Samen voorbereid: anderen inspireren om te delen en zich voor te bereiden

Samen voorbereid: anderen inspireren om te delen en zich voor te bereiden

Toen de moderne prepper gemeenschap echt begon te groeien tijdens de financiële crisis en de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2008, was de onofficiële regel dat je je prepping volledig verborgen moest houden.

Bijna alle bloggers en vloggers in die tijd gebruikten valse namen, of gebruikersnamen zoals "ZombieDude12." Sommigen vermomden zelfs hun gezicht als ze video's of foto's deelden.

Ondanks deze gemeenschappelijke geheimzinnigheid, adviseren wij dat je eigenlijk beter je familie, vrienden en buren kunt vertellen dat je je voorbereidt en waarom. De voordelen van het delen wegen op tegen de risico's.

In deze gids:

Waarom prepping tot nu toe (grotendeels) ondergronds is gegaan
OpSec is geen reden om je prepping geheim te houden
Je profiteert van voorbereide mensen om je heen


Het opbouwen van een prepper-gemeenschap maakt iedereen sterker
Je vrienden zijn waarschijnlijk al aan het preppen
Tips om te beginnen met delen
 

 

Waarom preppen tot nu toe (meestal) ondergronds is gebleven

De "hou het geheim"-norm werd gevoed door een paar omstandigheden. Ten eerste was er in de begindagen van het preppen een popcultuurstigma over gekken met een aluminiumfoliehoed die in het bos woonden en hun peuters AR-15's gaven. Amerikaanse TV-programma's zochten met opzet naar de meest "interessante" verhalen die ze konden vinden, omdat hun echte drijfveer het verkopen van sensatie was.

Nauw verwant hiermee is dat velen in de vroege prepper-gemeenschap gemotiveerd werden door (en erg uitgesproken waren over) een aantal extreme politieke standpunten. Angsten als "Obama gaat al mijn wapens afpakken en de Sharia invoeren" motiveerden en leidden hun prepping. Dit zorgde ervoor dat de meerderheid van de preppers hun mond hielden, omdat ze het niet eens waren met deze politieke standpunten of omdat ze het preppen gewoon niet politiek wilden maken.

Ten tweede, toen preppen nog iets was wat weinig mensen deden, was de kans groot dat je de enige persoon in je sociale netwerk was die zich met deze dingen bezighield. Soms zijn we huiverig om een ongewone hobby te delen uit angst om raar over te komen.

Last but not least heeft het "operationele veiligheid" (of OpSec) argument ook veel preppers stilgehouden.

"OpSec" is geen reden meer om je prepping geheim te houden

Het is een bekend verhaal - je praat over het prep met een vriend en die zegt, half gekscherend, "Als er een ramp is, kom ik naar je huis!".

Het is menselijk om te beschermen wat we hebben, vooral als het slecht gaat. In noodsituaties zien we immers nieuwsberichten over plunderaars die inbreken in supermarkten, mensen die voorraden stelen van de zwakkeren en een algemene dog-eat-dog mentaliteit.

Hoe optimistisch je ook bent over mensen en hun aard, als er stront aan de knikker is, gelden de maatschappelijke normen en de rechtsstaat misschien niet. Geen enkele verstandige prepper zou bijvoorbeeld een groot bord op zijn huis hangen met de tekst "Ik heb noodvoedsel in huis".

Onze vuistregel: deel je prepping met je vrienden, familie en buren - maar verberg het voor vreemden en het publiek.

Maar veel preppers realiseren zich niet dat de mensen om hen heen, zoals vrienden en buren, het waarschijnlijk al weten. Mensen die zich voorbereiden stralen van nature uit dat ze attent zijn en "hun zaakjes voor elkaar hebben".

Misschien hebben ze de zonnepanelen op je dak en de generator in de garage gezien, jouw moestuin of de foto's op Facebook van het kamperen. Of misschien hebben ze tijdens terloopse gesprekken gemerkt dat je het gevoel hebt dat de dingen in onze wereld niet goed gaan.

Zelfs als ze geen idee hebben dat je een kelder vol voorraden hebt, is de kans groot dat ze in geval van nood toch bij je aankloppen. Het is het rampequivalent van "mag ik een kopje suiker lenen?".

Interpersoonlijke connecties zijn extreem (zelfs irrationeel) belangrijk voor de manier waarop onze hersenen werken. We denken en handelen anders bij de mensen met wie we ons verbonden voelen. Het heeft zelfs invloed op zaken als rechtszaken bij medische wanpraktijken - onderzoek toont aan dat of iemand zijn arts zal aanklagen bijna niets te maken heeft met de kundigheid van de arts, maar vooral met hoe slecht zijn of haar manieren in bed waren.

Dit alles leidt tot onze vuistregel: deel je prep met je binnenste kring van vrienden, familie en buren - maar verberg het voor vreemden en het publiek.

3 redenen waarom je je prepping zou moeten delen

1. Je hebt er direct baat bij om meer mensen om je heen te hebben die klaar zijn voor een crisis

Als je buren kleine kinderen hebben, zou je ze dan afwijzen als ze hongerig aankloppen en om eten vragen? Wat als het een willekeurig gezin was dat wanhopig om je hulp vroeg?

Dit zijn extreem moeilijke keuzes. Hoewel het waardevol is om na te denken over wat jij zou doen in die situatie, kun je stappen ondernemen om het probleem te voorkomen door mensen om je heen aan te moedigen om hun eigen voorraden en plannen te hebben.

Als meer mensen om je heen voorbereid zijn op een crisis:

 • Zullen ze minder snel afhankelijk van je zijn of lastige situaties creëren waarin je ze moet afwijzen ... of erger.
 • Je zult minder snel opvallen in een menigte.
 • Het creëert back-ups en een grotere beschikbaarheid van voorraden, dus als je iets nodig hebt, is de kans groter dat iemand het heeft en je ook echt wil helpen.
 • Het vergroot het aantal plaatsen waarnaar je kunt uitwijken. In plaats van alleen je huis en misschien een uitwijklocatie, zijn er nu meer veilige plaatsen.
 • Je kunt middelen bundelen om duurdere aankopen te doen.
 • Je kunt vaardigheden delen. Het is niet realistisch dat één persoon een geweldige arts is en een geweldige elektricien en een spierbundel en een geweldige boer, enzovoort.
 • Je hebt kracht in aantallen. Misschien zit je verscholen in een gebouw en maak je je zorgen over rondzwervende criminelen. Hoe kun je jezelf beschermen als je alleen bent en slaapt?
 • Je bent in een crisis bij mensen die je kent en vertrouwt, in plaats van bij willekeurige vreemden. Mensen hebben sowieso de neiging om zich te verenigen, dus kies de mensen van tevoren.

2. Het bouwen van prepper gemeenschappen maakt iedereen sterker - en gelukkiger

De juiste balans voor de meeste preppers is een mix van "heb uw naaste lief" en "zet je gezin op de eerste plaats".

Het argument is dus vrij eenvoudig. Leer een man vissen en hij heeft eten voor heel zijn leven. Als je gelooft dat de meeste mensen jammerlijk onwetend en onvoorbereid zijn op de echte gevaren waarmee we geconfronteerd worden, dan is een van de beste manieren waarop je iemand kunt "leren vissen" hen aan te moedigen en hen te helpen zichzelf voor te bereiden.

Het is een gratis geschenk dat je anderen kunt geven. We weten uit eerste hand dat zelfs als mensen in eerste instantie sceptisch zijn, ze je geschenk echt gaan waarderen omdat het een openbaring en impactvolle verandering in hun leven teweegbrengt.

Veel preppers vinden het leuk om met gelijkgestemden om te gaan, of het nu gewoon terloops is of om iets specifieks te doen, zoals een medische training.

Het is een feit dat wanneer we werken aan zinvolle hobby's met mensen die we leuk vinden, ons geluk, onze energie en zelfs onze werkprestaties veel beter worden.

Ga nog een stapje verder en sluit je aan bij een lokale prepper-groep of richt er een op. Je kunt nog steeds privé en selectief zijn, zodat niet de hele stad het weet. Maar met wat basiszorg en aandacht kun je mensen gaan benaderen die een goede aanvulling voor je groep zouden zijn (zoals iemand met een speciale vaardigheid).

Tijdens de Grote Depressie zeiden veel van de gemeenschappen die het het beste deden dat gemeenschapszin, waarbij mensen elkaar hielpen, een van de belangrijkste redenen was waarom ze floreerden.

Annie Campbell, curator van een museumtentoonstelling over de Depressie, zei: "Je kon steun vinden, je kon ruilen, je kon op je buren vertrouwen omdat ze in hetzelfde schuitje zaten. Dat gevoel van gemeenschapszin is wat de mensen er doorheen hielp."

Op onze Facebook groep bijvoorbeeld zul je gelijkgestemden vinden.

3. Er is veel minder stigma en meer mensen doen het

Vandaag de dag is de wereld totaal anders dan in 2008. Mensen van allerlei pluimage bereiden zich voor: links, rechts, landelijk, stedelijk, jong, oud, gekleurd, blank, LGBTQ, enzovoort.

Er is ook een breed scala aan goed onderzochte, verstandige redenen om je voor te bereiden. Het kan zo simpel zijn als klaar willen zijn voor alledaagse dingen zoals auto-ongelukken, vervelende maar steeds normalere gebeurtenissen zoals overstromingen, of grote maatschappelijke instortingen zoals oorlog en economische neergang.

Een deel van de reden waarom we SOS Central zijn begonnen is dat we, door zelf te preppen en anderen te onderwijzen, hebben gezien hoe het de afgelopen jaren mainstream is geworden. We konden zien dat de tijd rijp was.

We zijn de tel kwijtgeraakt van het aantal keren dat een vriend of buurman op een verlegen fluistertoon zei: "Hé, ik ben geïnteresseerd in die dingen. Kun je me helpen?"

Je zou verbaasd zijn hoeveel mensen die je kent dit al doen of erover denken om ermee te beginnen. Het is heel gemakkelijk om te beginnen met onze checklist voor voorbereid zijn op noodsituaties.

Tips om te beginnen met delen

Door jaren van vallen en opstaan hebben we geleerd hoe we dit onderwerp met andere mensen kunnen bespreken. Dit zijn onze belangrijkste tips:

 • Vraag hen, in plaats van meteen te gaan preken, wat ze al gedaan hebben om voorbereid te zijn op noodsituaties. Luister naar hun verhaal.
 • Als je denkt dat ze nog steeds geloven in de verouderde stereotype beelden van "preppers", vermijd dat woord dan helemaal.
 • Houd het gezond. Misschien is er iets redelijks en specifieks om je op voor te bereiden in jouw omgeving, zoals een overstroming vanwege een dijkdoorbraak of een langdurige stroomstoring vanwege het groeiende probleem van ons overbelast elektriciteitsnet. Als je de situatie echt en logisch maakt, zullen mensen snel hun weerstand laten vallen.
 • Help ze na te denken over een echt scenario. "Wat zou er gebeuren als er een tornado langskomt en je kinderen alleen thuis zijn, terwijl jij aan het werk bent?"
 • Plaats het in een context. Ze denken misschien dat ze om voorbereid te zijn naar het platteland moeten verhuizen en hun eigen koeien en kippen moeten houden. Help ze begrijpen dat het zo simpel kan zijn als het aanschaffen van een paar weken aan voorraden voor hun huis, samen met wat oefenen en plannen.
 • Praat over waarom je het leuk vindt om te preppen en wat je hebt geleerd. Veel volwassenen leven in sociaal isolement en vinden het tegenwoordig bijvoorbeeld moeilijk om het huis uit te gaan, met vrienden rond te hangen en leuke activiteiten te doen. Zelfs als dat de enige reden is waarom jij het leuk vindt om te preppen, misschien vinden zij dat ook wel!

En nodig ze natuurlijk uit een kijkje te nemen naar onze producten!

Terug naar blog