3 belangrijke principes voor het maken van noodpakketten

3 belangrijke principes voor het maken van noodpakketten

Maak je je zorgen over de veiligheid van je gezin tijdens onverwachte noodsituaties? Dit artikel richt zich op de drie belangrijkste dingen die je moet onthouden als je een noodpakket samenstelt, zodat je voor je dierbaren kunt zorgen en ze kunt beschermen als het er echt op aankomt. Van het strategisch organiseren tot checklists voor essentiële items, het gebruik van deze principes voor het samenstellen van noodpakketten zorgt ervoor dat je gezin elke uitdaging met vertrouwen en gemoedsrust tegemoet kan zien.

Laat we eerst met het belangrijkste beginnen: er is geen standaardaanpak. Dus of je nu al een aantal noodpakketten al in huis hebt of nu pas je eerste noodpakket gaat samenstellen, laten we de basis van het samenstellen van noodpakketten verstevigen met drie cruciale aspecten.

1. Bouw een ketting van noodpakketten

Stel je voorbereiding op noodgevallen voor, niet als een enkele, statische noodpakket, maar als een flexibele ketting. Deze ketting, verankerd door de belangrijkste voorraden in je huis, strekt zich uit naar buiten, waarbij elke schakel is afgestemd op specifieke situaties en locaties. Enkele belangrijke schakels zijn: Go-bags, autonoodpakket, noodpakketten voor op de werkplek, een Every Day Carry en rampspecifieke noodpakketten.

De thuisbasis: Je primaire voorraadbron

Je huis is de plek waar je de grootste hoeveelheid noodvoorraden kunt opslaan. Als je je huis niet hoeft te evacueren voor een ramp (overstroming, natuurbrand, orkaan, aardbeving), is dit je voorkeursbestemming als je niet thuis bent. Het grootste deel van je voedselvoorraad, water en sanitaire voorzieningen, hygiëne en medische voorraden, enzovoort, bevindt zich hier.

De Go-Bag: Voor korte ritten

De volgende schakel in de keten is een “Go-bag”. (Je hebt het misschien ook wel eens een “72-uurs tas” of een “Get Home tas” horen noemen.) Je moet proberen deze altijd bij je te hebben als je 10 kilometer of meer van huis gaat. Waarom 10 kilometer? Omdat dat een willekeurige, maar redelijke afstand is voor de meeste mensen om naar huis te kunnen lopen om daar bij hun noodvoorraden te kunnen.

Dit type tas kun je ook thuis bewaren in het geval van een noodevacuatie vanaf die locatie.

Het autonoodpakket: Altijd onderweg

Je hebt meer nodig dan startkabels en een reservewiel. Elk voertuig moet een kleine EHBO kit hebben, 24 uur voedsel voor het grootste aantal mensen dat normaal gesproken tegelijk in de auto zit en een liter water voor hetzelfde aantal. Hieronder bespreek ik de beste manier om je autonoodpakket op te bergen. Dit artikel gaat volledig in op het samenstellen van een noodpakket voor voertuigen.

Het kantoornoodpakket: Voor onverwachte verblijven

Onverwachte weersomstandigheden of onbegaanbare wegen kunnen ervoor zorgen dat je 's nachts op je werkplek moet blijven. Hoewel het niet ideaal is, kan het hebben van voorraden op je werk je comfort en welzijn tijdens zo'n ongepland verblijf aanzienlijk verbeteren. Overweeg om een basispakket samen te stellen met essentiële benodigdheden zoals voedsel, water, warmte en entertainment om een meer beheersbare ervaring te garanderen. Als je met de auto naar je werk gaat, kan dit een aanvulling zijn op je autonoodpakket. Lees hier meer over het maken van een noodpakket voor op het werk.

Ramp-specifieke pakketten: Gespecialiseerde benodigdheden

Hoewel een basispakket voor noodsituaties de meeste situaties dekt, vragen specifieke rampen vaak om unieke uitrusting. In regio's waar overstromingen vaker voorkomen, kun je bijvoorbeeld een tas bewaren met spullen die je direct gedurende een overstroming nodig hebt.

De EDC-kit: Alledaagse benodigdheden voor onderweg

De laatste schakel, die de ketting aan jou verankert, is je “Everyday Carry” Kit, of “EDC”. Dit kan zo simpel zijn als een vouwmes of multi-tool in een hoes aan je riem. Items die je in een handtas of laptoptas draagt, horen er ook bij als je ze altijd bij je hebt. Deze spullen slijten het meest omdat je ze elke dag bij je hebt, dus moeten ze regelmatiger worden gecontroleerd en onderhouden.

2. Houd je noodpakketten gereed

Jouw noodpakket is je reddingslijn in een crisis, maar net als elke uitrusting moet ook deze onderhouden worden.

Maak een lijst en controleer die twee keer per jaar

Wacht niet op een noodgeval om je verlopen medicijnen te ontdekken! Net als rookmelders hebben je noodpakketten regelmatig aandacht nodig. Geef ze twee keer per jaar een grondige inspectie. Vervang verlopen spullen zoals noodrantsoen, batterijen, medicijnen en zelfklevend verband en je bent klaar voor alles wat er op je pad komt.

Een spreadsheet voor je noodpakketten maakt het leven een stuk eenvoudiger, vooral als je houdbaarheidsdata toevoegt. De lijst kan cursief of vetgedrukt zijn om bederfelijke artikelen aan te geven, zodat je al voor de halfjaarlijkse update van je noodpakket vervangende spullen kunt kopen.

Met je noodpakket oefenen: Weekend Survival Test

Je moet met je noodpakket “oefenen” om te controleren of je de juiste spullen erin hebt zitten. Dit helpt om hiaten op te sporen en maakt je vertrouwd met het gebruik van de spullen.


Simuleer bijvoorbeeld een noodsituatie door je noodpakket mee te nemen voor een weekendje kamperen of zelfs tijdens een vakantie thuis waarbij jij en je gezin op je kits vertrouwen voor alles: eten, drinken, verlichting, eerste hulp, hygiëne en je telefoon opgeladen houden voor gebruik. Het is oké om elkaar te helpen met spullen die je nodig hebt, maar die niet in je noodpakket zitten.

Het gaat erom dat je leert hoe je je noodpakketten gebruikt voor levensondersteuning als dat nodig is. Dit is een goed moment om de inhoud van je noodpakket aan te passen. Lees dit bericht voor de geleerde lessen bij het testen van een 72-uurs noodpakket.

Seizoensgebonden aanpassingen: Aanpassen voor warm en koud

Vanwege de klimaatverandering ervaren wij steeds meer extreme weersomstandigheden, warm of koud. Beide kunnen schadelijk zijn voor de inhoud van je uitrusting.

Koelboxen gebruiken

De enige manier om je autonoodpakket te bewaren is door hem in een koelbox met ijs te verpakken. Zelfs zonder ijs vertraagde de isolatie het binnendringen van warmte in de koelbox, waardoor de inhoud behouden bleef. Op bijzonder warme dagen kun je een paar ijsblokjes in een zip-lock zakje of een klein blauw ijspakje in de koelbox gooien om alles redelijk te houden.


Hetzelfde geldt voor vrieskou, die elk vloeibaar artikel in je uitrusting kan beschadigen. De koelbox matigt de temperatuursverandering om je uitrusting veilig te houden.

Hydratatie en voedsel bewaren

Bij warm weer is het essentieel om meer water aan je uitrusting toe te voegen; sportdrankjes zoals AA Drink en Aquarius zijn zelfs nog beter. Een combinatie van waterflessen en elektrolytdrank in poedervorm is een goede manier om het beste van beide te krijgen.


In de winter werkt je lichaam harder om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Hiervoor moet je meer calorieën binnenkrijgen, idealiter via energierepen of ander lang houdbaar voedsel dat geen bereiding nodig heeft, zoals noten of gedroogd vlees.

3. Geef voorrang aan kwaliteit bij deze artikelen

Er zijn een paar producten waarop je niet moet bezuinigen. Dit is waarom zaklampen, pleisters, manieren om vuur te maken en voedsel de investering waard zijn.

  • Met een goede zaklamp kun je 's nachts in beweging blijven als dat nodig is en kun je verwondingen voorkomen zoals die laaghangende tak die je op het laatste moment probeerde te ontwijken.
  • Care Plus verbanden hebben de beste kleefkracht van alle andere merken die ik ben tegengekomen.
  • Met minimaal 2 wegwerpaanstekers kun je gemakkelijk vuur maken.
  • En in een stressvolle tijd helpt vertrouwd voedsel met een lange houdbaarheid je angst te verminderen en je gewoon beter te voelen.

Expert Tip

Integreer je noodpakketten met je noodplan. Zie ze niet als geïsoleerde entiteiten. Bepaal duidelijk hoe ze passen in je algemene noodplan. Houd bij het samenstellen van je kits rekening met evacuatieplannen, schuilmogelijkheden en noodcommunicatieplannen voor het gezin. Zorg ervoor dat iedereen in je huishouden begrijpt wat het doel en de locatie van elk noodpakket is en wat de rol is bij het gebruik ervan.

Vaak gestelde vragen

Ik begin net. Moet ik een kant-en-klare noodpakket kopen of zelf een noodpakket samenstellen?

Als je meer geld hebt dan tijd om de onderdelen samen te stellen, kan het zinvol zijn om een kant-en-klare kit te kopen die je later kunt aanpassen. Hier is een voorbeeld van zo'n noodpakket: 1-persoons Blackout Pack voor 7 dagen. Aan de andere kant, als je kunt beginnen met een mooie stevige tas en een lijst met benodigde spullen, kan een bezoek aan onze webshop je helpen om een deuk in de inhoud van je tas te slaan.


Heb ik echt meerdere noodpakketten nodig?

Hoewel een enkel, goed gevuld noodpakket een goed uitgangspunt is, biedt een keten van op maat gemaakte noodpakketten verschillende voordelen. Zo kun je je paraatheid aanpassen aan de situatie, heb je redundantie voor het geval één noodpakket buiten bereik is en kun je elk noodpakket aanpassen aan specifieke behoeften en omgevingen.


Waar kan ik meer informatie en hulpmiddelen vinden?

Denk vooruit: https://denkvooruit.nl/

Het Rode Kruis: https://www.rodekruis.nl/

Jouw veiligheidsregio: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/veiligheidsregios-en-crisisbeheersing/veiligheidsregios

Het RIVM: https://www.rivm.nl/

Deel dit artikel:
Ook interessant: