Vluchten of thuis schuilen: Waarom je huis altijd de standaardkeuze is

Vluchten of thuis schuilen: Waarom je huis altijd de standaardkeuze is

Bugging in betekent gewoon schuilen, waarschijnlijk thuis, terwijl bugging out betekent dat je je huis verlaat. Een veelgemaakte en gevaarlijke fout die mensen maken bij het preppen is dat ze zich te veel richten op 'bugging out', oftewel vluchten, en denken dat je op de een of andere manier van tevoren kiest - voordat een bepaalde noodsituatie zich voordoet - of je thuis gaat schuilen of vluchten als het zover is.

We horen mensen bijvoorbeeld dingen zeggen als "Bij een ramp ben ik van plan om vluchten, dus ik hoef thuis geen water voor twee weken op te slaan." Of een soortgelijke uitspraak of gedachtegang die dit als een vooraf bepaalde keuze neerzet. Het is vooral een probleem als mensen die denkwijze gebruiken als excuus om een belangrijke voorbereiding (bijvoorbeeld water in huis hebben) niet te doen.

Doe niet zomaar iets, blijf zitten!

Een van de gezonde prepper-regels is toegeven en accepteren dat je niet weet hoe de omstandigheden zullen zijn tijdens een noodsituatie.

Hoe kun je dan van tevoren weten welke locatie de beste plek is om die noodsituatie door te komen? Dat kun je niet.

Een deel van de reden waarom dit een veel voorkomende mentale valkuil is, is dat mensen het gevoel hebben dat ze iets moeten doen in een crisis. En 'bugging out' voelt vaak instinctief als de juiste handeling, vooral door fantasieën in rampenfilms.

Maar de gegevens zijn duidelijk: die impuls is meestal verkeerd. Daarom horen we lokale survivalinstructeurs vaak de zin "doe niet zomaar iets, blijf zitten!" herhalen als een gedenkwaardige draai aan de normale "blijf niet zomaar zitten, doe iets!" uitdrukking.

En als we eerlijk zijn, zegt de geschiedenis dat mannen deze fout eerder maken dan vrouwen. Zelfs onbewust kan het oerverlangen om te handelen de logica overstemmen.

Je huis is altijd de standaardkeuze om een noodsituatie uit te zitten - je zou alleen een bug out doen als de voordelen van vluchten zwaarder wegen dan de standaardkeuze om thuis te blijven.

Dat betekent dat je je moet voorbereiden op zowel thuisblijven als wegblijven. Als je alleen het een of het ander aankunt, ben je niet voorbereid.


Zelfs als je thuissituatie niet zo geweldig is, is je huis de beste keuze, want:

 • Je hebt het recht om daar te zijn.
 • Daar zijn al je voorraden; zowel de preps als de normale spullen. Het is meestal onmogelijk om onderweg evenveel mee te nemen als je thuis kunt opslaan.
 • Je kent de buurt, faciliteiten in de nabijheid, vluchtroutes, enz.
 • De gemeenschap is belangrijk in de meeste noodsituaties, dus je kunt net zo goed blijven waar je al mensen kent en vertrouwt, en zij kennen en vertrouwen jou.
 • Je hebt meestal het recht om zelfverdediging te gebruiken in je huis. Als je niet thuis bent, leggen de meeste wetten de lat veel hoger voor wanneer geweld is toegestaan, omdat je niet langer in je eigen kasteel bent.
 • Je kent de ins en outs van het huis, voor het geval je jezelf of iets waardevols moet verstoppen, iets nieuws moet improviseren, meubels moet slopen voor brandhout, enz.
 • Het is een van de zekerste manieren voor andere mensen om je te vinden of contact met je op te nemen als het elektriciteitsnet uitvalt.
 • Er kan een scenario zijn waarbij bewoners eerder worden geëvacueerd, gevaccineerd, enzovoort dan 'bezoekers', dus je hebt misschien een thuisvoordeel.
 • Er zijn minder onbekende factoren om thuis te overleven dan op een andere locatie. Je weet bijvoorbeeld wat je waterfiltersysteem op het aanrecht aankan, in plaats van dat je probeert te raden naar de mogelijkheden van een filter dat je in het veld vindt of maakt.

Je zou alleen de keuze maken om van huis weg te gaan of weg te blijven als je in een noodsituatie van huis bent, als daar een specifieke en zinvolle reden voor is.

Voorbeelden van goede redenen om weg te gaan of weg te blijven

 • Er is iets bekends en acuuts op komst, zoals een orkaan van de hoogste categorie die over drie dagen voor je deur staat.
 • Je huis is fysiek onveilig, zoals in de nasleep van een natuurramp die je huis heeft doen schudden, branden of overstromen.
 • Iemand heeft het specifiek op jou gemunt (bijv. een situatie van huiselijk geweld) en als je niet thuis bent, ben je veiliger.
 • De essentiële voorraden die je thuis had zijn weg en je kunt niets meer vinden nadat je de omgeving hebt verkend.
 • Er is burgerlijke onrust in jouw deel van de stad en de menigte is al aan het plunderen of geweld aan het gebruiken.
 • Er vindt een aardbeving of overstroming plaats terwijl je aan het werk bent en je moet door gevaarlijke gebieden om thuis te komen.
 • Je moet naar een noodkamp omdat de overheid je via uitzendingen specifiek heeft verteld dat je weg moet gaan omdat er geen hulp komt.

"Hoe weet ik wanneer het tijd is om te vertrekken?" is een veelgestelde vraag zonder goed antwoord. Het echte antwoord is het volgen van het mentale kader in deze gids, gecombineerd met een goed situationeel bewustzijn en inschattingsvermogen.

Het verlangen naar een universeel antwoord of een checklist is logisch - het zou veel onduidelijkheid en risico's uit deze beslissing wegnemen als je gewoon een 1-2-3 kader zou kunnen volgen. Maar zo werkt het niet.

Een veel voorkomend voorbeeld waar mensen over praten is wanneer eerstehulpverleners, gezondheidswerkers of overheidsfunctionarissen niet meer op hun werk verschijnen. Hoewel dat een teken is dat het echt ernstig is, betekent het niet noodzakelijkerwijs dat het tijd is om te vertrekken.

Het tegenovergestelde kan ook gebeuren, waarbij mensen koppig zijn en niet vertrekken wanneer dat zou moeten. Als hulpdiensten je specifiek vertellen dat je moet vertrekken, is dat waarschijnlijk een goed idee. Er zijn te veel verhalen van mensen die hun kop in het spreekwoordelijke zand steken en thuis blijven, terwijl het duidelijk is dat ze hadden moeten vertrekken. Het is ook egoïstisch, omdat die mensen nu afhankelijk zijn van anderen om hen te komen redden voor een te voorkomen probleem.

Dit geldt zelfs voor de ergste rampen

Zelfs bij extreme gebeurtenissen, zoals een inval door een vijand of een Jericho scenario waarbij kernbommen in de buurt afgaan, wil je niet per se je tas pakken en weggaan. Als je in het stralingsgebied zit of er komen indringers op je af die alles wat je ziet wegvagen, ga dan zeker weg. Maar er kunnen genoeg omstandigheden zijn waarin het beter is om te blijven zitten dan om te vertrekken.

Stel je voor dat je in Amsterdam woont en er is plotseling een pandemie die super besmettelijk is en iedereen doodt die het aanraakt - een echt I Am Legend achtig scenario. Het is redelijk om te denken "in een dichtbevolkte stad vol mensen is gevaarlijk, ik moet weg!".

Idealiter heb je je goed voorbereid en kun je jezelf gemakkelijk opsluiten in je appartement voor minstens een paar weken. Is dat niet inherent veiliger dan naar buiten gaan, waar je een groot risico loopt om andere mensen tegen het lijf te lopen en niet weet of de plek waar je terechtkomt net zo veilig en goed voorzien is als je eigen woning? Per slot van rekening doen tienduizenden andere mensen in de stad waarschijnlijk hetzelfde door de stad te ontvluchten.

Twee specifieke voorbeelden van wanneer je er in dit scenario voor zou kunnen kiezen om dat appartement in Amsterdam te verlaten:

 • Het is bekend dat de ziekte zich op zo'n manier via de lucht verspreidt dat je, ook al zit je opgesloten in je huis, nog steeds een te grote kans hebt om de ziekte op te lopen via de gedeelde luchtkanalen.
 • Je kunt vroeg in actie komen, waarbij je van de pandemie hoort voordat het lokaal uit de hand loopt en je een bekende veilige locatie hebt waar je naartoe kunt gaan en je erop kunt vertrouwen dat je daar kunt komen voordat het een gekkenhuis wordt.

Uitwijklocaties zijn plekken die geavanceerde preppers van tevoren uitzoeken en zelfs bevoorraden. Op die manier hebben ze, als ze plotseling een stad als Amsterdam moeten verlaten, een plek waar ze naartoe kunnen gaan in plaats van er gewoon op uit te trekken.

Dat is prima, maar het is ook een honingpot die je op een dwaalspoor kan brengen. Het hebben van een uitwijklocatie maakt het misschien verleidelijker om dat pandemische scenario van Amsterdam te verlaten - "Ik heb een geïsoleerde en goed bevoorrade plek om naartoe te gaan!" - maar het verandert niets aan de gevaren die je loopt tussen het verlaten van je huis en het bereiken ervan. Wat gebeurt er als de weg naar de uitwijklocatie niet langer veilig of levensvatbaar is, en je nu vastzit ver van huis?

Terug naar blog