven we de voorkeur aan voedsel dat zo gegeten kan worden, alleen opgewarmd of opnieuw gehydrateerd hoeft te worden, of gemakkelijk te combineren is met andere ingrediënten.
 • Voedingswaarde. Niet alles hoeft "gezond" te zijn, en hoewel mentaal/emotioneel comfort waardevol is in een crisis, wil je het niet erger maken door te proberen te leven van junkfood - inclusief nucleaire snacks 🙂 .
 • Caloriedichtheid. Sommige voedingsmiddelen (of hoe ze verpakt zijn) geven je meer calorieën per vierkante meter dan andere, en beperkte ruimte is vaak je grootste probleem bij het opbouwen van een voorraadkast.
 • Dieetbeperkingen. Een noodsituatie is niet het moment om kieskeurig te zijn, maar het is prima om voedingsmiddelen te vermijden waar je familie een algemene hekel aan heeft, die worden afgeraden door je geloof of waar iemand een dieetprobleem mee heeft (bijv. lactose of gluten).

Er is een oud gezegde over gezond boodschappen doen: koop producten aan het begin van de supermarkt, waar meestal vers vlees en verse producten liggen, en vermijd de achterste gangpaden, waar bewerkte, suikerrijke voedingsmiddelen liggen. Vermijd vooral de kassakoopjes. Bij het inkopen van proviand wil je het tegenovergestelde doen: ga naar de achterste gangpaden, waar meestal houdbaar voedsel ligt uitgestald.

De beste artikelen vind je in de achterste gangpaden. Sla de verse spullen aan het begin over.

Naast het budget is ruimte vaak een van de grootste beperkingen bij het bouwen van je thuiswinkel. Je wilt dus zoveel mogelijk voeding in je ruimte proppen. De meeste voedingsmiddelen op deze lijst zijn al compact (bijv. een zak rijst), maar zelfs een zak pasta die half voedsel en half lucht is, kan na verloop van tijd flink oplopen.

Een grote zak chips is bijvoorbeeld ongeveer even groot als een zak gedroogde kidneybonen van 5 kilo. 100g chips bevat ongeveer 508 calorieën, 30 gram vet, 53 gram koolhydraten en 6,1 gram eiwit, terwijl 100g kidneybonen 304 calorieën, 2,4 gram vet, 37 gram koolhydraten en 22 gram eiwit bevat. En dan hebben we het er nog niet eens over de grote hoeveelheid lucht in de zak chips.

Peulvruchten zijn een goed voorbeeld van nadenken over zaken als gemak van bereiding, voedingswaarde en -dichtheid en veelzijdigheid. We raden bijvoorbeeld aan om zowel droge als ingeblikte (natte) bonen in huis te hebben, omdat droge bonen langer houdbaar zijn, maar ingeblikte bonen direct uit het blik gegeten kunnen worden zonder brandstof te verspillen aan hitte.

Peulvruchten gaan ook goed samen met andere basisingrediënten, niet alleen voor de smaak en de variatie, maar ook als een krachtige combinatie die je prepping op een hoger niveau brengt - daarom raadt het Voedingscentrum aan om bonen in noodgevallen te combineren met granen:

Peulvruchten bevatten weinig methionine, granen zijn hier juist rijk aan. Door peulvruchten te combineren met granen in een maaltijd wordt de eiwitkwaliteit van de maaltijd verhoogd.

Wij zijn voorbereid. En jij?

Wil je meer geweldige content zien? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van SOS Central en ontvang de beste informatie rechtstreeks in je inbox. 1-2 e-mails per maand, 0% spam.


Ten minste houdbaar tot (THT)

Een van de makkelijkste manieren om je voorraadkast aan te vullen is door wat extra te kopen tijdens je normale boodschappen en de eenvoudige, maar krachtige First In First Out methode te volgen. De sleutel tot de FIFO-methode is profiteren van de tijd die overblijft tussen het moment dat je het voedsel koopt en de houdbaarheidsdatum.

Dus hoe langer het voedsel houdbaar is, hoe makkelijker en beter je kunt voorbereiden. Het voedingscentrum definieert de THT-datum als:

Een THT-datum staat op voedingsmiddelen die niet snel bederven. Na deze datum kan de kwaliteit, zoals de smaak, geur of kleur van het product, achteruitgaan. Je kunt het vaak nog wel zonder gevaar eten. De fabrikant garandeert tot de THT-datum een smaakvol product. 

De THT-datum kan staan op ongekoelde en gekoelde producten. Hiervoor geldt het volgende:  

 • Ongekoeld met THT-datum: bij producten die je ongekoeld kunt bewaren, gaat vooral de kwaliteit achteruit na de THT-datum. Denk aan meel, koffie, snoep en frisdranken. Deze producten kun je vaak nog prima eten na de THT-datum. Dit kun je zelf beoordelen door te kijken, ruiken en proeven.
 • Gekoeld met THT-datum: ook bij producten die je gekoeld moet bewaren, gaat vooral de kwaliteit achteruit na de THT-datum. Denk aan melk, karnemelk en yoghurt. Door te kijken, ruiken en proeven kun je zelf beoordelen of je een product nog kunt eten na de THT-datum.

Tip: Als je in de winkel bent, maak er dan een gewoonte van om naar de houdbaarheidsdatum te kijken voordat je iets in je winkelwagentje legt - het is niet ongewoon om iets op de markt te krijgen dat al een groot deel van zijn leven verspild heeft, of erger nog, al verlopen is.

Je vraagt je misschien af of de houdbaarheidsdatum op een verpakking echt het einde van de levensduur van dat voedsel is. Bij medicijnen bijvoorbeeld is de "houdbaarheidsdatum" vaak het moment waarop het medicijn iets minder effectief wordt - het betekent niet dat het medicijn waardeloos of schadelijk is.

We zouden je graag een lijst geven van veelvoorkomende voedingsmiddelen en je precies vertellen hoe lang ze houdbaar zijn, maar dat is moeilijker dan je zou verwachten. De een zegt bijvoorbeeld dat tarwegraan 30 jaar of langer houdbaar zijn, de ander zegt dat ze ongeveer een jaar houdbaar zijn in de koelkast, terwijl weer een ander zegt dat zes maanden het maximum is. Wie moet je geloven?

USA Emergency Supply, een leverancier van paraatheidsbenodigdheden, geeft het eerlijkste antwoord dat we tot nu toe hebben gezien:

Het bepalen van de houdbaarheid van voedingsmiddelen is op zijn best een onnauwkeurige wetenschap omdat er zoveel variabelen zijn. Deze variëren van de staat waarin je voedsel zich bevond toen je het voor het eerst kocht en omvatten vele andere factoren... Deze informatie moet alleen worden gebruikt als een algemene richtlijn en moet niet worden gevolgd als "de waarheid" omdat jouw resultaten anders kunnen zijn.

Er zijn vijf vijanden van houdbaarheid:

 • Warmte
 • Licht
 • Vocht
 • Ongedierte
 • Zuurstof

Hoe meer je deze factoren kunt verminderen, hoe langer je voedingsmiddelen houdbaar zijn. Een ongeopende zak rijst zal bijvoorbeeld niet zo lang meegaan in een tuinhuisje als in je huis.

Voor droge goederen die je na thuiskomst opnieuw moet verpakken, is de gouden standaard voor opslag mylar zakken met zuurstofabsorbers en opgeslagen in afgesloten emmers.

Houdbaar voedsel gaat echter vaak langer mee dan je denkt. Veel conserven hebben bijvoorbeeld een houdbaarheidsdatum van twee jaar na productie, hoewel ze veel langer houdbaar zijn zolang de verpakking niet is aangetast. Het USDA, het Amerikaanse Voedingscentrum, zegt:

De meeste houdbare voedingsmiddelen zijn onbeperkt veilig. Inblikken gaan zelfs jaren mee, zolang het blik zelf in goede staat is (geen roest, deuken of zwelling). Verpakt voedsel (cornflakes, pasta, koekjes) is veilig na de houdbaarheidsdatum, hoewel het uiteindelijk muf kan worden of een vieze smaak kan krijgen.

Ze voegen ook deze waarschuwing toe over botulisme, een bijzonder gevaar van ingeblikt voedsel:

GEBRUIK NOOIT voedsel uit verpakkingen met mogelijke "botulisme"-waarschuwingen: lekkende, uitpuilende of zwaar ingedeukte blikken; gebarsten potten of potten met losse of uitpuilende deksels; ingeblikt voedsel met een vieze geur; of elke verpakking die vloeistof spoot bij het openen. Zelfs een minuscule hoeveelheid botulinetoxine kan dodelijk zijn. Blikvoeringen kunnen verkleuren of corroderen als metaal reageert met voedsel met een hoog zuurgehalte, zoals tomaten of ananas. Zolang het blik in goede staat is, is de inhoud veilig om te eten, hoewel de smaak, textuur en voedingswaarde van het voedsel na verloop van tijd kan afnemen. Thuis ingeblikt voedsel moet binnen 1 jaar worden gebruikt.

Voedingsmiddelenlijst

Dit zijn de meest voorkomende voedingsmiddelen op de boodschappenlijst van een prepper, gerangschikt per categorie en ondersteund door onderzoek.

Granen

Granen zouden een van de "ankers" van je prepper voorraadkast moeten zijn. Ze zijn veelzijdig, voedzaam en goed te bewaren.

 • Rijst: langkorrelig, kortkorrelig (sushi) en basmati (Indiaas)
 • Tarwegranen (wit, bij voorkeur hard)
 • Gedroogde maïs
 • Popcorn
 • Haver
 • Maïsmeel
 • Tarwebloem
 • Pasta
 • Quinoa
 • Aardappelpuree in droge vorm

Bonen en peulvruchten

Nog iets onmisbaar voor in je voorraadkast. Bonen en peulvruchten zitten boordevol broodnodige eiwitten en vezels, plus ze zijn veelzijdig en goed te bewaren.

 • Zwarte bonen
 • Bruine bonen
 • Kidneybonen
 • Kikkererwten
 • Kievitsbonen
 • Lima bonen

Vetten

Vetten zijn essentieel voor koken, voeding en een vol gevoel - ga er niet zomaar van uit dat "vet gelijk staat aan slecht". Of ze nu verzadigd of onverzadigd zijn, de meeste van deze vetten gaan minstens 1-2 jaar mee op de plank.

 • Pindakaas (ook een goede bron van eiwitten)
 • Plantaardige olie
 • Olijfolie
 • Kokosolie
 • Kokosmelk (goed voor Indiase en Thaise gerechten)

Vlees en andere eiwitten

 • Zalm in blik
 • Sardientjes
 • Tonijn in blik
 • Droge worst
 • Beenham
 • Spek

Vlees uit blik: sommige mensen zijn er dol op, anderen haten het. Maar het is goed om bij de hand te hebben en je zult verbaasd zijn over de maaltijden die je ermee kunt maken. Kip uit blik kan verrassend lekker zijn. Zalm uit blik kan heerlijke en verrassend elegante zalmkroketjes opleveren. 

Overweeg tot slot ook droog gezouten vleesproducten, zoals hele beenham, die oneindig houdbaar zijn zolang ze niet in plakjes gesneden zijn, en droog gezouten gerookte spek, die niet gekoeld hoeft te worden. (Verwar dit niet met het nat gerookte spul dat je in de koeling vindt).

Specerijen

Specerijen zorgen ervoor dat je voeding beter smaakt, wat het moreel ten goede komt. Zout is vooral belangrijk om te bewaren, omdat het essentieel is voor lichaamsfuncties en gebruikt kan worden om voedsel te conserveren. Azijn, vooral witte azijn, is nuttig voor het schoonmaken naast het op smaak brengen en conserveren.

Veel van deze artikelen, zoals zout, kristalsuiker en honing, gaan eeuwig mee als ze goed worden bewaard. Veel andere voorgemalen specerijen gaan jaren mee, hoewel ze na verloop van tijd aan kracht verliezen.

 • Zout
 • Kristalsuiker
 • Honing (week het in warm water als het kristalliseert)
 • Witte azijn
 • Appelciderazijn
 • Rijstwijnazijn
 • Sojasaus
 • Zwarte peperkorrels (hiervoor heb je een pepermolen nodig)
 • Kaneelstokjes
 • Kippenbouillon
 • Knoflookpoeder
 • Italiaanse kruiden
 • Garam masala
 • Chilipoeder
 • Paprika
 • Komijn
 • Cayennepeper
 • Gember: poeder en gekristalliseerd
 • Koriander

De eerste vier - zout, kristalsuiker, honing en witte azijn - zijn essentieel, de rest zijn suggesties. Voor het gemak raden we een paar "gecombineerde" specerijen aan, zoals (droge) Italiaanse kruiden en garam masala, maar je kunt ook de afzonderlijke specerijen kopen en ze zelf mengen. Overweeg ook hele specerijen zoals komijn en korianderzaad, die langer hun smaak behouden en in hun geheel geroosterd kunnen worden voor meer smaak.

Tip: Honing van goede kwaliteit blijft lang goed, maar kan kristalliseren en er raar uitzien. Week het potje in warm water om de binnenkant te verwarmen en alles komt weer samen.

Bakken

Zelfs als je in het dagelijks leven niet bakt, wil je misschien wat van dit bij de hand houden voor het geval je bijvoorbeeld brood wilt bakken in een noodgeval.

 • Stroop (standaard pannenkoekstroop is twee jaar of langer houdbaar, maïssiroop is onbeperkt houdbaar, maar ahornsiroop moet na opening in de koelkast)
 • Melkpoeder
 • Bakpoeder
 • Cacao
 • Maïszetmeel
 • Gist
 • Vanille extract
 • Poedersuiker

Fruit en groenten

Kijk naast algemeen ingeblikt fruit en groenten ook eens naar rozijnen en ander gedroogd fruit dat misschien niet in blik zit.

Interessant is dat ingeblikt voedsel met een hoog zuurgehalte, zoals tomaten, veel korter houdbaar is dan ingeblikt voedsel zonder zuurgehalte - ongeveer 18 maanden - maar de lijst van gerechten die je met ingeblikte tomaten kunt bereiden is eindeloos.

Dranken

Oploskoffie en drankmixen zoals Dextro Energy in poedervorm kunnen van pas komen, omdat het drinken van niets anders dan gewoon water je in een langdurige noodsituatie kan uitputten - of erger nog, het cafeïneverslaafde monster op het slechtste moment kan activeren.

Tip: Cafeïne staat om dezelfde reden op de EHBO-kitlijst 🙂

Voedsel dat je moet vermijden of spaarzaam moet bewaren

Er zijn een paar artikelen die houdbaar lijken, maar in werkelijkheid minder lang houdbaar zijn. Probeer te vermijden:

 • Basterdsuiker. Er zijn tegenstrijdige rapporten over basterdsuiker. Onze ervaring is dat het niet bederft, maar na verloop van tijd hard wordt. Je kunt de suiker gebruiken als je in staat bent om het te breken. Basterdsuiker is een belangrijk ingrediënt in veel recepten, dus het is goed om wat bij de hand te hebben, maar we zouden er geen emmer mee vullen.
 • Zilverrijst. Terwijl witte rijst tientallen jaren kan meegaan, heeft bruine rijst een olieachtige laag die de houdbaarheid beperkt tot 6-12 maanden. Het duurt ook langer om te koken, wat betekent dat er meer brandstof wordt gebruikt.
 • Volkoren bloem. Net als bij zilvervliesrijst is volkoren bloem minder lang houdbaar dan witte bloem vanwege het hogere vetgehalte. Als je de voorkeur geeft aan volkoren bloem, probeer dan je eigen tarwekorrels te malen, want de korrels gaan veel langer mee dan bloem.
 • Beef jerky. Behalve dat het duur is, gaat het meestal maar een jaar of twee mee.
 • Granola. Granola is een geweldig wandelvoedsel, maar het is maar ongeveer zes maanden houdbaar.
 • Noten. Boordevol voedingsstoffen en redelijk houdbaar, maar let op dat hun hoge vetgehalte hun houdbaarheid beperkt.

Terug naar blog