Hoe maak je een noodpakket voor op de werkplek

Hoe maak je een noodpakket voor op de werkplek

Hoewel weinigen van ons graag een minuut langer dan absoluut noodzakelijk op het werk doorbrengen, is het denkbaar dat je daar 's nachts strandt. Als er zwaar weer op komst is, zoals een flinke sneeuwstorm, kan reizen op zijn best verraderlijk zijn. In plaats van je kansen te wagen op gevaarlijke wegen, kun je misschien beter achter je bureau blijven zitten. Door vooruit te plannen en een noodpakket voor op je werkplek samen te stellen, kun je zo'n gebeurtenis tot niet meer dan een ongemak maken.


Als je thuis werkt of overdag thuis blijft, overweeg dan om zo'n noodpakket samen te stellen voor een echtgenoot of andere dierbare die elke dag naar zijn werk moet. Het is een beetje gemoedsrust voor iedereen. Als je dat nog niet hebt gedaan, lees dan hier over de belangrijkste principes voor het samenstellen van noodpakketten.

Dingen die je in een noodpakket voor op de werkplek moet doen

Denk er altijd aan om dit noodpakket aan te passen aan je specifieke omstandigheden. Als je op een afgelegen locatie werkt en niet in een stedelijke kantooromgeving, moet je misschien andere dingen meenemen.

Voedsel en water

Begin met wat voedsel, zoals mueslirepen, crackers of misschien een van mijn favorieten, honinggeroosterde cashewnoten. Natuurlijk hebben velen van ons regelmatig wat snacks op het bureau liggen, maar het is nooit een slecht idee om wat extra lekkers in je noodpakket te hebben.


Een populair noodvoedsel onder preppers is de calorierijke biscuit. Deze worden gebruikt door het leger en zijn eigenlijk best lekker.


Vergeet ook niet een paar flessen water. We kunnen op geen enkele manier voorspellen hoe de situatie zal zijn. De ramp waar je mee te maken krijgt, kan tot gevolg hebben dat er geen water meer uit de kranen stroomt. In dat geval moet je misschien ergens anders water halen, en het is nog maar de vraag of dat wel veilig is. Een LifeStraw is daar handig voor en omdat het goedkoop en heel licht is, kun je het gemakkelijk in een bureaula bewaren. Het Sawyer waterfiltratiesysteem is ook draagbaar en erg populair.


Overweeg ook de snackautomaat als mogelijke noodvoedselbron. Als de stroom blijft werken, kan het op korte termijn voor wat voedsel zorgen. Dus tenzij de automaat alleen pin accepteert, stop dan wat geld en munten in je noodpakket. Een paar euro's is waarschijnlijk al genoeg.

Verlichting

Je hebt zeker een paar bronnen van noodlicht nodig. Een goede zaklamp met extra batterijen (of misschien een zaklamp op dynamo, waarbij je aan een zwengel draait) maakt je de held op je werk, mocht de stroom uitvallen. Velen van ons werken in kantoorgebouwen waar het grootste deel van de werkruimte geen buitenramen heeft. Als alle lichten uitgaan, wordt het daarbinnen erg donker. Wil je echt met de brailleschermmethode naar het toilet? Als je zaklamp op batterijen werkt, bewaar dan een extra paar in de buurt.

Hygiëne

Vergeet niet om een paar hygiëneartikelen toe te voegen aan je noodpakket. Dit zijn onder andere een tandenborstel, tandpasta, een stuk zeep en een handdoek. Het is verbazingwekkend welk effect schone tanden kunnen hebben op het moreel. Als je deze dingen in je noodpakket hebt, voorkom je dat mensen tijdens gesprekken steeds verder van je af gaan staan. Een ander ding dat je, als vrouw, in je noodpakket moet hebben zijn je favoriete producten voor vrouwelijke hygiëne. Ik realiseer me dat de meeste vrouwen al een voorraadje in hun tas hebben, maar reserves zijn altijd een goed idee. 

Kleding

Als je voor je werk zakelijke kleding moet dragen, of als je juist vies en zweterig wordt van het werken in een fabriek, dan is het misschien handig om wat reservekleren mee te nemen in je noodpakket. Misschien een comfortabele spijkerbroek en een oud overhemd, maar ook dikke sokken en sneakers.


Het is de bedoeling dat je kleding hebt waarin je urenlang kunt blijven zitten, in plaats van de nacht door te brengen in een rok of pantalon. Een opgerolde set thermal ondergoed neemt weinig opbergruimte in beslag, maar helpt enorm op het gebied van warmte. Een sweatshirt met capuchon kan ook wenselijk zijn. Als ruimte nog steeds een probleem is, overweeg dan om een vacuümzak te gebruiken om de spullen samen te persen; voor kleinere spullen kan een vacuümsealer volstaan.


Het is mogelijk dat je wat moet lopen om thuis of bij een andere schuilplaats te komen. Stevige, warme, waterdichte schoenen met goede sokken zijn een absolute must.

EHBO-kit

Veel werkplekken hebben EHBO-kits in de kantine of misschien in het kantoor van Personeelszaken. Vaak zijn deze echter slecht uitgerust en zelden onderhouden. Koop een kleine EHBO-kit of stel er een samen met spullen die je thuis hebt. Zelfklevend verband, pijnstillers en medicijnen tegen maagkwalen moeten er allemaal in zitten. 


Als je regelmatig medicijnen op recept gebruikt, neem dan genoeg mee voor een dag of twee. Stel een herinnering in op je telefoon zodat je niet vergeet om ze regelmatig te vervangen.

Rust en warmte

Natuurlijk maken velen van ons zich schuldig aan een dutje tijdens het werk. Maar aangezien je misschien een hele nacht op kantoor doorbrengt, is het slim om een kleine deken en een opblaasbaar kussen in je noodpakket te stoppen. Nooddekens zijn allemaal goed en wel, maar eerlijk gezegd zijn ze niet zo knus als je gewoon een dutje wilt doen. Met een paar meter fleece kun je een warme, voordelige deken maken. Maar voor echt kille winternachten moet je voor iets meer zorgen.


Hoewel geschikte kleding je eerste stap is om warm te blijven, kan het geen kwaad om een paar andere hulpmiddelen in je arsenaal te hebben. Handwarmers nemen weinig ruimte in beslag, maar geven uren warmte. Een elektrische handwarmer werkt ook, maar stel een telefoonherinnering in om hem op te laden, zodat hij klaar is wanneer je hem nodig hebt.

Vermaak

Tot slot, reken erop dat verveling na een tijdje een rol gaat spelen. Je werkt elke dag met de mensen om je heen. Wil je echt weer naar al hun verhalen luisteren? Iets om de tijd mee door te komen zal je goed van pas komen. Een boek om te lezen, misschien kruiswoordpuzzels of woordzoekers, als dat je ding is. Een spel kaarten kan leuk zijn, of je nu poker speelt of solitaire. (Je weet toch dat je patience kunt spelen zonder computer?)


Ik zou echter de batterij van je zaklamp niet opeten voor deze activiteiten. Als een kantoor een raam heeft en er dus licht binnenkomt, geweldig. Bewaar je zaklamp anders voor als je hem echt nodig hebt.

Je noodpakket opbergen

Je werkpleknoodpakket past waarschijnlijk in een kleine plunjezak, die je onder je bureau of in je kastje kunt opbergen. Hoewel de meesten van ons hun uitwijktas of thuisbrengtas in hun auto hebben liggen, voorkomt dit aparte noodpakket op je werk dat je het gebouw überhaupt hoeft te verlaten, totdat het veilig is om dat te doen. Redundantie is zelden een slechte eigenschap bij prepping.

Een gedachte voor bedrijfseigenaren

Als je een bedrijfseigenaar bent, moedig ik je aan om goed na te denken over hoe je voorbereid kunt zijn om je meest waardevolle bezit - je werknemers - bij te staan in het geval van een ramp tijdens werktijd.

Deel dit artikel:
Ook interessant: