46 Overlevingsvaardigheden voor kinderen om deze zomer te leren!

46 Overlevingsvaardigheden voor kinderen om deze zomer te leren!

Ongeveer de enige levensvaardigheden die kinderen tegenwoordig lijken te hebben is hoe snel ze kunnen sms'en op hun telefoon, dus waarom verbreed je hun horizon niet en help je ze een paar vaardigheden uit het echte leven te leren? Er zijn tientallen praktische en leuke levensvaardigheden voor kinderen en de zomer is de perfecte tijd om ze te leren.

Als ze 8 vaardigheden per week leren en afstrepen tijdens de 6 weken dat ze niet naar school gaan, hebben ze de hele lijst af voordat de school weer begint. Je kunt zelfs incentives geven voor elke vaardigheid die ze onder de knie hebben en aan het eind je eigen diploma-uitreiking houden!

Voor sommige van deze levensvaardigheden denk je misschien dat je kind er nog niet klaar voor is (wat waar kan zijn), maar het kan ook zijn dat je je kind niet genoeg krediet geeft. Mijn 5-jarige kan elk van deze tot op zekere hoogte. Dus afhankelijk van hoe oud je kind is, kun je deze meer of minder uitdagend maken. En wie weet? Misschien leer je zelf wel een paar nieuwe vaardigheden!

We hebben deze levensvaardigheden voor kinderen onderverdeeld in drie categorieën: rondom het huis, buiten en fysieke fitheid, dingen maken, leren en geestelijke voorbereiding

Rondom het huis

 1. Zelf koken en eten - Afhankelijk van de leeftijd van je kind zou het een basismaaltijd moeten kunnen koken met ingrediënten uit de voorraadkast. Zoek mogelijkheden om je kinderen samen met jou in de keuken te laten koken! Ze kunnen helpen roeren, ingrediënten in een mengkom doen en afwegen.
 2. Maak een maaltijdplanning - Wie zegt dat dit alleen mama's taak is? Laat je kinderen een menu samenstellen. Je kunt ze zelfs laten ervaren hoe leuk het is om boodschappen te doen. Zo gaan ze mama in ieder geval meer waarderen.
 3. Geldbeheer - Jammer dat de meeste volwassenen niets van deze vaardigheid afweten - sommigen gebruiken hun ouders nog steeds als persoonlijke pinautomaat. Als je kinderen deze vaardigheid leren terwijl ze jong zijn, stel je dan eens voor wat de impact op de rest van hun leven (en dat van jou) zal zijn!
 4. Basishygiëne (zonder stromend water) - Als je overleven echt op de proef wilt stellen, sluit dan het water af en zoek andere manieren om je tanden te poetsen, te douchen of zelfs op het potje te gaan. 
 5. Kleren wassen - Bonuspunten als ze het met de hand doen op een wasbord, maar elk kind zou op zijn minst moeten leren hoe ze hun kleren kunnen herkennen, wassen, drogen, ophangen en het moeilijkste deel, ze weer in hun kasten en lades stoppen! Ze kunnen ook de basisvaardigheden van kleding herstellen leren.
 6. Onthoud contactgegevens - Kennen je kinderen jouw telefoonnummer uit je hoofd? Dit is iets wat ze moeten weten, want je weet nooit wanneer je gezin gescheiden kan raken. Als ze te jong zijn om dit te leren, overweeg dan om contactgegevens op een armband of ketting te zetten die ze kunnen dragen.
 7. Zoek een vakantiebaantje - Niets leert kinderen sneller arbeidsethos en verantwoordelijkheid dan een vakantiebaantje. Ze hoeven niet 16 te zijn voor deze overlevingsvaardigheid. Ze kunnen de auto wassen, oppassen, babysitten, klusjes doen voor de buren of zelfs voor papa of mama werken.
 8. Alternatieven zonder elektriciteit - Ik heb me nooit gerealiseerd hoe bijna ALLES wat ik gebruik op de een of andere manier elektriciteit nodig heeft, totdat de stroom bij ons een avond uitviel. Maak een lijst van alle dingen die je dagelijks gebruikt waarvoor je elektriciteit nodig hebt en zoek voor elk daarvan een alternatief. Maak er een spelletje van en houd een dag zonder elektriciteit en kijk of je ontwenningsverschijnselen hebt.
 9. Een generator bedienen - Als je een generator hebt, laat de kinderen dan leren hoe ze die goed moeten onderhouden en bedienen. Het is goed om ervoor te zorgen dat hij goed werkt, VOORDAT je hem nodig hebt.
 10. Zorg voor dieren - Het verzorgen van dieren kan kinderen veel leren - verantwoordelijkheid, medeleven en zelfs waar voedsel vandaan komt. Kinderen kunnen op dieren passen, een boerderij bezoeken of zelfs een eigen dier hebben. (Iemand met kippen?)
 11. Uit een raam ontsnappen - Misschien is dit niet echt een vaardigheid waarvan je wilt dat je kinderen die beheersen, maar het is een belangrijke vaardigheid voor brandveiligheid. Ze moeten weten hoe ze veilig en zonder botbreuken kunnen ontsnappen, vooral uit een raam op de eerste verdieping. Zorg ervoor dat je een paar keer oefent voor zoiets belangrijks.
 12. Leer auto-onderhoud - Het maakt niet uit of je kind al autorijdt. Ik geef de mijne de kruimeldief en laat ze alle kruimels opzuigen die ze op de achterbank pletten. Je hoeft geen automonteur te zijn om je kind te leren hoe je de bandenspanning controleert en er lucht in doet, de olie controleert of zelfs hoe je de ANWB om hulp vraagt. Op de lange termijn besparen goed onderhouden auto's je geld, en als je het zelf doet, bespaar je nog meer.
 13. Klusjes hebben - Net zoals mama en papa een baan hebben, moeten kinderen ook wat dagelijkse verantwoordelijkheid binnen het gezin hebben. Moeders moeten niet het het slaafje zijn (dat zegt mijn vrouw dagelijks tegen de onze). Kinderen kunnen hun steentje bijdragen door af te wassen, het gras te maaien, hun kamer op te ruimen en nog veel meer. Ontneem je kinderen niet het gevoel dat ze iets bereikt hebben door klusjes te doen.
 14. Verzin een codewoord - Heeft je gezin een codewoord voor - “help nu alsjeblieft” of “iemand bedreigt me, maar ik kan niets zeggen als hij hier staat?”. Zo niet, neem dan de tijd om een codewoord te bedenken, of zelfs een paar met verschillende betekenissen voor het geval je je ooit in een netelige situatie bevindt!

Buiten & fysieke levensvaardigheden voor kinderen

 1. Leer boogschieten - Ik wist niet hoe jong kinderen konden beginnen met boogschieten, maar onze kinderen hebben sinds kort een boog en zijn al beter dan ik (wat niet veel zegt). Ze genieten ervan en het is een vaardigheid die echt van pas kan komen als je ooit in het bos wordt achtergelaten.
 2. De natuur verkennen - Het is beschamend om toe te geven, maar op sommige dagen gaan we niet één keer naar buiten. Kinderen kunnen niets over hun omgeving leren als ze nooit de kans krijgen om die te verkennen. Als je ideeën nodig hebt om de natuur te verkennen, kijk dan eens naar deze dingen voor kinderen om buiten te doen!
 3. Hout kloven - Als je een vuur nodig hebt om eten te koken of om warm te blijven, heb je hout nodig! Leer hoe je hout op de juiste manier splijt voordat de kinderen stiekem een bijl pakken en het zelf proberen.
 4. Zichzelf verdedigen en beschermen - Ik heb kleine kinderen en ik maak me voortdurend zorgen dat ze gepest worden op school, dus leren wanneer en hoe ze zichzelf kunnen beschermen is een must. Ga op zoek naar zelfverdedigingslessen, schrijf ze in voor karate of een andere vechtkunst of bespreek met ze wat ze moeten doen als ze in een slechte situatie terechtkomen.
 5. Fietsen - Neem de gelegenheid te baat om je kind te leren fietsen als hij of zij dat nog niet heeft gedaan. Neem ze mee naar een open parkeerplaats, werk aan het trappen, of koop zelfs een leuke loopfiets als ze hulp nodig hebben bij het leren balanceren. Dit is niet alleen een goede oefening, maar het helpt je kinderen ook beseffen dat er andere manieren zijn om zich te verplaatsen zonder mama's bakfiets!
 6. Vuur maken - Weten hoe je een vuur moet maken is een must in elk overlevingshandboek. Ga je gang en leer je kinderen de juiste manieren om vuur te maken voordat ze dit zonder toezicht in je achtertuin proberen te doen (zoals ik)!
 7. Ga kamperen - Zelfs als je gewoon in je achtertuin gaat kamperen, zijn er talloze survivalvaardigheden die je kunt leren. Kamperen vereist dat je voedsel hebt, manieren om het te koken, een plek om te slapen en nog veel meer. Het is een geweldige manier om te oefenen en te zien hoe goed je er echt klaar voor bent.
 8. Kweek een plant - Vorig jaar hebben we een watermeloenzaadje geplant dat mijn kind van school had meegenomen en ik was een beetje verbaasd hoe goed het eigenlijk groeide. De dag dat we de watermeloen konden eten die hij had verzorgd, was onbetaalbaar. Sindsdien zijn onze kinderen meer gaan tuinieren en ze zijn zo trots op het verbouwen en eten van hun eigen voedsel.
 9. Organiseer een nagebootste evacuatie - Wat is een reële dreiging in jouw omgeving? Branden, orkanen, overstromingen of iets anders? Organiseer een nagebootste evacuatie waarbij je gezin zich klaar moet maken om snel te vertrekken! Misschien leer je wel veel over je gezin en waar ze waarde aan hechten.
 10. Fitness - Fit zijn is veel meer dan er goed uitzien, het is ook het uithoudingsvermogen hebben om lange afstanden te lopen of te wandelen. Probeer eens een trektocht te plannen voor je kind terwijl ze hun eigen bug out bag of noodpakket dragen. Dit is een goede training om te zien hoeveel ze aankunnen, of als je hun last moet verlichten.
 11. Leer zwemmen - Met de zomer voor de deur is waterveiligheid een must! De beste manier om je op je gemak te voelen rond of in de buurt van water is je te kind te leren zwemmen. Er zijn zelfs lessen voor baby's die hen leren hoe ze op hun rug moeten drijven tot er hulp komt, en als je kind oud genoeg is, schrijf hem of haar dan in voor een zwemteam. Help je kind om een sterke zwemmer te worden. Dit is een vaardigheid die ze hun hele leven zullen gebruiken.
 12. Weet hoe je moet jagen en vissen - In staat zijn om je eigen vlees te bemachtigen door te jagen of te vissen is een van de ultieme overlevingsvaardigheden. Soms is het moeilijk om plekken te vinden om te jagen, maar meestal is er wel een meer of vijver in de buurt om te vissen. Geef je kind wat mogelijkheden en help ze het vlees daarna te bereiden.
 13. Een glas water zuiveren - Heb je filters en zuiveraars? Heb je ze ooit op de proef gesteld? Probeer eens water te halen uit een andere bron dan de kraan thuis en kijk of je een glas water goed kunt filteren en zuiveren.
 14. Navigeren in de omgeving - We zijn zo gewend om onze telefoon te vragen ons te navigeren waar we heen willen, maar weet je kind eigenlijk wel hoe het een kaart moet gebruiken? Of nog beter, heb jij wel een kaart van je omgeving? Het kan van pas komen als de stroom uitvalt en je je moet verplaatsen. Als je er echt zin in hebt, oefen dan het gebruik van een kompas of zelfs de sterren om te navigeren.
 15. Veiligheid van wilde dieren - Net zoals je je kind leert om zijn tanden te poetsen of hoe je kunt zien of voedsel bedorven is, is een basiskennis van de gevaren van wilde dieren een cruciale levensvaardigheid.

Dingen maken

 1. Maak een Every Day Carry (EDC) - EDC-tassen zijn niet alleen voor volwassenen. Kinderen kunnen ook hun zakken vullen of een tas dragen met belangrijke spullen.
 2. Maak hun eigen map voor noodgevallen - Kinderen zijn nooit te jong om zich voor te bereiden op de toekomst en om hun eigen noodmap voor volwassenen te maken! Ze kunnen beginnen met het vullen van de map met recepten die ze lekker vinden, survivalvaardigheden die ze leren (of willen leren), belangrijke documentatie en nog veel meer.
 3. Maak een Paracord overlevingsarmband - Het altijd bij je hebben van 8-10 meter kleurrijk paracord kan echt van pas komen, vooral in een overlevingssituatie. Ga je gang en help je kind deze zomer met het maken van hun eigen paracord overlevingsarmband en andere paracord projecten.
 4. Maak een eigen kookstel (& probeer erop te koken) - Leer je kinderen dat er andere manieren zijn om je eten te koken dan het fornuis door een alternatieve kookmethode te maken. Ze krijgen bonuspunten als ze er daarna ook echt een maaltijd mee maken!
 5. Basis naaivaardigheden - Wat dacht je ervan om wat basis naaivaardigheden te leren, zodat als je kind ooit zelf poepdoekjes moet maken, hij of zij die kan naaien? Naaivaardigheden zijn voor veel meer dingen handig dan het repareren van kleding.
 6. Handgereedschap gebruiken - Weet je kind hoe het een van de talloze gereedschappen moet gebruiken die in de garage liggen, of beter nog, weet jij dat? Waarom stof je ze niet af of geef je ze hun eigen kleine set gereedschap? Ze kunnen leren hoe ze basisreparaties moeten uitvoeren, foto's aan de muur hangen of als ze echt een uitdaging willen, kunnen ze hun eigen pijl en boog bouwen!
 7. Zichzelf vermaken zonder elektriciteit - Ik weet niet of er al een ziekte bestaat voor kinderen die verslaafd zijn aan iPads, telefoons, tv en elektronica, maar ongeveer 90% van de kinderen die ik ken, lijkt eraan te lijden. Daag je kinderen uit om een spel (of meer) te leren waarvoor GEEN elektriciteit nodig is!
 8. Maak een noodpakket voor school - Als de zomervakantie bijna voorbij is, kun je overwegen om een noodpakket voor school te maken. Afhankelijk van waar je woont, zit je kind misschien vast op school tijdens een sneeuwstorm, overstroming of een andere situatie waarin het van pas kan komen.
 9. Voedsel zoeken - Dit is iets wat ik wil leren! Misschien kan ik door het samen met mijn kinderen te doen eindelijk leren over de verschillende eetbare (en minder eetbare) voedingsmiddelen in onze omgeving. Als je kinderen weten hoe ze naar voedsel moeten zoeken, kun je ze letterlijk naar de achtertuin sturen om te eten!

Leren

 1. Kennis - Dit is een vaardigheid die tijd kost, maar het is ook iets waarvan je je geen zorgen hoeft te maken dat het verloren gaat of gestolen wordt. Haal boeken over survival onderwerpen waar je kind in geïnteresseerd is uit de bibliotheek.
 2. Weet hoe je koel moet blijven of warm moet blijven - Afhankelijk van waar je woont en het seizoen, kunnen deze overlevingsvaardigheden het verschil betekenen tussen leven en dood. Vorig jaar moesten we naar de eerste hulp toen mijn zus een ernstige hitteberoerte kreeg en ik heb vrienden gehad die bijna vingers en tenen verloren doordat ze ze niet droog hielden bij vriestemperaturen.
 3. Leer wat gezond verstand - Gezond verstand lijkt met elke generatie minder te worden, maar dat betekent niet dat je kind daar ook onder hoeft te lijden! Competente kinderen opvoeden in de wereld van vandaag kan een echte uitdaging zijn als ze voortdurend met de paplepel worden ingegoten, maar er is hoop. Kijk eens eerlijk naar je kinderen en kijk of er onderwerpen zijn waarop je ze kunt helpen voor te bereiden op het echte leven.
 4. Oefen het roepen om hulp - Wat als je in de problemen zit en de enige die je kan helpen is je peuter? Zouden ze weten hoe ze 112 moeten bellen, iemand om hulp moeten vragen of naar een buur moeten gaan? Ga je gang en oefen verschillende situaties of scenario's om te zien of ze zouden kunnen helpen, als dat nodig zou zijn.
 5. Veilig een zakmes gebruiken - Kleine jongens (en grote ook) voelen zich aangetrokken tot alles wat gevaarlijk is en hen zou kunnen schaden, dus waarom zou je ze niet leren hoe ze hun eigen zakmes veilig kunnen gebruiken en onderhouden? Zo zullen ze niet stiekem jouw keukenmessen stelen en opbergen!
 6. Leer elementaire eerste hulp - Voor mijn werk moet ik een reanimatiecertificaat en basiskennis van eerste hulp hebben, maar dit zijn vaardigheden die kinderen ook kunnen leren. Als ze eenmaal weten hoe ze een pleister moeten plakken, overweeg dan om je kinderen in te schrijven voor een EHBO-cursus of een soortgelijke cursus die geschikt is voor hun leeftijd. Oudere kinderen kunnen zelfs een opleiding tot EHBO'er volgen en vrijwilligerswerk doen bij de brandweer.
 7. In staat zijn om hulp te vragen - Ik heb me nooit gerealiseerd wat een echte overlevingsvaardigheid dit is tot voor kort, toen ik mijn kind naar een school voor leerlingen met speciale behoeften stuurde. De directeur zei dat ze weten wanneer een kind klaar is om de school te verlaten als het zelf om hulp kan vragen. Weten jouw kinderen hoe (of zelfs wie) ze om hulp moeten vragen... of doe jij dat altijd voor ze? Bestellen ze zelf in een restaurant?
 8. Leer geschiedenis - Het is moeilijk om je op de toekomst voor te bereiden als je niet van het verleden hebt geleerd. Laat je kind naar de bibliotheek gaan (of zelfs naar geschikte websites), bezoek nationale parken, praat met oudere mensen (grootouders misschien).... Er zijn heel veel manieren om kinderen te leren genieten van echte geschiedenis!
 9. Download een survival app - Ik moest minstens één ding toevoegen dat kinderen met hun telefoon of tablet kunnen doen. Niet alle rampen betekenen dat je geen bereik meer hebt, dus het downloaden van apps voor noodgevallen voor je kind kan echt een verschil maken.

Gaat je kind naar een prepschool?

Hoe verleidelijk het ook is om de iPad deze zomer op je kinderen te laten passen, waarom print je deze lijst niet uit en laat je ze wat survival levensvaardigheden leren? 

Deel dit artikel:
Ook interessant: