Noodpakketten vergelijken: welke is de beste?

Noodpakketten vergelijken: welke is de beste?

Wat is een noodpakket?

Een noodpakket is een algemene term voor een verzameling overlevingsuitrusting en bestaat meestal uit een draagbare houder zoals een rugzak, emmer of weekendtas met uitrusting die in een oogwenk kan worden gepakt om de problemen op te lossen die zich voordoen in een noodsituatie. De spullen in het noodpakket kunnen nodig zijn om te overleven of om comfort te bieden tijdens uitdagende gebeurtenissen. Een algemeen noodpakket kan gericht zijn op veel voorkomende situaties in een regio (bijvoorbeeld overstromingen in West-Europa of bosbranden in Zuid-Europa).


Een noodpakket bevat uitrusting zoals gereedschap, communicatiemiddelen, voedsel, tijdelijke beschutting, lichtbronnen, aanmaakblokjes voor vuur en meer. De uitrusting kan specifiek zijn voor iemands behoeften, specifiek voor een bepaald type noodsituatie of algemeen voor iedereen.


Een aantal bedrijven maakt kant-en-klare noodpakketten. We vergelijken hier de beste noodpakketten. Kant-en-klare noodpakketten zijn een geweldige manier om te beginnen met je paraatheidsinspanningen. Ze kunnen betaalbaar zijn en hebben precies de juiste uitrusting om in je behoeften te voorzien, mocht het allemaal uit de hand lopen.

Webshops die kant-en-klare noodpakketten leveren

Vroeger maakten we een lijst van de vele bedrijven die noodpakketten maken, maar ze komen en gaan zo vaak dat het moeilijk is om zo'n lijst actueel te houden. Daarom hebben we besloten om de soorten noodpakketten te beschrijven die op de markt zijn, zodat je op de hoogte bent als je gaat winkelen.

Waarop moet je letten als je noodpakketten gaat vergelijken?

Kwaliteit versus prijs

Er is een direct verband tussen de kwaliteit van uitrusting en de prijs. De markt is een commodity markt geworden, wat betekent dat leveranciers het moeilijk hebben om een hogere marge te vragen voor hun product omdat er zoveel concurrentie is.


Bedrijven zijn in staat om klanten de kosten van productie, marketing en wat overhead in rekening te brengen, naast een kleine winstmarge. Wat betekent dat voor ons als consument? In de meeste gevallen krijgen we letterlijk waar we voor betalen.


Ooit hadden we in ons assortiment noodpakketten van een bepaalde fabrikant gespecialiseerd in noodpakketten. Deze fabrikant had een van de meest betaalbare noodpakketten op de markt. Maar alle uitrusting was van slechte kwaliteit en wij zouden er geen 72 uur op vertrouwen. De uitrusting gaf ons een vals gevoel van veiligheid.


We hadden daarom daarna besloten om onze eigen noodpakketten samen te stellen voor onze eigen gezinnen. We kochten alleen spullen waar we op konden vertrouwen en de bedragen liepen al snel op. De multitool alleen al kostte meer dan het hele overlevingspakket van de goedkope fabrikant. Toen we eenmaal een noodpakket van hoge kwaliteit hadden samengesteld, realiseerden we ons dat we heel wat hadden uitgegeven.


We hebben vele producten proberen te testen en ontdekten dat prijs en kwaliteit onlosmakelijk met elkaar verbonden waren.

Goedkope noodpakketten

Veel van de noodpakketten die op de markt beschikbaar zijn worden verkocht voor minder dan 100 euro. Het is moeilijk om aan te nemen dat de uitrusting voor die prijs betrouwbaar is. De noodpakketten die we hebben getest hadden allemaal ondermaatse onderdelen.


Voorbeelden:

 • Multitool - het plastic handvat brak toen we het voor de eerste keer gebruikten
 • Zaklamp - goedkoop plastic, heel zwak licht
 • Waterzakken - die gemakkelijk doorboord en geleegd konden worden met een simpel puntig voorwerp
 • Noodvoedsel - het smaakte verschrikkelijk en ging slechts een jaar mee

Je hebt misschien een beperkt budget - dat snappen we: uitrusting kan duur zijn. Toch raden we aan om na verloop van tijd je eigen uitrusting samen te stellen. Hier lees je hoe je kunt beginnen: Voorbereid zijn op noodsituaties voor beginners.


Volg de checklist maandelijks en je hebt uiteindelijk alles wat je nodig hebt.

Hoogwaardige noodpakketten

Sommige bedrijven bieden noodpakketten van hoge kwaliteit aan met hoogwaardige uitrusting en voorraden. Reken op een uitgave van meerdere honderden euro's. Ze zijn handig omdat ze je de tijd besparen om je eigen pakket samen te stellen. Maar ze hebben misschien niet alles wat je nodig hebt.


We raden nog steeds aan om onze checklist te downloaden, zodat je kunt controleren of je alles hebt wat je nodig hebt.

Veel noodpakketten zijn niet geschikt voor gezinnen

Er zijn bedrijven die kant-en-klare noodpakketten aanbieden die alles bieden wat 1 persoon nodig heeft. Maar wat als je met iemand samenwoont? Zul je dan twee noodpakketten moeten kopen? Dan lopen de kosten wel snel op. En wat als je kinderen hebt? Die zullen toch ook voeding, een poncho, een nooddeken en misschien een eigen zaklamp nodig hebben. Kijk dus goed voor hoeveel personen zo'n noodpakket geschikt is.

Verder heb je bij stroomuitval thuis licht nodig. Het liefst geen kaarsen in verband met brandgevaar en kleine kinderen. En het liefst meerdere lichtbronnen, zodat jij en je gezin niet afhankelijk zijn van die ene lichtbron.

Of niet geschikt voor bepaalde noodsituaties...

Tenslotte, als je een noodpakket aanschaft, let erop hoe de tas of opbergbox waarin de spullen liggen eruit ziet:

 • Is het een rugzak die saai en nauwelijks opvalt of is het eentje die knaloranje is met een groot logo erop? Want stel, jij hebt je goed voorbereid op noodscenario's en je komt in een dergelijke situatie terecht en je moet het huis uit. Er zullen groepen mensen in je omgeving zijn die niet goed voorbereid zijn en jou wanhopig en misschien zelfs agressief zullen benaderen, omdat je daar rondloopt met zo'n opvallende rugzak met alles erin wat ze nodig hebben.
 • Als je een noodpakket specifiek voor overstromingen koopt, dan wil je juist dat je rugtas opvalt, zodat reddingswerkers je vanuit hun helikopter sneller kunnen spotten.
 • Bestaat het noodpakket uit een ruime opbergbox waarin je ook extra's zoals kopieën van belangrijke documenten, medicijnen en wat persoonlijke verzorgingsartikelen in kunt opslaan, genoeg voor het hele gezin? Het liefst waterdicht zodat je uitrusting ook tijdens een overstroming droog blijft? Of zit alles in een (te kleine) emmer die niet eens waterdicht is?

Aanbevelingen

We beseffen dat er een aantal factoren zijn die bepalen hoe goed je bent voorbereid: budget, ervaring, veel voorkomende noodsituaties in je omgeving, etc. Hier is wat we aanraden om te beginnen met je survivalvoorbereiding:

 • Koop een kant-en-klaar noodpakket om aan de slag te gaan - er zijn een heleboel opties voor jouw budget
 • Stel een maandelijks budget vast en vul je noodpakket beetje bij beetje aan. Door hier een stuk gereedschap, daar een eerstehulpartikel, enz. toe te voegen, krijg je uiteindelijk de beste kans op succes.
 • Koop spullen van hoge kwaliteit (zoveel als je budget toelaat). Is er wel eens gereedschap kapot gegaan terwijl je midden in een klus zat? Stel je nu eens voor dat je een overlevingsgereedschap breekt op een stressvol moment. Kwaliteitsgereedschap heeft een hoge waarde wanneer het het hardst nodig is.
 • Kijk kritisch naar de inhoud van het noodpakket. Is het compleet voor je hele huishouden?

De sleutel is om te beginnen en in de loop van de tijd je middelen op te bouwen. Houd je persoonlijke noodbehoeften in gedachten en uiteindelijk zul je een noodpakket hebben met alle juiste spullen.

Deel dit artikel:

Ook interessant: